Mýty o kŕčových žilách. Tomu radšej neverte!

O probléme s kŕčovými žilami počujeme z každej strany. Názorov na tento nepríjemný problém je mnoho, ale nie každý názor je podložený dôkazom.

Preto, sa postupom času vytvorilo niekoľko mylných “faktov”, ktoré naše názory o kŕčových žilách,ich vzniku, liečbe či prevencii, ovplyvňujú dodnes. Aké to sú? 

Fajčenie a kŕčové žily

Nikdy nebolo dokázané, že fajčenie priamo spúšťa kŕčové žily. Pravdou je, že vedie najmä ku kôrnateniu ciev, čo zas môže spôsobiť srdcový infarkt, mŕtvicu alebo viesť k strate končatín.

Zdravá strava zabráni vzniku kŕčových žíl

Zdravá strava je základom zdravého života. Rozhodujúca pre ochorenie žíl je však hlavne genetická predispozícia. Ani zdravý životný štýl nedokáže zabrániť dedične podmieneným žilovým ťažkostiam, napriek tomu môže obezita už existujúce kŕčové žily zhoršiť.

V lete žiadna operácia

To, že nie je vhodné operovať kŕčové žily v lete je mýtus. Vznikol, pretože kedysi sa po operácii kŕčových žíl dlhé mesiace nosili kompresívne pančuchy či obväzy, čo bolo v lete mimoriadne nepríjemné. Medzičasom sa všetko zmenilo, vďaka novým operačným technikám.

Kŕčové žily musí byť vidno

Jednoznačne mýtus! Viditeľné znaky ochorenia na nohách vôbec nemusia zodpovedať stavu hlbokých žíl. Už prvotné znaky ako bolesť nôh, pocit ťažkých nôh, napätie, tŕpnutie v nohách, kŕče v lýtkach či opuchy signalizujú začínajúce chronické žilové ochorenie, hoci na koži nemusí byť viditeľné nič.

Zmiznú samé od seba

Mýtus! Kŕčové žily nezmiznú samé od seba. Neodstránime ich ani masťami či liekmi. Situácia sa sama od seba nezlepší, žily sa budú vždy zhoršovať, ak zostanú neošetrené, môžu vyvolať i vredy na nohách. Ponechanie žíl bez liečby môže viesť k poškodeniu kože, tromboflebitídy, žilového ekzému alebo opuchnutých členkov.

S kŕčovými žilami sa neodporúča športovať

Mýtus! Medzi základné predpoklady úspechu liečby chronického žilového ochorenia patrí aktívita, obmedzenie dlhého sedenia a dostatok pohybu. Platí teda pravý opak – musíte sa hýbať, aby sa ochorenie nezhoršilo. Najvhodnejšie druhy športu sú také, pri ktorých sa rytmicky ohýba členkový kĺb v kombinácii s prácou svalov lýtka. Sú však aj športy, ktoré nepriaznivo vplývajú na rozvoj kŕčových žil. K ním patrí zjazdové lyžovanie, vzpieranie, tenis, kulturistika či squash.

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
4
Poslať správu

Chceš vedieť, keď Robert Weber pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.