5.5.2018 00:06

Táto kniha ti dá viac ako hodiny dejepisu

Ak ťa aspoň trocha baví dejepis, a zaujímaš sa o udalosti z druhej svetovej vojny, odporúčam ti práve túto knihu.

Existuje množstvo filmov, ktoré opisuje koncentračné tábory, ale nie len to. Mnoho mladých ľudí si neuvedomuje čo sa stalo v 20. storočí. A to aj napriek tomu, že sa to učíme na školách. Pravdu povediac, ani ja som si to nejak neuvedomoval, ale zrazu ma to začalo zaujímať. Natrafil som náhodne na knihu Mengeleho dievča. Bola to jediná kniha, ktorú som veľmi rýchlo prečítal. Táto kniha vyšla ešte v roku 2016, ale stále patrí medzi najlepšie. V tejto knihe vystupuje nebohá Viola Fischerová, ktorá prežila štyri koncentračné tábory.

Na začiatku opisuje ako žili v Lučenci v roku 1938. Ako mala šťastnú, veľkú rodinu, ako chodila na gymnázium a našla si svoju veľkú lásku. Jej bratia v roku 1941 museli odísť na nútené práce. V máji 1944 ich celú rodinu odviedli do geta. Nemci ich zbavili majetku a odviekli, ako aj všetkých Židov. Od vtedy to nebolo bežné živobytie. Rozpráva o tom ako ju a ostatných ľudí týrali. Následne ju presunuli do koncentračného tábora v Osvienčime. Ako tam ľudia prežívali, vlastne bez jedla, spánku. Ako na bezvinných ľudí uskutočňovali pokusy, a jednoducho viete čo.

A kto bol Mengele? Mengele bol práve ten, ktorý takéto pokusy uskutočňoval. To čo tým bezbranným ľuďom robili nechcem písať, ale bolo to niečo najneľudskejšie,a bolo to hrozné. Nakoniec Violu Fischerovú presunuli do továrne na výrobu a opravu káblov. Bolo tam o niečo lepšie. Po nejakom čase sa im podarilo utiecť.

Knihu som čítal ešte asi pred pol rokom. Akurát ako píšem tento článok, dočítal som sa, že pani Viola FIscherová zomrela vo veku 94 rokov. Jedno viem, že to čo bolo v minulom storočí sa nikdy nemalo stať. Po tejto knihe som viac pochopil, čo sa tu vlastne udialo, čo tí ľudia uskutočňovali, akú mali nenávisť.

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
0
Poslať správu

Chceš vedieť, keď Stano pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.