TIP: Znížiť chuť na sladké

Je ľahké vyzerať dobre ak nemáš chuť na sladké alebo iné nezdravé veci. Tu je spôsob ako to docieliť...teda čo na to veda?

Tomášovo tajomstvo?

Tomáš je vyrysovaný počas celého roka. Celý rok vyzerá ako keby bol dva týždne od súťaže. Každý ho neznáša - č*ráka.

Ale nie, iba mu závidia, lebo nevedia jeho tajomstvo. Keď sa ho opýtajú ako to robí tak povie "Jem čisto". No uňho to nie je o tom, že chce. Tomáš proste nemá rád sladké jedlá alebo iné nezdravé jedlá.

Donuty? Nechutia mu. Pizzu? Vynechá. Jeho tajomstvo je, že nedostane chuť na takéto jedlá. Nikdy. On ani nevie prečo, ale práve tá nechuť na tieto jedlá mu umožňujú vyzerať tak dobre.

Výskumníci možno našli spôsob, ako by sme aj my mohli byť tak trošku viac ako Tomáš: spať o jednu hodinu viac.

Výskum

Výskumníci z King's College London vybrali 42 ľudí so zlými spánkovými návykmi. Jedna skupina spala toľko, koľko zvykávala stále - kontrolná skupina. Druhá skupina dostala inštrukcie, aby spala o cca 1.5 hodín viac. Ich cieľ bol 7-8 hodín.

Skupina, ktorá spala viac dostala taktiež nejaké tipy k lepšiemu spánku. Napríklad vyhnúť sa kofeínu v poobedňajších hodinách, kvalitné jedlo, neísť spať moc plný alebo úplne hladný. Všetci zo skupiny mali monitor spánku a taktiež aj to, čo zjedli, bolo sledované.

Na konci výskumu polovica zo skupiny, ktorá mala spať viac, bola úspešná a dokázala spať o 52-90 minút viac.

Výsledky

Skupina s dlhším spánkom znížila príjem potravín s pridanými cukrami - vrátane sirupov, medu, ovocí a taktiež aj klasického cukru. Taktiež sa znížil ich celkový príjem sacharidov. Nedostali žiadne inštrukcie na zníženie príjmu týchto jedál - proste to spravili, lebo nepociťovali žiadne chute na dané potraviny.

Výskumníci dospeli teda k názoru, že dostatočný spánok vedie k lepšiemu výberu jedál. A vice versa nedostatok dobrého spánku vedie k chuti na sladké a vysokokalorické jedlá, ktoré majú nevhodné nutričné zloženia.

A prečo sa to tak stalo?

Vieme, že po zlom spánku teda máme chuť na nezdravé, väčšinou sladké/sacharidové jedlá. A je to práve preto, že sme unavený a naše telá potrebujú ten rýchly "úder" energie z jedla. Zlé telo.

No nieje to tak jednoduché. Ďalšia štúdia si posvietila na mozgovú činnosť, ktorá je spojená práve s chuťami na nezdravé veci spôsobené zlým spánkom.

Výskumníci z UC Berkeley uverejnili štúdiu v žurnáli Nature Communications, kde zistili, že zlý spánok má "priamy zlý účinok na oblasti mozgu, ktoré robia rozhodnutia."

V podstate objavili, že nedostatok spánku aktivuje hlboké prvotné časti mozgu, ktoré reagujú veľmi dobre na rýchle "dobré pocity", ktoré cukor a nezdravé jedlá vyvolávajú. Je to považované za aktivitu, ktorá je známa u zvierat a je presne v kontraste s tou časťou, ktorá robí dobré rozhodnutia. Akože.. radšej tú papriku než to Oreo.

V krátkosti - ak nespíš dobre, tak aj tvoje rozhodnutia sú horšie a chceš jednoducho cítiť tú chuť toho "super jedla".

Ako použiť tieto informácie?

Urob všetko preto, aby si spal viac, ak chceš vyzerať lepšie a udržať si postavu. Toto ti pomôže s chuťou na nezdravé jedlá a "odhodlanosťou" na to, sa stravovať zdravšie.

Keď sa ti nedarí dobre spať skús si zmeniť tvoje večerné "rituály" a hlavne si pozri, čo ješ večer predtým, než ideš spať.

Zdroj: American Journal of Clinical Nutrition, 2018 DOI: 10.1093/ajcn/nqx030

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
1
Poslať správu
Som študentom fyzioterapie, kondičným trénerom a najmä vášnivým športovcom. Zaujímam sa o všetky nové poznatky v oblasti stravy a športového výkonu a rád sa s vami o ne podelím ;-)

Chceš vedieť, keď Ludowit pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.