17.3.2018 12:12

Na slovenskú filmovú scénu prichádza historický film o Alexandrovi Dubčekovi

Už 19. apríla budeme môcť vidieť premiéru v kinách s názvom Dubček. Venuje sa momentom z roku 1968, ktoré ovplyvnili život politika, ale aj život v Československu.

Tento rok ubehlo už 50 rokov od snahy spojiť socializmus a demokraciu. Takzvaná Pražská jar je názov pre politické udalosti, ktoré sa odohrali v roku 1968 a na ich čele stál Alexander Dubček. Alexander Dubček bol slovenský politik, štátnik a hlavný predstaviteľ Pražskej jari. Práve Alexander Dubček začal praktizovať ideu „socializmu s ľudskou tvárou“. To rázne ukončila invázia vojsk Varšavskej zmluvy do ČSSR. Historická dráma Dubček je prvým hraným filmom o tejto významnej osobnosti.

Príbeh filmu sa odvíja v troch rozhodujúcich fázach života Alexandra Dubčeka, pričom je on aj samotným rozprávačom. Prvá sa odohráva v roku 1968, v čase eufórie a následnej okupácie, v situácii, keď bol Dubček zadržiavaný v Moskve. Ďalšou líniou je jeden deň roku 1978, počas ktorého sa hrdinovi filmu vynárajú retrospektívy spred desiatich rokov. Posledná línia zachytáva obdobie po roku 1989.

V hlavnej úlohe sa ocitne Adrián Jastraban, ktorého môžte poznať z českého seriálu Ulice. "Jeho postava bola jasná od prvého momentu, nikdy som o žiadnom inom hercovi neuvažoval a nikdy som ani na chvíľu nezapochyboval, že to bolo správne," hovorí režisér. Vo filme si zahrá aj Táňa Radeva ako Anna Dubčeková, manželka štátnika, ktorá stojí po jeho boku. Postavu Gustáva Husáka si zahral Stano Kráľ. Gustáv Husák bol najvýznamnejší slovenský komunistický politik druhej polovice 20. storočia v ČSSR. Vo filme sa striedajú jazyky ako český, slovenský a ruský.

Tento film je určený všetkým generáciám, ktoré sú schopné reflektovať dejiny." Hlavne pre mladú generáciu, ktorý sa o tejto udalosti učia, aby túto udalosť pochopili.

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
0
Poslať správu

Chceš vedieť, keď Stano pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.