5 dôvodov, prečo je Trnava mojím najobľúbenejším mestom na Slovensku

Keď sa s niekym rozprávam o tom, kto má rád aké mesto, vždy mám jasno vo svojej voľbe. Moje najobľúbenejšie mesto je Trnava.

Áno, to je to mesto, kde sa hovorí zvláštnym nárečím, kde po 45 rokoch vybojovali futbalový titul, kde sa koncentrujú talenty slovenskej reklamy, ktoré neskôr obsadia bratislavské agentúry. No a je úplne prirodzené, že moje najobľúbenejšie mesto si zaslúži aj osobitný článok na mojom blogu. Prečítajte si 5 dôvodov, prečo si moje sympatie získala práve Trnava.

Asi pri žiadnom inom meste by sme nenašli takú širokú zhodu v tom, že za posledné roky mesto úžasne prosperuje. Fakt, Trnava je na veľkom vzostupe a mám z toho veľkú radosť. Vždy to totiž bolo najbližšie “veľké mesto” od mojej rodnej Serede. Keď sme boli malé decká, chodili sme vlakom do Trnavy na výlet a mali z toho veľký zážitok. O veľa rokov neskôr som tu strávil krásne obdobie počas vysokej školy a dnes reálne zvažujem, že práve v Trnave sa chcem usadiť, keď bude na stole otázka vlastného bývania. Je viacero dôvodov, prečo mi k srdcu prirástla práve Trnava a v tomto článku som ich zhrnul do piatich bodov.

Nie je veľa miest, o ktorých premýšľam ako o mestách, kde by som chcel trvalo žiť, no medzi tými, ktoré pripadajú do úvahy, vyhráva Trnava 😍 Keď som mal 10-12 rokov, ísť do Trnavy "na výlet" bol pre mňa zážitok. Potom som tu 5 rokov študoval na @fmk_ucm a aj keď som sa skoro vždy ponáhľal domov, prirástla mi k srdcu 😊 Dnes s radosťou sledujem, ako úžasne toto mesto napreduje a stále viac verím, že práve tu by som dokázal definitívne bývať 👌🏻 V piatok som tam začal prvý zo štyroch MINI Tripov s @minislovensko a ochutnal okrem iného aj nové bistro @polievkaren_trnava 🍲🤤 Keďže rád podporujem nové miesta, napísal som o tom aj nový článok, ktorý si môžete prečítať na odkaze v profile ↖️ • • • #trnava #slovakia #slovensko #minitripy #cestovatel #cestovatelskyblog #slovakblogger #tonydubravec #spoznavamslovensko #takeslovenske #thisisslovakia #akochutitrnava #travelblogger #dnescestujem #dnesblogujem #bloggerlife #czsk #igerscz #blogerroka

A post shared by Tony Dúbravec (@tonydubravec) on

Je to študentské mesto

Dve univerzity plus jedna fakulta inej bratislavskej školy. Študenti sú akousi esenciou života Trnavy. Vďaka nim aspoň počas akademického roka mesto žije takmer v každom bare, v klube, ale aj vonku. Či už sa vyskytujú na intrákoch na Herdu, na Zavarskej, na MTFke, na Vůje, či rôzne po privátoch, ich prítomnosť je cítiť. V dobrom zmysle slova cítiť. Organizujú rôzne eventy a aj oni svojou prácou posúvajú mesto stále vyššie. Nakoniec, minimálne z našej fakulty vyšla kopa šikovných ľudí, ktorí sa presadili v reklamnej brandži na Slovensku.

Ako som spomínal, ja som strávil päť rokov na FMK UCM, kde som študoval marketing. Aj keď som bol ten typ študenta, ktorý sa takmer vždy ponáhľal domov, stihol som Trnavu spoznať veľmi dobre. Prechádzky na Skladovú cez celé mesto, presuny zo Železničnej stanice do Jamy na Družbe, to všetko mi dalo príležitosť vybudovať si k mestu vzťah.

Trnava nie je ani veľká, ani malá

Som z malého mesta. 16 tisíc obyvateľov v meste, ktoré autom prejdeš za menej ako jednu pesničku. Posledný rok bývam v Bratislave, čo síce nie je Londýn, ale na môj vkus je už dosť veľká a aj tak sa pohybujem len v 2-3 mestských častiach. Trnava je v tomto ideál. Viacmenej všetko je blízko, no zároveň to nie je mesto o troch uliciach. Sú tu všetky supermarkety, obchody, školy, kiná, futbalový štadión, nemocnica, živé centrum mesta ale aj rekreačná zóna v Kamenáči. Všetko pomerne jednoducho dostupné.

Super výlety po okolí

Keby vás náhodou mesto omrzelo, aj na okolí máte čo robiť. Tých výletov v dostupnej vzdialenosti od Trnavy je fakt dosť. Každý určite má nejaké svoje obľúbené miesto, kam si chodí oddýchnuť. Za mňa spomeniem aspoň tri lokality.

Smolenický zámok a v jeho blízkosti Jaskyňa Driny. Destinácie, kam sme chodili na výlety zo základky :)

#smolenice #smolenicecastle #slovakia🇸🇰 #castle

A post shared by mototours_sk (@mototours_sk) on

Červený kameň je super pre celé rodiny, niekoľkokrát som bol aj na prehliadke vo vnútri, ale samozrejme si nič z toho nepamätám, tak neviem, či to stojí za to :) Inak je to milé miesto pre nejaký piknik, frisbee a podobné zábavky.

Na nádvorí dnešného hradu Červený Kameň stál už v polovici 13. storočia kamenný hrad, ktorý bol súčasťou pohraničnej sústavy hradov, tiahnúcej sa od Bratislavy až po Žilinu. Tento pôvodný hrad zanikol v prvej polovici 16. storočia, keď jeho vtedajší majitelia, augsburskí podnikatelia Fuggerovci, vybudovali v rokoch 1535 - 1557 po jeho obvode novú pevnosť s ústredným štvorcovým dvorom a štyrmi nárožnými baštami a rozsiahlymi skladovacími pivničnými priestormi. Základom pevnosti bolo pôvodne iba juhozápadné obytné krídlo, v ktorého suteréne boli rozsiahle skladovacie priestory. Štyri nízke a široké bašty postavené na obranu pevnosti, boli prispôsobené vyspelej delostreleckej obrane systémom kazemát a strelných komôr s dômyselným riešením vetrania a odsávania dymu po výstreloch. ・・・ #praveslovenske od 📷 @spido83

A post shared by PraveSlovenske.sk (@praveslovenske) on

V Budmericiach som úprimne ešte nebol, no odkedy som zistil, že je tam takýto kaštieľ, veľmi tam chcem ísť. Aspoň na chvíľku, pozrieť, pofotiť. Napriek tomu, že je to z Trnavy len cez dve dediny, Budmerice aj Červený kameň už patria do Bratislavského kraja.

>>Prečítaj si článok o Malkia Parku, ktorý je od Trnavy vzdialený len asi hodinu<<

Dobrá dostupnosť

Za 15 minút doma v Seredi, za 7 minút u starkej v Križovanoch, za pol hodinku až hodinku v Bratislave. Mesto je hneď pri diaľnici, takže sa ľahko dostanete do Nitry, alebo smerom na Piešťany, Trenčín a Žilinu. Super je tu aj vlakové spojenie. Rýchliky aj osobáky odtiaľto odchádzajú na všetky smery. Ak by som sa predsa rozhodol, že tu raz zapustím svoje korene, stále budem mať blízko rodinu aj prácu :)

Kultúra na vzostupe

Toto je najdôležitejšie zo všetkého. Začal som si to všímať už počas školy. Začali sa robiť rôzne prednášky, diskusie, malé aj väčšie festivaly, cestovateľské kino, obnovil a začal sa využívať amfiteáter, pribudli tu kvalitné kaviarne, dobré reštaurácie a bistrá, ktoré sa bez problémov vyrovnajú tým v Bratislave. Objavilo sa tu veľa aktivistov, dobrovoľníkov, ambicióznych ľudí, ktorí sa rozhodli využiť potenciál Trnavy naplno. Ľudia nemajú problém s voľbou, kde tráviť voľný čas, možnosti im práve naopak pribúdajú a to je super. Pretože, kto sa nenudí, ten nevymýšľa hlúposti :)

Pre mňa osobne je vyvrcholením tohto všetkého otvorenie Nádvoria za Mestskou vežou. Mesto, kde sa stretáva kultúra, gastronómia, podnikanie. Robia sa tu koncerty, je tu coworking, reštaurácia Akadémia, kam sa určite chystám na obed. Jednoducho nádnerné miesto, ktoré je výsledkom dôkazom toho, že keď sa chce, tak v každom meste sa dajú robiť skvelé veci :)

Čo vy a Trnava? Aký máte na ňu názor? Tiež vás baví? Ak áno, z akého dôvodu okrem tých, ktoré som vymenoval ja? A ak nie, tiež a zaujíma prečo. Okrem toho, že tam hrozne fúka vietor, čo je pravda, ale mňa neodradila :) Napíšte mi na Facebooku alebo na Instagrame a môžeme o tom podiskutovať.

Počas leta spoznávam Slovensko

Všetky články, ktoré z mojich ciest po Slovensku napíšem, môžete sledovať primárne na mojom blogu.

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
7
Poslať správu
Bloger, cestovateľ, social media konzultant, storyteller, nadšený kávičkár :)

Chceš vedieť, keď Tony Dúbravec pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.