Najčastejšie a zároveň najradšej si ich pripravujem na raňajky, pretože u mňa sladké raňajky jednoducho musia byť. Vždy sa ich však snažím pripraviť na zdravší, menej kalorický spôsob - napr. z ovsených vločiek, celozrnnej alebo bezlepkovej múky, bez použitia pridaného cukru, atď. O to viac sa potom môžem "vyhrať" pri ich zdobení. Doteraz sa však neviem rozhodnúť, čo mám radšej - či palacinky alebo lievance. Ako to máte vy? :)
Ale poďme k veci. Pripravila som si pre vás opäť niekoľko receptov, na nie úplne tradičné palacinky a lievance. Tak snáď vás aspoň trochu inšpirujem.
Aj taká jednoduchá vec, akou je pridanie kokosu a kakaa do cesta, dokáže tvoje palacinky ozvláštniť. Nie len chuťovo, ale aj vizuálne.
Potrebuješ:
500 ml minerálky
500 ml mlieka
Štipku soli
Hladkú špaldovú múku
3 vajcia
+ 1 PL kokosu/kakaa
Postup:
Na cesto si najskôr mixérom vymiešaš všetky mokré suroviny, následne pridáš soľ a múku prisypávaš dovtedy, kým cesto nedosiahne "takú akurát" konzistenciu. Pripravené cesto si rozdelíš na polovicu. Do jednej polovice pridáš kokos, do druhej polovice pridáš kakao. Smažíš na panvici potretej kvapkou oleja. Ak máš panvicu s neprilnavým povrchom, nemusíš olej pridať vôbec.
Keď som tieto lievance robila prvýkrát, vôbec som si nemyslela, že maková chuť v nich bude tak výrazná. Žiadny mak do nich totiž nepridávam. Dostala som možnosť vyskúšať rastlinné mlieko s makovou príchuťou, ktoré som pridala do receptu miesto klasického. A MŇAM! Ten mak je v lievancoch naozaj krásne cítiť.
Potrebuješ:
100g pomletých ovsených vločiek
100 ml makového mlieka @nuttery_official
1 KL škorice
1/2 KL kypriaceho prášku
2 vajcia
Postup:
Všetky suroviny spolu vymixuješ (ja používam sekací mixér na orechy)a opečieš na panvici z oboch strán do zlatista.
Použitie pudingu ako náplne do palaciniek je príjemná a chutná zmena. V kombinácií so škoricovými palacinkami mi najviac chutí vanilkový. Buď používam klasický uvarený, alebo na studený spôsob kupovaný pudingový dezert.
Potrebuješ:
250 ml mlieka
250 ml minerálky
Špaldovú hladkú múku
1/2 PL mletej škorice
Štipku soli
2 vajcia
Postup:
Na cesto si spolu vymixuješ najskôr všetky mokré suroviny. Následne primixuješ soľ a škoricu. Múku prisypávaš a mixuješ nakoniec, a to dovtedy, kým cesto nedosiahne konzistenciu "takú akurát". Opekáš na panvici potretej troškou oleja. Nakoniec poleješ buď uvareným alebo kupovaným pudingom.
Milujem perníkovú chuť (čokoládový perník, vianočné medovníčky) a preto tieto lievance patria k jedným z mojich najobľúbenejších. Na ozdobu som použila mandlové maslo s perníkovým korením, čo ešte viac podčiarklo ich chuť.
Potrebuješ:
100g pomletých ovsených vločiek
100 ml mlieka
1 KL škorice
1 KL kypriaceho prášku do perníka
1 vajce
Postup:
Všetky suroviny spolu vymixuješ a opekáš na panvici potretej troškou oleja.
Viac receptov nájdeš na mojom Instagrame - @lenkamajtanova.
Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].
Chceš vedieť, keď lenkamajtanova pridá nový blog?
Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.