Ako ušetriť?

Určite ste už mali niekedy plnú peňaženku, no na konci mesiaca už bola prázdna. Možno ste si aj povedali, že ušetríte, ale nepodarilo sa. Tak, ako na to?

Prvé ako šetriť musíte mať nejaký cieľ. To Vás bude stále motivovať, a budete presvedčený, že tie peniaze si chcete dať do prasiatka. Ciele, tie môžu byť hocijaké. Napríklad chcete ísť s rodinou na dovolenku, chcete kúpiť svoju vysnívanú vec, alebo chcete manželku pozvať na večeru do luxusného hotela. Ak máte ten ciel premyslený najlepšie je si ho napísať na papierik a dať do peňaženky. Prečo? Určite sa Vám stala a aj stane situácia, kedy budete v obchode a budete mať na niečo chuť. Síce to bude zbytočné, kúpite si to. No teraz už budete mať v peňaženke ten papierik, prečítate si ho a tie chipsy Vás odradia.

Alebo Vás kamoši zavolajú na pivo. Poviete niečo len, aby ste neišli. Už Napoleon Hill povedal: „ Peniaze bez mozgu sú vždy nebezpečné." Niečo na tom pravdy je. Môže sa stať, že budete v meste a objednáte si taxík, ak máte čas prejdite sa. Nestojí to ani cent a máte aj trocha pohybu. Je kopa takýchto situácií a vždy musíte rozmýšľať, že ako sa dá na tom ušetriť čo najviac.

Dajme si príklady za celý deň. Vstanete a idete si umyť zuby. Radšej si nalejte vodu do pohára, ako by Vám mala ísť po celý čas umývania. Možno si pred spánkom zaťahujete žalúzie a ráno svietite. Radšej si otvorte okná a pustite do vnútra svetlo a aj čistý vzduch. Na raňajky radšej pite čistú vodu, ako tie minerálne možno aj sladké vody.

Ak nemáte ďaleko do práce radšej sa prejdite, alebo vezmite bicykel. Idete do obchodu radšej si vezmite svoju tašku ako keby ste ju mali kupovať za desať centov a k tomu ešte znečistíte životné prostredie. Takto pokračujte do konca dňa.Bude sa Vám to zdať málo, ale stále niečo do toho prasiatka hodíte a na konci roka zistíte, že máte pekne veľkú sumu.

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
0
Poslať správu

Chceš vedieť, keď Stano pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.