Proteínový mýtus

Mýtus, ktorý si určite často počul od ľudí. Veľa bielkovín škodí? Pozrime sa, čo na to hovorí veda.

"Veľa bielkovín škodí tvojim kostiam!"

Počul si to už? Je to často spomínané tými istými ľuďmi, ktorí hovoria, že vysoko-bielkovinová strava je zlá pre tvoje obličky. Väčšinou sú to vegani a niekedy tvoja mama či otec.

Obličkový mýtus bol už viackrát uzavretý. A čo o mineráloch v kostiach? "Hypotéza prekysličeného organizmu" , kde sa vápnik začne vylučovať, keď zješ veľa bielkovín. Nová štúdia od Dr. Jose Antionia a jeho tímu sa na toto tvrdenie pozreli z blízka.

Výskum

Dvadsaťštyri žien, ktoré cvičili, boli vybrané na teno 6 mesačný výskum. Rozdelili sa na dve skupiny - kontrolná skupina jedla normálne tak ako vždy a tá druhá skupina jedla viac bielkovín (aspoň 2.2g na 1 kg telesnej váhy).

Vysoko-bielkovinová skupina mala o 87% vyšší príjem bielkovín, než kontrolná skupina. Na doplnenie bielkovín používali srvátkové alebo kazeínové proteínové prípravky (alebo veganské, ak si tak vybrali) a jedli viac mäsa.

Výsledky

Napriek tomu, že skúmaná skupina jedla o 2.5krát viac bielkovín, než je stanovená odporučená denná dávka vládou USA, tak po 6 mesiacoch nebol žiadny negatívny dopad na obsah minerálov a hustotu kostí. Jedna žena, vo vysoko-bielkovinovej skupine, jedla ešte dvakrát toľko bielkovín, než bolo stanovené. A tiež žiadna demineralizácia ani zhoršenie hustoty kostí.

BONUS - vysoko-bielkovinová skupina jedla viac kalórií za deň ako kontrolná skupina a nepribrala žiadny tuk. Bielkoviny sú v tomto magické.

Ako použiť túto informáciu?

Najprv je dôležité, aby si sa spoliehal na vedu a nie na ľudí, ktorí ťa kŕmia tými antiproteinovými drístami.

Potom je naozaj dôležité, aby si sa neriadil odporúčanými dennými dávkami od nejakých vlád, ak sa jedná o nutričné hodnoty. Tie veci sú pre bežných ľudí, nie pre športovcov a atlétov.

Po tretie - ani náhodou neváhaj keď by si si mal dať nejaké kvalitné bielkovinové jedlo z čerstvých surovín alebo kvalitného proteínového prípravku. Tvoje kosti budú v pohode. Tvoje obličky budú v pohode. Tvoj telesný tuk nebude v pohode, lebo nejaký spáliš.

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
2
Poslať správu
Som študentom fyzioterapie, kondičným trénerom a najmä vášnivým športovcom. Zaujímam sa o všetky nové poznatky v oblasti stravy a športového výkonu a rád sa s vami o ne podelím ;-)

Chceš vedieť, keď Ludowit pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.