Pobrežie Severného Írska alebo Rosamunde Pilcherová mixnutá s Game of Thrones

"Čau Miša, kupujeme letenky do Belfastu, idete aj vy? Jasné!" A potom som si vygooglila, kde vlastne Belfast je.

Okej, takže Írsko, presnejšie Severné Írsko. Pohodička, mne je prakticky jedno, dôležité je, že niekde ideme. Letenky sme kupovali v januári a leteli sme v marci. 4 dni v Írsku a presne na moje narodky. Veľmi som sa tešila, ako na každý výlet.

Nič som si nezisťovala, zaplatila som, čo bolo treba a absolútne som nevedela kam ideme, a čím je mesto známe. Kto pozná moju kamošku Mišku, tak vie, že plánovať som nič nemusela, ona aj s frajerom (Kubom) všetko naplánovali.

Nemala som absolútne žiadne očakávania, nič som si negooglila, a nechala som sa niesť. A dobre som urobila. Jediné, čo som si pozrela bolo počasie, ktoré vyzeralo asi takto:

Chvalabohu sa predpoveď vôbec nesplnila a pršalo nám len v piatok ráno asi polhodinu a mali sme tam dokonca teplejšie ako v tom čase na Slovensku.

Leteli sme vo štvrtok a na piatok ráno sme mali objednané auto. Obdivujem Kuba, že zvládol šoférovať na opačnej strane, ja by som to asi na kruháči stočila do protismeru. :)

Toto bola naša predpokladaná trasa. Pokúsim sa teraz pohľadať názvy všetkých zastávok, kde sme sa reálne aj zastavili, spolu aj s fotkami, ako to vyzerá. Tieto blogy sú super v tom, že si aspoň do budúcna zaznačím, že kde sme to vlastne boli.

Zdroj: Google Maps

1. Carrickfergus

Auto sme si vyzdvihli ráno o 9 a vyrazili sme. Úprimne, hneď prvé mestečko bolo čarovné, impozantný kostol, milé uličky, atmoška, prístav a Carrickfergus castle, hrad na pobreží. Strávili sme tu asi polhodinu, čo úplne postačilo k tomu, aby sme dostali 90£ pokutu za parkovanie. Vďaka bohu, že aj na toto existujú akcie, a keďže sme zaplatili do 14 dní, tak sme mali 50 % zľavu. Parkovali sme totiž na platenom parkovisku, čo sme si nevšimli a potom sme zistili, že 5 hodín parkovného stojí jednu libru. Čo už.

Fotka od druhej Mišky:

2. Larne - Ballygally

Tu sme tuším ani nemali v pláne stáť, ale popri ceste sme uvideli krásny kus pobrežia a jednoducho sme zastať museli. Na tomto mieste sme prvykrát videli kontrast farieb typický pre celý náš trip modrá-zelená-biela. Modrá obloha a more, najzelenšia tráva, akú si vieš predstaviť, a na bielo natreté domčeky. Tu som si povedala, že tak toto je Írsko, a akú mega krajinu na výlet sme vybrali. ❤️

3. Ballymena

Tu sme tiež zastali len tak, že aha aké pekné, zastavme. Na každom takomto mieste nájdete parkovisko a pripravené ohniská pre turistov. To je ten pocit, keď vystúpiš u auta a nevieš kam sa pozerať, a čo fotiť skôr, lebo na jednej strane máš skaly, rozbúrené more, na druhej strane útes, a keď sa otočíš uvidíš nádherné farby trávy a oblohy, a zrazu nevieš čo a len ochkáš. Vôbec som si takto Írsko nepredstavovala, a ono také je.

4. Ballycastle, Torr

Až teraz som si uvedomila, že všetko sa volá bally niečo, googliť sa mi nechce, viete prečo?

No, tak toto miesto bola úplná pecka. Kedy sa vám naposledy stalo, že po vystúpení z auta chcete fotiť každý meter, pretože sa vám znovu a znovu pred očami zobrazujú nové neuveriteľné pohľady? Toto bol ten prípad. Vystúpili sme na menší kopec a okolo nás bolo pobrežie, nekonečná zeleň a romantické biele domčeky. Chýbala len krásna blodínka, ktorá sa rozhoduje o svojom ťažkom životnom osude a milostnom živote podľa románu Rosamunde Pilcherovej.

Všade veľmi fúkalo, predsa len sme pri oceáne, ale bolo to úžasné. Toto bolo pre mňa top miesto.

5. Carrick-a-Rede Rope Bridge

Btw, toto bolo prvé miesto, kde sme platili vstup. Doteraz všetko, čo sme videli, bolo zadarmo. Vstup na toto pekelné miesto bol 8 libier a stálo to za to.

Takto vám poviem, nebolo mi všetko jedno. Keď som videla most, ktorý visel len tak nad ničím, medzi dvomi útesmi, a ja som po ňom mala prejsť. Je dlhý 20 metrov a je vo výške 30 metrov. (Wikipedia told me)

Vedie k nemu pekná, pár minútová prichádzka a potom prídete k mostu. Nič také strašné to nie, kým nedržíte v ruke nový iPhone a kameru ako ja a kamoš pred vami s tým náročky nezačne húpať. Ha ha, srandy kopec. Ale zvládla som to a bolo to super.

Nepríjemnejšie to bolo pre jednu Japonku, ktorá, prisahám, tam stála minimálne 15 minút a už som čakala, že budeme hasičov alebo čo volať.

Tu sme videli asi najkrajšie útesy.

Video vyzerá naozaj hrôzostrašne, sľubujem. Mali by ste mi dať follow, aby vám to nabudúce neušlo. Just saying.

Northern Ireland treasures 🛶🌲#ireland #belfast #coolsea #guiness

A post shared by Michaela G. (@misulkag) on

6. Giant's Causeway

Toto je niečo, čo možno aj budete poznať, je to vraj také známe turistické miesto. Tu bol najdrahší vstup - 11 libier. Som rada, že som to videla, ale osobne som bola sklamaná a druhýkrát by som ta už nešla. Nič moc.

Naozaj pekne postavené, múzeum, veľmi milý personál a potom krátka prechádzka ku skalám. Už si presne nepamätám legendu o vzniku tohto prírodného úkazu, ale bolo tam niečo s tým, že keď stojíš na skalách a zahľadíš sa na oceán, pocítiš mágiu.

My sme akurát tak cítili zahanbenie nad asi 150-tou trápnou pózou jednej Japonky, inak nič moc. Ale bolo príjemné tam len tak posedieť a pozorovať vlny.

7. Bushmills

Mesto Bushmills je dosť známe kvôli whisky. Bushmillskú továreň sme však už nestihli, vy si naplánujte tento roadtrip tak, aby ste boli v Bushmille pred piatou.

Boli sme už mega vyhladovaní a veľmi sme sa tešili na tradičné Fish & Chips. Ale kamaráti, boli ich tam asi 10 na ulici a my sme mali jednoznačne to najhnusnejšie, čo sa dalo vybrať. Zlatá Poľná kuchyňa.

8. Ballymoney - Dark Hedges

Jedinú vec, čo som o Severnom Írsku vedela pred odletom bolo, že sa tam nakrúcalo Game of Thrones. Aj som sa chvíľami na tých útesoch cítila , že tam pristane Deanerys na drakovi. No a potom sme sa neplánovane ocitli tu:

Škoda, že sa tam akurát Jason Momoa nepotuľoval. Taxikár vravel, že bežne stretne Tyriona v škole svojej dcéry a podobne. Nedávno mali v Belfaste aj záverečný žúr, škoda, že sme tam neboli akurát vtedy.

Poviem vám, Severné Írsko je fakt pecka. Myslím, že tým, že som nič neočakávala, o to lepší zážitok som odtiaľ mala.

Nielen jednotlivé miesta, ktoré sme navštívili, ale samotná cesta autom po poberží bola úplne nádherná. Častokrát sme išli úplne úzkou cestičkou, pod nami bol útes a oceán a všade okolo biele domčeky roztrúsené na zelených pláňach. Fakt to bolo čarovné.

A všade boli samé ovečky ❤️🐏

Fotka od druhej Mišky:

A toto bol iba prvý deň, počkajte si na blog priamo z mesta Belfast.

Čauky

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
4
Poslať správu
Community & Office manager - blogy sú moje deťátko, som adminkou a zároveň aj sama blogujem. Moje blogy budú väčšinou o dvoch veciach, ktoré milujem - cestovanie a jedlo. Ak čokoľvek potrebujete, neváhajte mi napísať na [email protected]. :)

Chceš vedieť, keď Michaela Chrkavá pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.