TIP: Tuk, ktorý zvyšuje testosterón

Tuk je zlý a priberieš z neho. Alebo pomôže pri tvorbe testosterónu? Čo na to veda?

Tuk v strave je dôležitý pre správne fungovanie hormonálneho systému nášho tela. Bez tuku sa ti nebude vytvárať testosterón (hormón, ktorý je dôležitý pre budovanie svalstva a celkovo aby si bol chlap) . No týmto nemyslím, aby si papal hamburgery od rána do večera - z toho len priberieš.

Keďže tukové zásoby v tele sú akýmsi skladom aromatázy - enzýmu, ktorý konvertuje testosterón na estrogén - si tučný = veľa aromatázy; veľa aromatázy = málo testosterónu. Málo testosterónu = celé zle.

Takže nemôžeš papať hociaké tuky všelikde, kam ideš. Tuk, ktorý zješ by mal byť vybratý cieľavedome - niektorý zvýši testosterón oveľa viac, než ten druhý. Taktiež netreba zabudnúť na to, že 1g tuku obsahuje 9 kalórií. Takže to vôbec netreba preháňať.

Výskum

Vedci Instituto de Investigaciones Bioquimicas de La Plato testovali efekty štyroch typov tukov na samcoch potkana. Potkani dostávali sójový olej, olivový olej, kokosový olej a hroznový olej po dobu 60 dní.

Olivový olej a kokosový olej viedli k zvýšeniu produkcie testosterónu aj k lepšej produkcii spermií. Sójový olej a hroznový olej viedli iba k zanedbateľným hodnotám.

Funguje to, lebo Leydigove bunky konvertujú cholesterol na testosterón a jedenie kokosového či olivového oleja pomáha týmto bunkám vstrebať viac cholesterolu. Rovnaký princíp platí aj pre človeka.

Čo to znamená pre teba?

Ak si športovec, ktorý si chce zvýšiť testosterón, pridaj kokosový alebo olivový olej do svojho jedálníčka. Buď ich použi pri varení, daj si ich do proteínového šejku, pridaj si kokosový olej do kávy alebo si kľudne daj za čajovú lyžičku medzi jedlami - čo okrem toho, že ti pomôže pri tvorbe testosterónu ti pomôže aj proti pocitu hladu.

Zdroj: Influence of Commercial Dietary Oils on Lipid Composition and Testosterone Production in Interstitial Cells Isolated from Rat Testis.; Lipids, April 2009, 44:345

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
2
Poslať správu
Som študentom fyzioterapie, kondičným trénerom a najmä vášnivým športovcom. Zaujímam sa o všetky nové poznatky v oblasti stravy a športového výkonu a rád sa s vami o ne podelím ;-)

Chceš vedieť, keď Ludowit pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.