Pochovali Stephena Hawkinga

Určite už viete o smrti anglického fyzika Stephena Hawkinga. Dnes popoludní sa s ním prišli rozlúčiť stovky ľudí.

Bol to človek, ktorý sa zapísal do dejín. Hoci bol vážne postihnutý amyotrofickou laterálnou sklerózou aktívne sa venoval fyzike, písaniu a verejnému životu. Venoval sa témam vzniku vesmíru, čiernych dier alebo prepojením Einsteinovej všeobecnej teórie relativity s kvantovou mechanikou. Doktori mu tipovali 2-3 roky života, napriek tomu prekonal všetky prekážky a dožil sa až 76 rokov. Bohužial zomrel 14. marca v skorých ranných hodinách v anglickom Cambridgei.

Zdroj

Na poslednú rozlúčenie bolo pozvaných 500 hostí vrátane príbuzných, priateľov a kolegov svetoznámeho vedca. No za bariérami stáli ešte stovky ľudí. Keď pohrebný sprievod dorazil ku kostolu, zvonček zazvonil 76 krát - raz za každý rok života prof. Hawkinga. Usporiadanie bielych ľalií, ktoré reprezentujú vesmír, a ďalšie biele ruže reprezentujúce polárnu hviezdu boli umiestnené na vrchole jeho rakvy. Popol Stephena Hawkinga 15. júna tohto roku uložia do hrobky v londýnskom Westminsterskom opátstve, pochovaní sú tam okrem iných fyzik Isaac Newton a prírodovedec Charles Darwin.

Zdroj

K smútočnému zhromaždeniu sa prihovorili britský herec Eddie Redmayne, Hawkingov najstarší syn Robert, bývalá Hawkingova žiačka profesorka Fay Dowkerová a známy astrofyzik Martin Rees . Eddie Redmayne prečítal pasáž z Biblie s názvom Všetko má svoj čas. Zahŕňa to, v čo veril aj Hawking – odvahu, sebaistotu a hodnotu.

Stephen Hawking zanechal aj mnoho odkazov. Hawking upozorňoval aj na to, že sa Zem príliš prehrieva. "Sme blízko bodu, kedy sa globálne otepľovanie stane nezvratným," povedal. Podľa neho sa ľudstvo v blízkej budúcnosti stretne so zánikom." Nemyslím si, že prežijeme ďalších 1 000 rokov bez toho, aby sme opustili našú planétu," uviedol Hawking.

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
0
Poslať správu

Chceš vedieť, keď Stano pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.