Napíš blog a sútažíš o zájazd do Dubaja alebo Paríža
Zapoj sa do súťaže
Súťaž prináša

Mallorca na otočku za 3 dni

Španielske nebo s krásnymi plážami a drevenými vláčikmi

Mám pocit, že toto leto sa nenašiel človek, čo by nebol na Mallorce :) Je to skvelý tip na letnú dovolenku pri mori, kde lieta Ryanair priamo z Bratislavy, let trvá cez 2 hodiny, sú tam krásne pláže a množstvo iných atrakcií.

Ja nie som veľký nadšenec ležania na pláži, preto som nad Mallorcou nikdy nerozmýšľala, ale musím povedať, že som robila chybu.

Keďže sme tu boli len 3 a pol dňa a nechcelo sa mi požičiavať auto, rozhodli sme sa zostať v hlavnom meste Palma de Mallorca. Palma je moderné, veľké hlavné mesto, má okolo 400 000 obyvateľov. Mojou zásadou je, že keď nemáte prenajaté auto a musíte sa spoliehať na autobusy a vlaky, je dobré bývať vo veľkom meste, ktoré má dobré dopravné spojenie. Z Palmy sa dostanete všade. Navyše keďže je tu veľká konkurencia medzi reštauráciami, tak tie ceny nie sú úplne vystrelené do neba. Pohybovali sa tak ako ceny vo Florencii, pizza stála cca 14 eur.

Letisko v Palme je celkom veľké, je len cca 8 km od hlavného mesta a chodí odtiaľ mestský autobus č. 1, ktorý premáva po celom prístave, kde je sústredená väčšina hotelov. Aj taxíky sú cenovo prijateľné, čo je super, lebo Ryanair mal spiatočný let v takú hlúpu rannú hodinu, kedy ešte nechodili autobusy na letisko.

Upozorňujem dopredu, že ak uvidíte lacné letenky, treba sa pripraviť na to, že Mallorca nie je lacná. Je to dovolenková destinácia Angličanov a Nemcov a ich cenové rozpätie je niekde inde ako naše. Mallorca je tiež dovolenková destinácia španielskeho kráľa, takže asi na tom ostrove niečo bude :D

Ubytovanie sme začali zháňať 2 mesiace pred odletom a nevedeli sme už vtedy zohnať nič za rozumnú cenu, ak sme teda nechceli spať v hosteli. Bookli sme hotel bez raňajok asi 20 minút pešo od centra Palmy a stál 100 eur za noc.

Po prílete sme sa vybrali do centra mesta. Hlavnou atrakciou je monumentálna gotická Katedrála La Seu, ktorú je vidieť z celého prístavu. Vstupné je 7 eur a treba si zobrať niečo na zahalenie, čo sme prvý deň so sebou nemali, keďže bolo vonku 30 stupňov a nepustili nás tam. Katedrála je vo vnútri pekná, má obrovské vitrážové okná, ale teda vstup za 7 eur trošku prehnali.

Centrum je historické, plné obchodov so všetkými možnými svetovými značkami a je v ňom veľa pekných uličiek. Nevynechajte ZARU, lebo je to španielska značka a mali obrovský výber. Naopak prístav je moderný s množstvom podnikov a reštaurácií.

Nad mestom kúsok od nášho hotela sa nachádza CastelI de BelIver, kde si môžete spraviť prechádzku a sú odtiaľ výhľady na celé mesto a prístav.

Kam zmizlo španielske jedlo?

Určite sa zastavte na kávu a tradičnú mallorskú sladkosť ensaïmada v tvare slimákov. Musím priznať, že v súboji španielskej a talianskej kávy na celej čiare vyhrala tá talianska a nakopala tej španielskej zadok :)

Ďalšou typickou španielskou sladkosťou je churros, čo sú slané vysmážané tyčinky obalené v škorici, ktoré sa namáčajú do čokolády. Bola to mňamka :)

V Palme je veľmi veľa reštaurácií, ale bola som sklamaná, lebo som tam nevidela žiadnu takú klasickú španielsku, kde by som si mohla dať dobrú paellu a sangriu. Všetko je prispôsobené turistom. Pre predstavu mala som na večeru cestoviny, pizzu, hamburger a McDonald, čiže "čisté" Španielsko :D

Odporúčam ísť v prístave do Hard Rock Café na burger. Je to trochu drahšie, ale jedlo bolo vynikajúce.

Pláže

Jedným z dôvodov, prečo sme sa rozhodli bývať v hlavnom meste bolo, že Palma má v okolí veľa pláží, kam premáva mestská MHD. My sme chodili linkou č. 3 na Cala Mayor a Illetas. Pláže boli zdarma, pekné, čisté a more bolo príjemne teplé.

Dreveným vláčikom naprieč celým ostrovom

Síce som musela sľúbiť, že budeme mať kľudnú dovolenku, ale jeden celodenný výlet sa mi podaril :) Z Palmy sa dá ísť na skvelý výlet vláčikom do mestečka Soller. Ide o špeciálny drevený vláčik, ktorý premáva po tejto trase asi 100 rokov a je to atrakcia pre turistov. Vyráža z hlavnej vlakovej stanice v presne stanovených časoch, nedajú sa na neho kúpiť lístky dopredu, takže ak sa rozhodnete ísť, musíte sa dostaviť dostatočne včas na vlakovú stanicu, aby sa vám ušli lístky a nedá sa platiť kartou. Kúpte si kombinovaný spiatočný lístok Palma - Port de Soller - Palma za 32 eur. Musíte si pri kúpe lístka premyslieť, kedy pôjdete späť, lebo lístky sa kupujú na konkrétny vlak. Posledný vlak zo Solleru ide o 18.30, ale choďte už na ten pred tým, my sme sa tam do 18.30 už nudili. Cesta vláčikom trvá cca 50 minút naprieč ostrovom. Je to zaujímavá trasa, lebo uvidíte niečo z vnútrozemia.

Mestečko Soller je veľmi pekné typické španielske mestečko vo vnútrozemí s pekným kostolíkom. Z tohto mestečka premáva drevená električka na pobrežie, do prístavu Port de Soller, kde sa dá kúpať a opaľovať na peknej pláži, je tam plno obchodíkov a krásne výhľady. Keď si kúpite kombinovaný lístok, tak máte cestu do Port de Soller už v cene. Ak by ste nechceli ísť aj do prístavu, tak prejsť samotný Soller trvá tak 2 hodiny.

Mallorca ma prekvapila, pretože sa mi vôbec nechcelo ísť domov, zostala by som tam oveľa dlhšie a precestovala celý ostrov. Určite sa tam znovu vrátim :)

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
9
Poslať správu
Cestujem bez cestovky Nájdeš ma na: https://www.instagram.com/ivana_fogadova/ https://daybyme.com/ivka-6?utm_source=app&utm_medium=profile

Chceš vedieť, keď ivana.fogadova pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.