Oáza pohody menom HYGGE. Naučte sa s nami dánskemu umeniu

Vychutnávať si dokonalé šťastie a radovať sa z drobných chvíľ pohody – to chce predsa každý. Nie všetci to ale vedia. Preto prišli Dáni, ako najšťastnejší národ na svete, s novým trendom hygge.

Prvým a dôležitým krokom je uvedomovať si pocit dokonalej pohody, šťastia, uvoľnenia, relaxu a skvelej nálady. Nenechať sa ovplyvniť a zdeptať negatívami v okolí. Štýl hygge vyjadruje schopnosť sústrediť sa v živote na príjemné maličkosti, ktoré vám robia radosť. Umenie spomaliť v uponáhľanom živote, odložiť povinnosti bokom a nájsť si chvíľku pre seba a svojich blízkych.

Vytvorte si svoje miestečko, do ktorého sa uchýlite, keď sa chcete uvoľniť. Ideálna je na to napríklad obývačka.

PRÍRODNÉ MATERIÁLY

Tie pôsobia na naše zmysly oveľa príjemnejšie ako tie z plastu. Jednoduché tvary a striedma farebnosť vás nebudú rozptyľovať pri tom, ako si budete užívať domácu pohodu. Vyznávanú útulnosť docielite napríklad kopou vankúšov, mäkučkým kobercom, sviečkami či ohňom v kozube. V chladnom období vám dokonale poslúži košík či truhlica, kde schováte rôzne deky a prikrývky. Tie použijete podľa nálady. Zarámované kvety či sklené vázy s konármi sa hodia do každej obývačky a okrem toho interiér oživia.

PREČ S CHAOSOM

Príliš veľa doplnkov môže pôsobiť rozhádzane a až chaoticky. Skúste sa vyhnúť miešaniu viacerých farieb a materiálov dokopy. Vyhnite sa aj hypermoderným dizajnérskym kúskom, blinky – blinky kúskom, kovu a veľkej elektronike. Siahnite radšej po keramike, kašmíre či vlne. Pohodlná, mäkká sedačka, z ktorej sa vám nebude chcieť vstať či koberec z prírodného materiálu, najlepšie s dlhým vlasom, spôsobí vo vašom kútiku pozitívnu spúšť. Svetlo do nášho domova si prinesieme príjemnými rituálmi. Zapálenie sviečky hneď po prebudení nás naštartuje do nového dňa. Vychutnajme si ho.

DOŽIČTE SI CHVÍLE S BLÍZKYMI

Spoločné stolovanie patrí k výnimočným a zriedkavým príležitostiam, keď sa môžete v pokoji porozprávať, vymeniť si nápady a dôvernosti. Spoločné stolovanie s rodinou, priateľmi alebo kolegami by ste si mali dopriať oveľa častejšie. Dobré jedlo je tiež hygge. Každý z nás pozná ten pocit, keď je jedlo pripravené s láskou. Doprajte si v zime jedlo, ktoré zahreje a v lete zasa také, ktoré osvieži. Livskunst, čiže radosť zo života, je výrazom pre činnosti, ktoré robíme, aby sme si okolo seba vytvorili príjemné prostredie a pohodu. Nájdeme ju v spôsobe, akým udržiavame vzťahy s inými ľuďmi, preto sa o ne starajte tak, ako o seba.

Zdroje: Shutterstock, Hygge

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
3
Poslať správu
Realitná kancelária POLIS, s.r.o. vznikla v roku 2004. Zakladateľ a majiteľ Peter Drábek prišiel z prostredia novo-vznikajúceho realitného trhu na počiatku milénia, kde pôsobil ako realitný maklér a svoje skúsenosti začal aktívne posúvať aj na svojich mak

Chceš vedieť, keď POLIS reality pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.