Emiráty aspoň trochu inak

Dubaj nemusí byť základom tvojej dovolenky.

Vždy som chcela písať..niečo, ale nie o hocičom. Ak vás nezaujíma cestovanie, tak asi radšej prestaňte čítať už teraz, aby ste na konci neboli sklamaní obsahom. Dnes to bude o krajine, ktorú už veeeľmi veľa ľudí navštívilo a veľa ľudí si o nej myslí, že je nudná a zbytočne gýčová. Asi chcem zmeniť ich názor. Lebo mám úplne odlišný pohľad na Spojené Arabské Emiráty. Túto krajinu som navštívila niekoľkokrát z rôznych dôvodov - dovolenkovať, alebo "pracovať". Úvodzovky preto, lebo som pomáhala sesternici s jej malým dieťaťom. (fun fact - v UAE majú iba 40 dní materskej dovolenky, takže ak žena chce aspoň malú chvíľu stráviť so svojim novorodencom, je nútená vziať si dovolenku spolu s neplateným voľnom). Mojej sesternici to vyšlo na 3 krátke mesiace, takže odvtedy som sa o tú fazuľku starala ja. No, ale teraz k veci a k cestovaniu po tejto super krajine. Samozrejme Vám nechcem tvrdiť, že sa netreba ísť odfotiť k Burj Khalife, alebo Burj Al Arab.. veď čo by to bolo za dovolenku v Dubaji bez týchto fotiek a treba všetkým na instagrame ukázať kde ste a samozrejme podľa týchto dvoch budov to všetci hneď zistia. Chcem len povedať, že Dubaj, Abu Dhabi, Al Ain a aj iné Emiráty majú omnoho viac čo ponúknuť než to, čo si dávame bežne na sociálne siete.

1. Abu Dhabi - Louvre

Keďze je to nová atrakcia v Abu Dhabi, chcem ju dať na prvé miesto aby bolo jasné, že toto múzeum treba určite navštíviť, napriek tomu, že si myslíte, že nie ste veľkými fanúšikmi umenia. Je to krásne, zaujímave a fotogenické miesto.

2. Abu Dhabi/Dubaj - Pláže

Samozrejme, že treba mať fotku zpred Burj Al Arab (veď komu chýba, tak akoby ani nebol v Emirátoch), ale určite nevynechajte aj tieto.

Abu Dhabi : Saadiyat Beach, Yas Island Beach - obe pláže sú public, ale je tam menší poplatok (cca 50 Aed ), Corniche - neplatená pláž priamo v centre. Výhoda: väčšinou je tam veľmi málo ľudí. Nevýhoda: oproti je hneď pevnina, takže veľa z otvoreného mora neuvidíte.

Dubai: Nikki Beach, Secret Beach

Najnovšie sa dá v Dubaji aj surfovať ak sú dobré podmienky (vietor). Vlnky sú malé, ale pre začiatočníkov ideálne. (fun fact - v UAE je veľmi veľa expatov z Indie, Pakistanu, Afganistanu a podobne, 97% z nich nevie plávať a preto more nie je hlboké - navozili viac piesku k brehu a keď sú napr. vlny je zakázané sa kúpať, aby sa náhodou niekto neutopil - je to potom zlá reklama pre Emiráty. )

Nikki Beach - Dubaj

Public Beach vedľa Burj Al Arab

3. Abu Dhabi: Eastern Mangroves

Áno, v Abu Dhabi sú mangrovníky . Treba si dávať pozor či je príliv, alebo odliv. Ak je viac vody, tak sa dá člnkovať pomedzi ne. Je to naozaj krásne a treba to určite vidieť. Ideálne si požicať kajak (50 Aed/hod), dvojkajak (70 Aed/hod), alebo paddleboard (50 Aed/hod).

Mangrovníky v Abu Dhabi

4. Abu Dhabi/Dubaj - Vodné športy

Wakesurf je najlepší v Abu Dhabi. Odporúčam každému, aj začiatočníkovi (ako som ja) . Mali sme veľmi milého inštruktora z Francúzska, ktorý nám dal ešte pol hodinu navyše a o to viac sme si mohli užiť jazdenie. Boli sme na lodi traja a z toho dve začiatočníčky, ale šlo nám to super. Pozor na to - na druhý deň je pravdepodobnosť svalovice. Eywoa - odpisujú aj na whatsappe. (400 Aed/hod). V Dubaji sme skúšali inú firmu (neviem si spomenúť na názov, po premyslení doplním) ale vôbec sme neboli spokojní. Inštruktor bol nepríjemný, ledva pozdravil a bolo to drahšie než v Abu Dhabi (500 Aed/hod) - ani minúta jazdenia naviac.

Čo sa týka surfu tak najviac sme si to užili na public beach hneď vedľa Burj Al Arab a Jumeirah hotel - požicianie surfu stálo 80 Aed/hod, ale vždy nám to predĺžili o ďalšiu pol hodinu bez príplatku. Napríklad na Nikki Beach, kde sú vraj najlepšie vlny, požičanie surfu stálo takmer 2x toľko (150Aed/hod. )

Skim Board - rovnako na public beach vedľa Burj Al Arab - 30Aed/hod.

Surfovanie v Dubaji

5. Old Dubai - Creek

Naše obľúbené miesto. Úplne iný Dubaj ako ten svetielkový na druhej strane mesta. Pripravte si nejaké drobné na koreniny, aj keď úprimne Vám poviem, že je omnoho výhodnejšie si kúpiť tieto koreniny v supermarkete. Tu sa skôr chodí nasávať atmosféra pouličného predaja. Kedysi tam bolo zopár turistov, ale dnes sú uličky omnoho viac preplnené a predávajúci omnoho viac skúšajú na turistov. Nezaobídete sa ani bez dotykov.. Nájdete tu aj Gold Souk - nikdy sme tu nič nekúpili, lebo domáci nám to veľmi neodporúčajú kvôli rôznym šmelinárom. Preto ak chcete investovať do zlata a diamantov odporúčam Gold&Diamond Park jednu zastávku metrom od Mall of Emirates smerom k Burj Khalifa. Čo sa týka jedla v Starom Dubaji, tak najlepšia indická reštaurácia nie len v starom Dubaji, ale v celom Dubaji sa volá Ravi - do ktorej jednoznačne musíte ísť. Objednali sme si jedlo pre troch ľudí, ledva sme to zjedli a platili sme spolu (70 Aed) - najlepšie miesto! Nenájdete tam žiadneho turistu.

Reštaurácia Ravi

Rozhovor s "námorníkmi" v Starom Dubaji

6. Abu Dhabi/Dubaj - Klasika, ktorú treba zaziť

- Burj Khalifa

- Dubai Mall

- Mall of the Emirates (Ski Dubai)

- Abu Dhabi Sheik Zayed Mosque

- Dubai Marina

- Safari

-Emirates Palace Abu Dhabi

-Abu Dhabi Yas Waterworld

-Abu Dhabi Ferrari Wolrd (výhodné lístky ak kupujete obe atrakcie)

Dubai Marina

Ocean Height - súkromná "bytovka"

Dubai Mall

Emirates Palace

Fish Market v Abu Dhabi

Samostatné oddelenie v supermarkete, do ktorého môžu vstúpiť iba nemoslimovia

Niekde v púšti - Stará fotka, ale veľmi obľúbená

7. Ostatné Emiráty

Al Ain - oáza. Určite treba navštíviť. Odporúčam hotel na kopci s názvom Hotel Poolseit - výhľad na celý emirát.

Fujairah - v tomto emiráte sme sa boli potápať. Krása! Obrovské množstvo morských korytnačiek.

Nechcem tvrdiť, že Emiráty poznám najlepšie na svete, ale asi som chcela týmto blogom ukázať, že to nie je len miesto, kde je zopár vysokých budov a ľudia tu majú peniaze. Myslím si, že aj keď sem pridete na dva týždne, tak vždy je tu čo robiť. Veľa vecí som ani nespomenula, lebo asi nie každého by zaujímalo na ktorej terase sme večerali a pozerali sme sa pri tom na Burj Khalifu, alebo kde je najlepšie čapované belgické pivo v Abu Dhabi, alebo kde je najlepší trh starožitností.. Skôr cieľom tohto článku bolo znížiť nenávisť ľudí na túto krajinu, hlavne keď ju ešte nikdy pred tým nenavštívili a vytvorili si názor na základe toho, že im niekto povedal "tam nie je čo vidieť".

Fujairah - najstaršia mešita

Al Ain - výhľad z hotela Poolseit

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
5
Poslať správu

Chceš vedieť, keď gromova.michaela pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.