Veľký roadtrip po Izraeli

Najzaujímavejšie pamiatky a najkrajšie miesta, ktoré nikde inde vo svete neuvidíte.

Haifa a okolie

Roadtrip sme začínali v Haife, ktorá sa nachádza severne od Tel Avivu. Haifa je veľké prístavné mesto pri mori, takže celý deň dýchate morský vzduch :) Najväčšou atrakciou sú Bahaiské záhrady. Sú naozaj veľkolepé, do detailov upravené a pri prechádzaní sa naozaj zapotíte, lebo sú terasovité a postavené vo veľkom kopci :) Od záhrad vedie hlavná haifská promenáda, ktorá bola zakončená vianočným stromčekom a menorou, aby boli spokojní aj Kresťania, aj Židia :)

Keďže sme hneď na začiatku zažili šabat vybrali sme sa do Nazaretu, ktorý je kresťanský a bolo všetko otvorené. Preto sme tam zažili asi najväčšiu dopravnú zápchu za posledné roky :) Bolo to ako keď Slováci migrujú cez štátny sviatok na nákupy do Rakúska :) V Nazarete sa nachádza Bazilika Zvestovania, ktorá bola postavená nad domom Panny Márie. Inak je Nazaret celkom škaredé mesto plné bordelu. Odporúčam výlet spojiť aj s návštevou Galilejského jazera. My sme boli v Tiberiase, ktorý vyzeral cez šabat ako mesto duchov, ale jazero je naozaj pekné.

Ďalší deň sme preskúmali Akru, čo je stredoveký prístav (vyzerá z diaľky podobne ako Piraň v Slovinsku). Má pekný majáčik a kľukaté uličky. Stihli sme ešte prehliadku rímskeho mesta Caesarea, čo je zrúcané mesto z obdobia Rísmkej ríše, ale ja som veľmi ohromená nebola. Skôr to na mňa pôsobilo ako pasca na turistov :)

Finálny cieľ bol dostať sa do Jeruzalema, kam sme dorazili pred zotmením. 

Starý dobrý Jeruzalem

Na Jeruzalem sme si vyhradili dva dni a úplne to stačilo... teda mojím tempom :) Staré mesto je obohnané obrovskými hradbami a dá sa do neho vstúpiť štyrmi bránami. My sme našťastie vychytali obdobie, kedy tu nebolo veľa turistov, takže sme nikde nejako extra nečakali :) Staré mesto je rozdelené na muslimskú, židovskú, arménsku a kresťanskú časť a dá sa celkom rozpoznať, ktorá je ktorá, aj keď plynulo prechádzate z jednej do druhej. Pamiatka číslo jeden v židovskej časti je Múr nárekov. Dostanete sa sem cez detektory ako na letisku, ale potom sa na námestí môžete voľne pohybovať. Je to zaujímavé, muži na jednej strane a ženy na druhej oddelené prepážkou sa modlia a kývajú v tranze. Niektorí tam nechávajú lístočky, aby bolo ich prianie určite vypočuté ;)

Cez toto námestie vedie prístup na Chrámovú horu k Mešite al Aksá a Skalnému dómu s jeho krásnou zlatou kupolou, čo je zase muslimská top pamiatka. Vstup je len dvakát denne, takže si to treba načasovať a odporúčam ten doobedný. Vchádza sa tam cez drevenú lávku ponad Múr nárekov. Námestie, kde je mešita a Skalný dóm je krásne. Bolužiaľ ani do jedného Vás ako nemoslimov nepustia, ale vidieť to aspoň zvonku je zážitok. 

Po týchto pamiatkach nasleduje kresťanská časť, kde si najprv môžete prejsť všetkých 14 zastavení krížovej cesty, ktoré Vás dovedú do Baziliky Božieho hrobu, kde sa uprostred kostola nachádza kaplnka Božieho hrobu. Musíte si vystáť dlhú radu, ale potom sa dostanete do mini priestoru, kde môžete na chvíľku zotrvať sami. Vaša meditácia však nebude trvať veľmi dlho, lebo ujo zriadenec vás o chvíľu vyženie :) Ďalší highlight je, že sa môžete dotknúť Kameňa pomazania, na ktorom bol Ježiš ukrižovaný. Bazilika je naozaj zvláštny kostol, nie je to klasický kostol, veľmi ako kostol nevyzerá a všade je plno kadidiel.

Mimo obvodových mestských múrov sa nachádza Dávidovo mesto a Hora Sión, kde uvidíte napríklad miesto Poslednej večere a na cintoríne hrob Oskara Schindlera s množstvom kamienkov. Tak mu Židia preukazujú úctu.

Uličky starého mesta sú kľukaté, plné obchodíkov, ktoré predávajú čínske šunty, ale to je proste atmosféra starého mesta :)

Druhý deň si vyhraďte na Olivovú horu, kde sa nachádza obrovský židovský cintorín a sú tu úžasné výhľady na celý Jeruzalem. Pod horou sú Gesematské záhrady a Kostol Márie Magdalény a jej hrobkou.

Myslím, že kostolov bolo už akurát dosť a treba objaviť zase niečo nové :) Odvezte sa električkou na Herzlovu horu, kde je postavený obrovský park a pamätník Jad Vašem pre Židov, ktorí zomreli počas holokaustu a Múzeum holokaustu. Do múzea neodporúčam ísť s malými deťmi, lebo naozaj ukazuje krutú realitu a ani mne z toho nebolo moc dobre. Panuje tam zvláštna atmosféra. Ticho a pokoj a celý pamatník je jednoduchý a krásny.

Osoľte si život pri Mŕtvom mori

Ďalší deň som sa vybrala k Mŕtvemu moru, čo bol pre mňa asi najkraší zážitok. Keď prekonáte prvotné znechutenie z toho, že vám v požičovni nedovolia ísť cez Palestinu, ale budete musieť ísť obchádzkou o 100 km dlhšou, tak sa Vám tento výlet bude páčiť.

Cesta vedie cez púšť a postupne klesáte pod hladinu mora. Okolo Vás sú super výhľady a "pasú" sa ťavy :)

Vyberte sa na Masadu. Je to pevnosť vysoko v púšti, na ktorú sa dostanete lanovkou a sú odtiaľ najkrajšie výhľady na Mŕtve more.

Potom si zájdite na pobrežie a dýchajte :) Pri Mŕtvom mori je niekoľkokrát hustejší vzduch obohatený kyslíkom ako normálne.

Okúpte sa so zvláštnym pocitom nadnášajúcej sa bójky, len sa nenechajte odniesť až do Jordánska :)

Moderný Tel Aviv plný mrakodrapov

Po Jeruzaleme sme sa presunuli do poslednej destinácie do hlavného mesta Tel Aviv, ktoré je známe pre najkrajšie pláže na svete. Tel Aviv je rozdelený na modernú časť s mrakodrapmi a starú časť Jaffo. Prejdite sa po promenáde až do Jaffy a preskúmajte starý známy blší trh, kde sa od svietnikov až po kamienky predáva úplne všetko :) Ochutnajte hummus v reštaurácii Ali Caravan, my sme tam chodili skoro každý deň. 

Ďalej sa prejdite po tržnici Karmel, kde predávajú rôzne ovocie a pravé izraelské presladené koláčiky :)

Určite nevynechajte štvrť Neve Cedek, kde sú štýlové domy a dajte si kávu a snack na hlavnom bulvári Rothschild Boulevard.

Najfarebnejší kráter, za ktorým sa oplatí ísť 200 km

My sme stihli ešte jednodňový výlet do Micpe Ramon pozrieť si Machteš Ramon, čo je najväčší kráter, ktorý sa nachádza len v Izraeli. Po Mŕtvom mori to bol môj druhý top zážitok za celú dovolenku. Neuveriteľné výhľady :)))

Izrael je krajina plná kontrastov, kde si každý asi nájde to svoje. Máte tu more, pamiatky, krásne pláže, zaujímavé miesta. Ja som sa tu určite nenudila a odchádzam vyčerpaná zážitkami :))))

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
4
Poslať správu
Cestujem bez cestovky Nájdeš ma na: https://www.instagram.com/ivana_fogadova/ https://daybyme.com/ivka-6?utm_source=app&utm_medium=profile

Chceš vedieť, keď ivana.fogadova pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.