Pre mňa osobne predstavujú raňajky naozaj základ každého dňa. Keď tak nad tým uvažujem, dokonca sú mojim najobľúbenejším jedlom z celého dňa. Áno, aj v pondelok. A áno, aj vtedy, keď musím vstávať v tak skorú hodinu, že by to mali zakázať. Práve raňajky mi totiž dokážu takéto rána spríjemniť a pomôcť vykročiť do dňa tou "správnou nohou".
Ako som už spomínala v staršom blogu, 99% mojich raňajok predstavujú sladké jedlá. Už som si na to zvykla a ak sa stane, že mám chuť na niečo slané, sama seba tým dooosť zaskočím. Takže nebude žiadnym prekvapením (a to hlavne z toho dôvodu, že som to uviedla už v názve blogu :D), že raňajkové inšpirácie, ktoré som si pripravila, budú na sladký spôsob.
Či už ovsená, ryžová alebo pohánková, kaša je momentálne veľkým "trendom". Asi hlavne z toho dôvodu, že je to tzv. instagramfriendly jedlo. Najčastejšie si pripravujem ovsenú - okrem toho, že mi najviac chutí, ma dokáže zasýtiť na dlhšiu dobu.
Potrebuješ:
200 ml mlieka
150 ml vody
1/4 KL škorice (alebo môžeš pridať kokos/kakao/to, čo máš rád)
40 g jemných ovsených vločiek
Postup:
Všetky suroviny spolu varíš v hrnci za občasného miešania, kým kaša nedosiahne krémovú konzistenciu. Potom dozdobíš podľa chuti - ovocím, orieškovým maslom, čokoládou..
Toasty pripravované na sladký spôsob som prvýkrát ochutnala v mojej obľúbenej kaviarni, v ešte obľúbenejšej Trnave. A keďže mi to zachutilo, rozhodla som sa ich skúsiť pripraviť aj doma. A dobre som urobila!
Potrebuješ:
3 krajce toastového chleba
150 ml mlieka
1/2 KL škorice
1 vajce
Postup:
Vajce si vyšľaháš vidličkou a pridáš mlieko a škoricu. Poriadne premiešaš. Toasty namočíš v pripravenej zmesy z oboch strán a opečieš na panvici potretej troškou oleja do zlata. Dozdobíš podľa chuti - džemom/tvarohom/ovocím/cukrom.
No a najlepší na Francúzskych toastoch je fakt, že na ich prípravu vlastne vôbec nepotrebuješ toasty, haha. Ja som zaimprovizovala a pripravila ich aj z bagety - výsledok bol rovnako chutný. Viď môj Instagram.
Poslednou raňajkovou inšpiráciou v rámci tohto blogu sú waffle. Taktiež si ich pripravujem na rôzne spôsoby - z ovsených vločiek, zo špaldovej múky, so škoricou, s kakaom atď. atď. A rovnako sa tu viem "vyhrať" aj so zdobením, čo ma baví úplne najviac.
Potrebuješ:
100 g mletých ovsených vločiek
2 KL kypriaceho prášku
1/2 KL škorice
1/2 banánu
200 ml mlieka
1 vajce
Postup:
Všetky suroviny spolu rozmixuješ, v prípade potreby pridáš ešte mlieko alebo ovsené vločky. Opekáš na wafflovači potretom trochou oleja. Dozdobíš podľa chuti džemom/Nuttellou/bielym jogurtom/tvarohom/ovocím/cukrom.
Myslím, že sladkého na dnes stačilo, tak zase nabudúce! :)
P.S. 1: Budem rada, ak mi do komentáru napíšete, čo najradšej raňajkujete vy, nech sa inšpirujem aj ja.
P.S. 2: Viac mojich receptov nájdeš tu.
Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].
Chceš vedieť, keď lenkamajtanova pridá nový blog?
Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.