Izrael - základné rady a informácie

Krajina plná kontrastov, vôní a národov

Do Izraela som sa tešila, pretože je to krajina úplne odlišná od tej našej a aj od typických európskych krajín a preto by ste sa na cestu do Izraela mali pripraviť. Spísala som Vám základné body, na ktoré si dať pozor a určite Vám uľahčia pobyt.

Letisko a víza

Pri prílete do Izraela musíte prejsť vstupným pohovorom. V mojom prípade sa ma opýtali pár otázok a so vstupom do krajiny nebol žiadny problém. Oveľa väčší problém je krajinu opustiť :)

Ja som odlietala z letiska v Tel Avive a odporúčam Vám prísť na letisko minimálne 2,5 hodiny pred odletom, aby ste všetko stihli. Pred tým ako odovzdáte podpalubnú batožinu totiž budete musieť vystáť dlhočiznú radu k príslušníkovi polície, ktorý s vami urobí pohovor a označí vašu batožinu, že je v poriadku. Mne kládli na pohovore zvláštne otázky, napríklad ako sa volajú moji rodičia, akým jazykom sa u nás rozpráva a podobne... Ako keby zisťovali, či som naozaj tá, za ktorú sa vydávam :D

Táto akcia nám zabrala asi hodinu. Preto je potreba si veľmi dobre vypočítať, kedy sa zatvára bag drop pri vašom lete, pretože izraelskú políciu veľmi nezaujíma, že sa ponáhľate na lietadlo. Môžete dopadnúť ešte horšie a môžu si vás zavolať nabok k ďalšiemu pohovoru, čo predstavuje ďalšie zdržanie, čo sa mne našťastie nestalo.

Po odovzdaní batožiny sme sa presunuli na ďalšiu kontrolu, tenokrát klasickú, kde musíte prejsť scannerom a podobne, takže sa pripravte, že budete znovu čakať v rade.

Po tejto kontrole nasleduje ešte posledný checkpoint, kde vám oskenujú pas, odfotia vás a dostanete výstupné vízum z krajiny.

Celý tento proces nám trval asi hodinu a pol, pričom pri porovnaní s viedenským letiskom, na viedenské letisko bežne prichádzam maximálne hodinu a pol pred odletom a to sa tam polovicu času nudím pri gate.

Šabat

Ďalšia vec, ktorú treba zohľadniť je šabat, ktorý v Izraeli začína v piatok pár minút pred západom slnka a končí v sobotu po západe slnka. Počas šabatu nefunguje verejná doprava, čiže ak je váš let v piatok, ako bol náš, tak si budete musieť vziať taxík alebo si požičať auto. Taktiež sú všetky obchody, reštaurácie, kaviarne zatvorené!!! Treba teda myslieť na to, že do soboty večera si nebudete môcť kúpiť žiadne jedlo a podobne. Výnimka je Tel Aviv, kde reštaurácie a bary fungujú, ale obchody otvorené neboli. V Jeruzaleme a zvyšných mestách bolo zatvorené všetko.

My sme si požiačiavali auto a vzali si pre prípad do zásoby nejké jedlo a vodu, aby sme vydržali.

Poradím Vám, že ak budete chcieť ísť niekam cez šabat, tak choďte do Nazaretu, ktorý je kresťanský a bolo otvorené úplne všetko.

Ubytovanie

Moja najvačšia rada pri ubytovaní je: do ubytovania investujte!!! V Izraeli je ubytko veľmi drahé, treba sa s tým zmieriť a štvorhviezdičkový hotel u nás neznamená to, čo v Izraeli. Mne prišli všetky ubytovania také špinavé a hlavne kúpeľne vlhké a často sa tam chytala pleseň. Takže určite odporúčam šľapky do sprchy :)

Navyše v Izraeli sa kúri len klimatizáciou, čiže buď máte zimu alebo teplo a zase suchý vzduch :D

Ja som bývala v Haife, v Jeruzaleme a v Tel Avive, ale môžete si vybrať aj variantu bývať celý čas v Tel Avive a každý deň vyážať na výlety.

V Tel Avive je asi najlepší výber ubytovaní a aj fotografie celkom zodpovedajú skutočnosti. V Jeruzaleme sme bývali v štvrohviezdičkovom hoteli, ktorý by u nás zodpovedal asi skôr dvojhviezdičkovému, ale samozrejme za cenu štvorhviezdičkového :)

V Jeruzaleme si dajte pozor, v akej časti mesta bývate, je rozdelený na židovskú a arabskú časť a bývajte radšej v tej židovskej časti. Židovská časť je čistá, upravená a arabská, ako to povedať.... nie je :)

Bývajte len v Izraeli. Jeden veľmi známy turistický sprievodca nám odporúčal bývať v Ramalláhu na palestínskych územiach, ale keď sme tam chceli ísť, tak tam autobusy vôbec nešli a museli sme si nájsť iné ubytko priamo v Jeruzaleme, čo nám dosť skomplikovalo pobyt.

Auto

Izraelci majú naozaj luxusné diaľnice, ale pripravte sa na to, že navigácia v niektorých prípadoch zlyháva :) Nainštalujte si viacero značiek navigácií, nám sa stalo, že jedna sa točila dokola a druhá sa ako tak orientovala a potom zase naopak. Stiahnuť aktuálne mapy je podľa mňa nemožné, my sme mali aktuálne a častokrát sa nám stalo, že sme mali ísť cez kruháč, ktorý tam nebol :)

Požičanie auta je aj napriek tomuto podľa mňa dobrá voľba najmä, keď chcete vyraziť do púšte alebo k Mŕtvemu moru.

Upozornenie: S izraelským autom nemožete ísť do Palestiny, preotže ich autá nemajú poistenie do Palestiny a na checkpointe vás tam pravdepodobne nemusia pustiť.

My sme mali auto z Avisu a chceli sme ísť z Jeruzalema k Mŕtvemu moru, čo je cez Palestinu asi 100 km. V Avise nám však takto nedovolili ísť a museli sme celú Palestinu obchádzať, čo bolo asi 200 km jedným smerom :(

V Jeruzaleme existujú dve autopožičovne, ktoré majú poistenie aj do Palestiny, ale sú vo Východnom Jeruzaleme a ich stránky nevyzerali veľmi dôveryhodne.

Jedlo

Pripravte sa, že jedlo v Izraeli je veľmi drahé. Za dve kávy a dva koláče zaplatíte asi 25 eur. Takisto za 2 menu v McDonalde dáte v priemere asi 25 eur. Asi by ste sa mali rozlúčiť s mäsom. Ja som tam mäso vobec nemala (okrem kosher McDonaldu) a väčšina reštaurácií, kde som bola, mala len vegetariánske menu.

Ochutnajte hummus, je výborný! Najlepší hummus majú v Tel Avive v štvrti Jaffa v "reštaurácii" Ali Caravan. Poznáte ju podľa tých dlhých radov až von :)

Snáď Vám tieto základné informácie pomožu a v ďalšom článku Vám popíšem už konkrétne miesta, čo som videla a dám tipy, čo sa mi páčilo a kam sto pro ísť :)

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
15
Poslať správu
Cestujem bez cestovky Nájdeš ma na: https://www.instagram.com/ivana_fogadova/ https://daybyme.com/ivka-6?utm_source=app&utm_medium=profile

Chceš vedieť, keď ivana.fogadova pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.