Okruh Slovinskom za 7 dní

Slovinské Benátky, najkrajšie jazero, človečia ryba a vlak v jaskyni

Slovinsko by si veľa ľudí na dovolenku ako top destináciu možno nevybralo, ale títo ľudia nevedia, o čo prichádzajú.

Určite choďte autom a spravte si roadtrip ako ja. Slovinci majú od Mariboru diaľnicu až do Pirane, takže to je pohodlná cesta. Len si dajte pozor, lebo to majú celkom dobre prešpekulované s diaľničnými známkami, lebo ich diaľničná známka je na 7 dní, teda 6 nocí. Je to kvôli tomu, že veľa ľudí cez Slovinsko iba prechádza do Chorvátska na dovolenku na 7 nocí a vtedy už si musíte kúpiť 30 dňovú slovinskú diaľničnú známku.

Zelené mesto plné drakov

1.-3.deň. Prvá zastávka bola Ljubljana, ich hlavné mesto. Musím povedať, že mňa úplne dostala atmosférou a to som bola už v takých metropolách ako Londýn, Paríž či New York.

Je to malé kompaktné mesto plné zelene a neuveriteľne čisté. Centrum mesta tvoria promenády po oboch stranách rieky plné kaviarní a barov, ktoré sú lemované mostami Jožeho Plečnika, čo bol známy slovinský architekt a v Ljubljani postavil asi všetko, čo sa dalo. Jeho najznámejší most je Trojitý most, čo sú vlastne tri spojené mosty v centre. Nevynechajte Dračí most. Draci sú symbolom mesta a majú ich tu všade.

Nad mestom na hradnom kopci sa vypína ljubljanský hradík, ktorý je maličký, ale pekne zrekonštruovaný. Asi sa dovnútra kupujú lístky, ale my sme nevedeli kde a proste vošli dnu a nikto nás neriešil :)

Z architektúry v meste je cítiť silný vplyv Rakúska a Nemecka. Prejdite sa určite po parku Tivoli, kde v nedeľu hral vonku orchester vážnu hudbu, tak ako je to v Rakúsku bežné.

Ak chcete zažiť trochu niečo iné, tak kúsok od centra je Metelkova mesto, centrum squatterov. Majú zaujímavo pomaľované budovy. Cez deň je tam mŕtvo, ale večer to tam žije.

Hlavné mesto prejdete tak za deň a pol a preto odporúčam tipy na výlety ako Škofja Loka, čo je malá dedinka v kopcoch a jej okolie je doslova raj pre cyklistov. Bolo ich tam toľko, že sme sa báli, aby sme niekoho nenabrali na kapotu :)

Jazero, kam musia ísť všetci

Určite celý deň si vyhraďte na jazero Bled. Bled je top destinácia. Je nádherný a ja som sa do neho zaľúbila na prvý pohľad. Jazero je obrovské, my sme ho obišli celé a malo cca 6 km. Na niektorých miestach sa dá kúpať, tak si zoberte plavky :)

Centrum jazera je malý ostrovček s kostolíkom, kde chcú ísť všetci. Dostať sa tam dá len motorovými loďkami, ktoré vás tam odvezú alebo si prenajmete loďku a odpádlujete sami. Pozor!!! Loďky si treba hneď ráno rezervovať, lebo vyplávajú len z 3 stanovíšť po obvode jazera a nám už poobede nezostala žiadna voľná.

Nad Bledom je postavený malý hrad, z ktorého vidíte celé jazero a dajú sa tu teda urobiť krásne fotky a panorámy.

Vlak v jaskyni a človečia ryba

4. deň. Z Ljubljany sme ďalej smerovali na juh k moru. Asi hodinu cesty po diaľnici si urobte zastávku v Postojnskej jaskyni a na Predjamskom hrade. Je to výlet tak na pol dňa. Postojna je veľká atrakcia a bolo tam strašne veľa ľudí. Kúpte si kombinovaný lístok do jaskyne a hradu za 35 eur, vyjde to lacnejšie. Vstup do jaskyne je na konkrétnu hodinu a ponúkajú aj prehliadku v angličtine. Celá prehliadka začína tým, že vás na začiatku naložia do vláčika, ktorý vás cca 10 minút vezie do útrob jaskyne a potom absolvujete asi hodinovú prehliadku po jednotlivých sieňach. Niektoré prejazdy sú dosť úzke a vyšší ľudia si musia dávať pozor na gebulu :)

Tie jaskynné miestnosti sú obrovské a je to zážitok, aj keď som bola celkom nachodená. Na konci prehliadky vám ukážu stalagmit v tvare ťavy a môžete skúsiť nájsť macaráta alebo človečiu rybu, ktorá žije jedine tu a vydrží nejesť aj niekoľko rokov. To by sa mi tiež niekedy zišlo :)

Po prehliadke jaskyne sa odvezte asi 10 km na Predjamský hrad, ktorý je zabudovaný do skaly. Vyzerá naozaj pôsobivo a je úplne zrekonštruovaný. Počas celkom dlhej prehliadky sa dostanete až do jaskyne, ktorá je súčasťou hradu, kadiaľ v minulosti viedla tajná chodba von a preto bol tento hrad prakticky nedobytný. Nepriateľ čakal, kedy obyvateľov vyhladuje, ale oni si spokojne žili ďalej a nosili si cez chodbu potajomky jedlo. Pán hradu mal smolu, pretože zomrel naozaj hlúpou smrťou a to takou, že ho trafili delom, keď sedel na záchode, pretože to bolo jediné nechránené miesto na hrade. Treba si z toho zobrať ponaučenie a obrniť si svoje toalety! :)

Po prehliadke hradu sa vráťte späť na diaľnicu a pokračujte ďalej smer Portorož a Piran ďalšiu hodinu po diaľnici na juh.

Slovinské Benátky

5. - 7. deň. Piran vyzerá ako talianske Benátky - úzke uličky, romantická atmosféra. Portorož je opakom, je plná rušných podnikov a hotelov. Treba si rozmyslieť, kde sa ubytujete, čo viac preferujete. Ja som bývala v Pirani.

Do Pirane sa nedá vojsť autom, čo pri bookovaní ubytka zabudli napísať do popisu. Musíte zaparkovať na veľkom záchytnom parkovisku, kde stojí parkovné 20 eur na deň. Navyše to parkovisko je dosť ďaleko od centra mesta, takže si budete musieť odniesť všetky veci sami. Celá Piran je historická a budete ťahať kufre po zámkovej dlažbe. Našťastie kúsok od tohto parkoviska stojí taký mini autobusík, ktorý pravidelne premáva zadarmo od parkoviska na hlavné námestie.

Atmosféra je úžasná. Celú Piran prejdete tak za 3 hodiny aj so zastávkou na zmrzke :) Ale je to jedno z tých miest, kde sa dokážete prechádzať stále. Nad Piranou sa nachádza kostolík s vyhliadkovou vežou a taktiež časť starých hradieb, kde sú úžasné výhľady a panorámy na celé mesto.

Ešte taká pikoška - ak ste niekto videli film Všetko alebo nič, tak Piran je to mesto, kde zobral Jakub Lindu na romantický víkend. Síce v tom filme hovoria, že išli na víkend do Talianska, ale ja som spoznala uličku, v ktorej sme bývali :) Očividne zoberiem ťa do Talianska znie viac cool ako do Slovinska :)

Ďalší deň sme sa vybrali do Portorože. Moje dojmy z Portorože sú dosť zmiešané. Ich hlavná promenáda podľa mňa nič moc a pláže boli škaredé. Síce je časť trávnatá a časť piesková, ale mne osobne sa tam nepáčilo. Piran nemá pláže, má len taký kus betónu, ktorý bol však čistejší ako pláže v Portoroži :)

Ale ja zase nie som ten typ, čo vydrží celý deň ležať na pláži. Po dvoch hodinách hľadám niekoho, kto by si so mnou išiel stavať hrad z piesku :)

Slovinsko je malá veľká krajina, čo má všetko - more, pamiatky, hory, krásnu prírodu a cenovo sa vyrovná našim cenám na Slovensku. A máme ju hneď za rohom!

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
7
Poslať správu
Cestujem bez cestovky Nájdeš ma na: https://www.instagram.com/ivana_fogadova/ https://daybyme.com/ivka-6?utm_source=app&utm_medium=profile

Chceš vedieť, keď ivana.fogadova pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.