"Máme veľa jahôd, treba ich minúť." Túto vetu určite dôverne poznáte všetci tí, ktorí máte to šťastie, kedykoľvek si ísť natrhať v tomto období do záhradky čerstvé jahody. Ja síce túto možnosť nemám, no mám okolo seba super ľudí, ktorí sa so mnou o tie svoje radi podelia. :D No a ja sa následne môžem realizovať (nielen v ich konzumovaní) a skúšať rôzne recepty.
Ak sa aj ty zhoduješ s vyššie uvedenou vetou alebo máš jahody jednoducho rád a nejaký ten koláčik by ti padol vhod, tieto recepty určite vyskúšaj!
Všetky uvedené recepty nájdeš aj na mojom Instagrame.
Potrebuješ:
1 a 1/2 šálky špaldovej hladkej múky
145g horkej čokolády
4 KL kakaa
2 KL orieškového masla
6 PL masla
1/4 hrnčeka mlieka
6 PL trstinového cukru
1/2 KL soli
1/4 KL kypriaceho prášku
2 vajcia
Postup:
Múku zmiešame s kypriacim práškom a soľou. Do druhej misky dáme čokoládu, orieškové maslo, kakao, mlieko a maslo. Dáme rozpustiť do mikrovlnky cca na 1 a pol minúty. Do čokolády pridáme cukor a necháme vychladnúť. Následne do zmesy pridáme vajcia izbovej teploty a zmes s múkou. Pripravené hladké cesto vylejeme na plech vystlaným papierom na pečenie a pečieme na 170 stupňov cca 25 minút. Necháme vychladnúť a polejeme čokoládou a ovocím.
Potrebuješ:
Cesto:
1 hrnček hladkej špaldovej múky
3/4 hrnčeka mlieka
3 PL trstinového cukru
2 KL kypriaceho prášku
1 KL škorice
1 PL roztopeného masla
1 vajce
Poleva:
Poleva: 50g horkej čokolády + 2 PL bieleho jogurtu
50g bielej čokolády + 2 PL bieleho jogurtu
Jahody
Postup:
Všetky suroviny spolu vymixujeme a plníme do 2/3 formy na donutky. Ak máme silikónovú formu, netreba ju vymastiť. Pečieme na 180 stupňov cca 20 minút do zlatista. Po upečení necháme vychladnúť. Vychladené donutky polejeme čokoládou, rozpustenou s jogurtom nad parou a dozdobíme jahodami.
Potrebuješ:
200g hladkej špaldovej múky
1/2 kypriaceho prášku
200ml nízkotučného mlieka
80g masla
4 PL medu
2 žĺtka
4 bielka
Jahody
Postup:
Najskôr si vyšľaháme med spolu s rozpusteným maslom. Následne pridáme mlieko a žĺtka a znovu šľaháme. Do zmesy pridáme múku zmiešanú s kypriacim práškom, vyšľaháme a nakoniec pridáme sneh z bielkov (ten už primiešame bez mixéra). Pripravenú zmes vylejeme na plech vystlaným papierom na pečenie (24x24cm), posypeme nakrájanými jahodami a pečieme na 180 stupňov 20 minút do zlata. Keď koláčik vychladne, môžeme posypať cukrom (alebo kokosovou múkou pre cukrový efekt).
Tak a na dnes by to bolo všetko. Ak ti náhodou nestačilo, viac receptov (nielen) s jahodami nájdeš tu.
Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].
Chceš vedieť, keď lenkamajtanova pridá nový blog?
Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.