Prečo je móda 90-tych rokov opäť tak trendy

Katein "heroin chic", začína sa kombinovať vintage a streetwear s haute couture, svoje miesto má aj grunge, ale silný je aj vplyv hip-hopovej kultúry.

Kult supermodeliek nahrádza Kate Moss, ktorá je ich pravým opakom a jej „heroin chic“ sa stáva veľkým trendom. Stajlisty začínajú kombinovať vintage a streetwear s haute couture. Vplyv kultúry ulice na vysokú módu predstavuje všadeprítomnosť tenisiek. Koniec devadesiatych rokov patrí trendu logománie, ku ktorému prispela najmä hip-hopová kultúra. Objavuje sa však aj pojem antimóda, ktorá vyvrcholila grunge štýlom a bola proti okázalosti.

Máte v tom trochu chaos? Presne tak, dominantný nebol žiadny štýl a v móde prevládala viac menej nejednotnosť. Okrem toho, že pretrvávajú aktuálne aj iné trendy, je tiež citeľný aj vplyv 90 rokov.

Poznáte to, keď niekto začína vetu, alebo status slovami „Ten pocit, keď“ – a presne to je dôvodom ich návratu. Túžba po tom, aký svet zvykol byť. Asi najdôležitejším symbolom devadesiatych rokov bola autenticita a postoj „too cool to care“.

Pre dnešných mladých dizajnérov, ako napríklad Gosha Rubchinsky, alebo Vetement´s (Demna Gvasalia) je to doba v ktorej vyrastali. Prinášaním štýlu 90-tych rokov späť do módy je tu akoby snaha oživiť energiu a ducha tej doby. Doby, ktorá bola jednoduchšia a ľahšia než tá predtým a menej mätúca a nebezpečná než tá súčasná.

Vždy, keď sa nejaký trend vráti, daná generácia ho uchopí po svojom a dá mu svoj vlastný rukopis, prispôsobí ho svojej dobe. Mileniáli dnes ovplyvňujú módu oveľa viac ako len spotrebitelia. Sú zároveň jej dizajnérmi, ktorí menia štýly a trendy.

Ak sa zamyslíme nad tým, že estetika akéhokoľvek momentu je odozvou na komplexný súbor ekonomických skutočností, sociálnych noriem, morálnych dilem a rozličných technologických a kultúrnych príhod, tak nám návrat 90 rokov príde možno celkom logický.

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
0
Poslať správu

Chceš vedieť, keď Michaela Bičkošová pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.