SICÍLIA – východné pobrežie za 7 dní

Tak trochu iné hornaté Taliansko s vlastnou sopkou a krásnymi plážami

Sicília má dve letiská, Trapani na severozápade a Cataniu na východe ostrova. Pri plánovaní cesty je dôležité rozmyslieť si na ako dlho chcete ísť, koľko tam chcete zostať, či sa chcete presúvať alebo zostať na jednom mieste. Pri Trapani leží hlavné mesto Palermo a San Vito Lo Capo, známa sicílska pláž. Ja som sa rozhodla letieť do Catanie, lebo východ je podľa mňa krajší.

Keďže Catania sa nachádza v strede východnej časti, rozhodla som sa zostať v Catanii a robiť si celodenné výlety po okolí.

1. deň. Catania. Transfer z letiska trvá cca 30 minút. Do mesta chodí mestský autobus, ktorý zastavuje na centrálnej autobusovej stanici. Hlavná autobusová stanica je v podstate veľký kruh plný nástupíšť hneď vedľa vlakovej stanice, kde vládne pravý taliansky chaos, lebo tam stoja všetky mestské linky. Určite si to nepomýlite :)

Catania je veľké mesto na úpätí Etny. Catania bola počas svojej existencie niekoľkokrát zaliata lávou a aj budovy sú ako keby také špinavé od popola.

Hlavným lákadlom je námestie, kde sa nachádza slon z lávy, ktorý sa usmieva. Pri sloníkovi sa začína Via Etnea, hlavná nákupná trieda s mnohými značkami a reštauráciami, na konci ktorej je vidieť Etnu. Každé ráno sa tam koná rybí trh La Pescheria s čerstvými rybami a plodmi mora, na ktorom som nebola, pretože pre mňa ráno znamenalo na dovolenke trochu inú časť dňa :) Na konci Via Etnea je park Bellini.

2. deň. Taormina. Taormina je najkrajšie letovisko východnej časti. Z Catanie sa tam dostanete autobusom zo stanice. Odporúčam prísť v predstihu, lebo tam čakalo veľmi veľa ľudí a neviem, čo by bolo s tými nešťastníkmi, ktorým by sa neušli miesta. Cesta trvala približne hodinu talianskym štýlom, s tým že do Taorminy sa oplatí ísť autobusom, pretože ten vás vyvezie serpentínami hore do mesta, pričom vlak má stanicu dole na pobreží a hore je to dosť veľký stupák. Navyše máte jedinečnú šancu zažiť ako sa autobus bez najmenšieho zaváhania vyhýba autu v zákrute takej úzkej, že ja by som to nevytočila ani s Fiatom 500 :)

Taormina je krásne upravená pre turistov. Úzke uličky, trattorie, reštaurácie. V meste sa nachádza Teatro Greco, amfiteáter starý asi 2000 rokov, odkiaľ sú výhľady na Etnu, celú Taorminu a more.

Keď chcete zísť na pláž, tak sa môžete odviezť lanovkou na pobrežie. Na pobreží je jedna verejná okruhliaková pláž zdarma s čistou vodou, kde ležali všetci a súkromné pláže, kde nebol nikto. Na tejto pláži sa nachádzajú krásne ostrovy Isola Bella, ku ktorým sa môžete prebrodiť.

Po kúpaní sa treba vyviezť hore lanovkou a autobus vás dovezie spať do Catanie.

Pod Taorminou sa nachádza ešte maličké mesto Giardini Naxos, ktoré je taktiež plážové letovisko a dá sa tam stráviť príjemný deň na pláži.

3. deň som mala na pláne výlet do Syrakúz, cesta autobusom mi trvala cca 1,5 hodiny. Syrakúzy sú staroveký prístav. Sú rozdelené na novú časť a starú historickú časť Ortygiu, kde sa nedá vojsť autom. Ortygia je krásna, je plná úzkych kľukatých uličiek a promenád popri mori.

V Ortygii je stará židovská štvrť, kde som si dala výborné arancini, čo je sicílske národné jedlo. Arancini sú vlastne vysmážané ryžové guľky plnené mäsom alebo zeleninou. V židovskej štvrti na počudovanie na veľkosti arancinov nešetrili :) Ďalším typickým jedlom sú canolli, trubičky plnené ricottou a sladkosťami. V Syrakúzach nie je pláž, ale miestni si ju vytvorili tak, že zliezli z opevnenia a ležali na skalách, lebo voda je čistá a pri brehu plytká.

Asi 25 minút chôdze od Ortygie je komplex, kde sa nachádza ďalší grécky zrekonštruovaný amfiteáter a zvláštna záhrada s Dionýzovým uchom. Je to vysoká skala, ktorá robí ozvenu a počujete každý šepot.

4. deň. Kyklopská riviéra. V okolí Catanie sa nachádzajú plážové mestečká Aci castello, Aci trezza, kde chodí mestská linka. Je to vlastne pobrežie s promenádami. Kúpať sa tam dá, avšak ležať musíte na skalách. Celá táto oblasť sa volá Kyklopská riviéra, kvôli Kyklopským skalám. Neskôr som sa vrátila do Catanie, kde ma linka D odviezla na juh na pieskové pláže. Čistotu linky D treba prežiť a rýchlo na ňu zabudnúť, ale úspešne vás privezie na mestské pláže. Tieto pláže sú zdarma, síce trochu špinavé, ale stále čistejšie ako linka D :) Sú to klasické pieskové pláže ako si ich predstavujeme s Thajkami poskytujúcimi masáže, obchodníkmi s „pravými" rolexkami a „čerstvými“ kokosmi.

5. deň. Etna. Etnu vidíte aj z Taorminy, aj z Catanie ako si spokojne vyfukuje dym. Z Catanie tam ide iba raz denne autobus o 8.00, treba prísť na autobusovú stanicu skôr, aby ste mali miesto. Autobus vás vyvezie do Rifugio Sapienza, čo je základný tábor v 1920 m.n.m. odkiaľ sa začína výstup na Etnu. V autobuse nám ponúkali za „zvýhodnenú“ cenu služby profi sprievodcu, tak sme si povedali, že uvidíme, koľkí sa nechajú nahovoriť a pôjdeme s nimi. Keďže sa nechali nahovoriť všetci, išli sme aj my. Lístok stál 70 eur, dali nám všetko vybavenie, v cene bol aj lístok na lanovku. Na lanovku čakali niekoľkohodinové rady, ale náš sprievodca pretlačil celú skupinu ako správny Talian dopredu, takže sme nečakali vôbec :)

Po výstupe z lanovky sa ku kráteru môžete dostať dvomi spôsobmi a to po nohách so sprievodcom alebo terénnymi džípmi. My sme išli po vlastných, pričom sprievodca Etnu poznal dokonale a povodil nás po všetkých zaujímavých miestach s nánosmi lávy, krátermi a podobne. Na Etne je veľmi zima a fúka nepríjemný vietor plný prachu, takže sa treba patrične obliecť. To znamená, neberte si bielu mikinu ako ja :) Navyše povrch je tvorený z kúskov čiernej lávy, takže sa mi pri výstupe zabárali nohy. Keď vám budú ponúkať v základnom tábore k topánkam aj vysoké ponožky, nebuďte fajnovky ako ja a vezmite si ich. Je to náročný výstup, najmä v členkových ponožkách s ostrými kamienkami v topánkach. Na obed sme vyliezli na kráter v 2920 m.n.m., odkiaľ sme videli až na taliansku pevninu. Vyššie sa ísť nedalo, lebo Etna chrlila lávu, to je vždy riziko, nikdy neviete, aký bude mať deň. Späť sme sa vracali tak, že nás sprievodca donútil zbehnúť kráter a začali sme schádzať dole. Ukázal nám aj jednu nemeckú výpravu, ktorá testuje robotov na Mesiac, lebo je tam podobný povrch. Vrátili sme sa práve včas, kedy odchádza jediný autobus späť do Catanie cca o 16.00.

V prípade, ak neabsolvujete výstup na Etnu, musíte sa v Rifugio Sapienza proste 8 hodín zabaviť do príchodu autobusu, čo je dosť náročné, keďže je tam len jedna reštaurácia a pár obchodov so suvenírmi.

6. deň som navštívila Caltagirone. Mesto vo vnútrozemí, ktoré nie je úplne prvoradá turistická destinácia, ale nachádzajú sa tam schody z keramických maľovaných dlaždičiek.

7. deň mestečko pri Catanii Acireale, kam som išla na výlet vlakom. Je to menšie mesto s pekným parkom a malou rybárskou osadou, kde sa dá kúpať.

Sicília je pekná, je to také iné hornaté Taliansko. Ostrov je veľký a keby som ho chcela prejsť celý, potrebujem si požičať auto a minimálne ešte ďalší týždeň navyše.

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
4
Poslať správu
Cestujem bez cestovky Nájdeš ma na: https://www.instagram.com/ivana_fogadova/ https://daybyme.com/ivka-6?utm_source=app&utm_medium=profile

Chceš vedieť, keď ivana.fogadova pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.