28.7.2018 10:45

Vysoká gastronómia na krásnom nádvorí plnom živých stromov. FACH

Bratislavský FACH je už známy svojimi remeslami, bistrom, juice shopom a nezameniteľne chutným a voňavým chlebom. Ich výkladnou skriňou je však reštaurácia

Za nenápadnými čiernymi dverami zo Zelenej ulice sa vytvárajú zážitky, vďaka ktorým je život krajší. Takého riečneho raka len tak ľahko niekde neochutnáš 😊

" Ak sa ti text páči, pozri viac skvelých miest aj na mojom instagrame."

Jedinečnosť FACHU

Hneď za spomínanými dverami je vstup do iného sveta. Všetko vonku je zrazu inde a cítim, že sa idem oddávať príjemnému zážitku. Áno, všetko tu funguje ako v Michelinskej reštaurácii ( uvítanie, usadenie, kopec personálu.... ), ale tak akosi uvoľnene a veľmi príjemne. A hlavne zo všetkých cítiť chuť a úprimný záujem.

Usadili sme sa priamo k Chefs Table, kde je možné priamo vidieť do kuchyne a komunikovať so šéfkuchárom Martinom Novákom. A diskusiu má naozaj rád – vidno, že ho to baví.

Degustačné menu

Vo FACHU podávajú len 10 chodové degustačné menu, a len od štvrtka do soboty večer na rezerváciu. Znie to namyslene? Možno. Má to logiku? Jednoznačne ÁNO. Čerstvosť, focus na detail a všadeprítomné úsmevy ľudí pripravených venovať Ti maximálnu pozornosť. A aj to je súčasťou zážitku, ktorý sa nezabúda. Jeho cena je 55€ na osobu a je len z čerstvých, sezónnych, lokálnych surovín, a to sa cení.

Chlieb s maslom ako nečakaný zážitok

Povestný chlieb z FACHU je naozaj skvelý, voňavý a neodolateľný. Mňa však najviac dostala kombinácia toho so sušenými marhuľami a prepáleného masla s opečenou špaldou. To bola explózia. Skvelý úvod.

Predjedlá

Predjedlá majú navodiť atmsféru, vykúzliť úsmev a vzbudiť očakávania. To sa podarilo. Ako prvý ryžový chips so pstruhom, domácim créme fraiche a medvedím cesnakom. Bravó, skvelá textúra, chrumkavosť, sviežosť. Mrkva s jogurtom a lieskovcami bolo leto na tanieri. Veď jedia aj oči. Špargľa so slaninkou a majonézou totálne naštartovala chuťové poháriky.

Medzichody

Jedným z vrcholov bola variácia na bryndzové halušky – domáce gnocchi s bryndzou a hubami – obrovské WOW, neskutočné. Tak lokálne, tak slovenské, a tak moderne a chutne prevedené. Riečny rak s bylinkami zo záhrady sa len tak niekde neochutná. Oceňujem. Opálený pór s chrumkavou cibuľkou a skvelým kozím syrom ma úplne dostal štruktúrami, chuťami a jednoduchosťou.

Hlavné jedlá

Hlavné chody nezaostávali. Králičí chrbát bol šťavnatý s výbornou omáčkou a nečakaným cibuľovým pyré, ktoré ho skvele podtrhlo. Pre mňa, milovníka kombinácie mäsa a sladkého bol absolútny vrchol kačka glazovaná javorovým sirupom a sladko slaný jablkový koláč. Najlepšie prevedenie kačky aké som jedol – a viac hore sa už o moc nedá.

Dezert

Dezert bol veľmi zvláštny. Ako nápad oceňujem lúčne seno, panna cotta a bazový sirup. Neurazil, krásne vyzeral, ale okrem bazovej postrádal chuť a sladkosť akú by si na záver takto skvelo menu zaslúžil.

Celkový dojem

FACH patrí rozhodne medzi to najlepšie na zatiaľ stále úzkej scéne bratislavského finediningu. Čo je však pozitívne, je že sa tu nemusím cítiť naškrobene, personál je síce profesionálny, ale zároveň aj veľmi ľudský a jedlo jedinečné a veľmi lokálne. A to je to, čo ma priláka vrátiť sa. A ešte aj peceň chleba a džúsik dostaneš na cestu. 😊

Fach Bratislava Ventúrska ulica 10 Mozartov dom Bratislava I.

Št/So: 18:00 – 24:00

web

instagram

facebook

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
1
Poslať správu
Čerstvé a kvalitné suroviny, príjemné miesta....

Chceš vedieť, keď cilizrut pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.