28.6.2018 19:47

Dôvody prečo navštíviť Bardejov

Mesto, ktoré sa učíme na hodinách dejepisu. Čím sa toto mesto môže pýšiť?

O Bardejove môžeme počuť už od roku 1241, takže bezpochybne patrí medzi najstaršie mestá na Slovensku. Bardejov mal v tých rokoch dobrú polohu medzi Čiernym a Baltským morom. Práve preto sa z malej osady vzniklo v krátkom čase bohaté mesto, ktoré rád navštevovali uhorskí panovníci.

Ľudovít I. bol uhorský kráľ, ktorý mesto povýšil na Slobodné kráľovské mesto a prikázal vybudovať hradby okolo mesta. Následne vznikol vlastný erb mesta, rozširovalo sa tu čo raz viac remesiel, honosné cirkevné stavby a svetské stavby. Bardejov podporoval vzdelávanie a to tým, že sa postavilo humanitné gymnázium, ktoré malo výborné meno v Uhorsku. Popri gymnáziu sa otvorila aj fárska knižnica s dvoma kníhtlačami.

Na fotke môžete vidieť Baziliku svätého Egídia.

Tak schválne viete kto bol Martin Luther? Martin Luther bol teológ, kazateľ a reformátor. Práve jeho práca „Katechizmus“ bola vytlačená v prvej kníhtlači.

Mesto zaznamenáva masívny rozvoj po druhej svetovej vojne. Začínal sa rozširovať priemysel, školstvo a venovalo sa opravám historických pamiatok.

Na fotke môžete vidieť meštianske domy, takmer každý dom slúžil pre obchodné účely.

Na tejto fotke môžete vidieť bronzovú sochu kata, má 190 cm.

Tuto môžete vidieť radnicu mesta, bola sídlom mestskej rady, centrom obchodného, spoločenského a kultúrneho života obyvateľov mesta.

Samozrejme dôvod návštevy sú aj Bardejovské kúpele. Tie sa nachádzajú asi 5 kilometrov od Bardejova. Sú výnimočné, pre vyhľadávane minerálne vody. Práve tieto vody majú vplyv na onkologické choroby, choroby obehového ústrojenstva alebo na choroby obličiek a močových ciest.

Samozrejme je to aj skvelý výlet pre celú rodinu. V areáli nájdete hotel, čistý vzduch, krásne lesy a samozrejme bazény.

Tak čo chystáte sa?

zdroj: travelguide.sk

použité zdroje: bardejov.sk, sk.wikipedia.org,magistra-historia.sk, bardejovske.kupele.org

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
0
Poslať správu

Chceš vedieť, keď Stano pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.