Dnes je nedeľa, čo pre mňa znamená ideálny deň na pečenie. Teda, ak by vonku nebolo 35 stupňov. V tieni. Zapínať rúru v týchto príjemných teplotách podľa mňa vyžaduje istú dávku odvahy. Kvôli týmto cheesecake-om sa to však oplatí, sľubujem!
Horalkový cheesecake som prvýkrát ochutnala v jednej trnavskej kaviarni, no chuťou som bola sklamaná. Ak by som si predtým neprečítala v menu, o aký cheesecake ide, na základe jeho nevýraznej chuti by som príchuť nevedela identifikovať. Práve z tohto dôvodu som sa rozhodla, že si doma skúsim upiecť "poriadny", s plnou, výraznou chuťou arašidov a čokolády. A podarilo sa!
Potrebuješ:
Korpus:
230g kakaových Bebe keksov
125g masla
Náplň:
750g jemný odtučnený tvaroh
300g kyslá smotana
2 PL Zlatého Klasu
4 kusy horaliek
150g trstinového cukru
3 vajcia
Poleva: Horká čokoláda + maslo Horalky
Postup:
Sušienky rozdrvíme, zmiešame s rozpusteným maslom a natlačíme na dno a mierne okraje tortovej formy. Pečieme cca 10 minút na 180 stupňov. Necháme vychladnúť. V miske si najskôr vyšľaháme tvaroh, postupne pridávame smotanu, cukor a Zlatý klas. 4 kusy horaliek si nalámeme do mlynčeka a melieme, kým nedosiahneme konzistenciu lepivej “pasty”. Následne horalkovú zmes prišľaháme do náplne. Nakoniec prišľaháme vajcia. Pripravenú náplň vylejeme na vychladnutý korpus a pečieme na 170 stupňov (bez ventilátora!) cca 50 minút. Počas pečenia máme na dne rúry položený plech s vodou, aby sa nám cheesecake nepopraskal. Po upečení ho necháme cca 1-2 hodiny vychladnúť v pootvorenej rúre, oddelíme ho od okrajov a vložíme do chladničky, najlepšie na celú noc. Vychladený cheesecake pofŕkame horkou čokoládou, ktorú sme si rozpustili spolu s maslom a dozdobíme nalámanými kúskami zvyšných horaliek.
Tento cheesecake som si upiekla k narodeninám (aj tu platí staré známe - čo si nespravíš sám, to nemáš :D). Ak aj vy milujete kombináciu kokosu a bielej čokolády, tento cheesecake by ste mali rozhodne skúsiť!
Potrebuješ:
Korpus:
250g maslových keksíkov
125g masla
Náplň:
250g Mascarpone
500g jemného odtučneného tvarohu
200g kyslej smotany
2 PL Zlatý Klas
100g kokosu
2 vanilkové cukry
1/2 plechovky neuvareného Salka
2 vajcia
Poleva:
100g bielej čokolády
50ml šľahačkovej smotany
+Kornútok, Raffaello a ovocie na ozdobu
Postup:
Keksíky si rozdrvíme, zmiešame s roztopeným maslom a natlačíme na dno a okraje tortovej formy. Dáme zapiecť na cca 10 minút na 180 stupňov do rúry. Necháme dôkladne vychladnúť. V miske si najskôr vyšľaháme Mascarpone, postupne prišľahávame všetky ostatné suroviny. Pripravenú zmes vylejeme na vychladnutý korpus a pečieme cca 50 minút na 170 stupňov (bez ventilátora!). Počas pečenia máme na dne rúry položený plech s vodou, aby sa nám cheesecake nepopraskal. Po upečení necháme cheesecake vychladnúť 1-2 hodiny v pootvorenej rúre, následne ho vložíme do chladničky, najlepšie na celú noc. Vychladnutý cheesecake polejeme čokoládou, ktorú sme si nad parou rozpustili spolu so smotanou a dozdobíme podľa chuti.
Musím sa priznať, že Kit Kat som prvýkrát ochutnala až pri príležitosti pečenia tohto cheesecake-u. Ale asi budem odteraz jej pravidelným konzumentom, haha . Na koláčik som použila kombináciu klasickej mliečnej a bielej Kit Kat + jahody.
Potrebuješ:
Korpus:
150g maslových keksov
70g masla
Náplň:
250g Mascarpone
250g jemného odtučneného tvarohu
200g kyslej smotany
60g mliečnej čokolády
2x vanilkový cukor
2 PL trstinového cukru
2 PL zlatého klasu
2 vajcia
Poleva:
80g horkej čokolády
40ml šľahačkovej smotany
Kit Kat čokoládky
Jahody
Postup:
Sušienky si rozdrvíme, zmiešame s rozpusteným maslom, natlačíme na dno a mierne okraje tortovej formy a pečieme na 180 stupňov cca 10 minút do zlata. Po upečení necháme vychladnúť. Na korpus pridáme Kit Kat čokoládky nakrájané na malé kúsky. Na náplň si najskôr vyšľaháme Mascarpone, postupne pridávame tvaroh, smotanu a Zlatý klas. Plnku si rozdelíme na polovicu. Do jednej polovice pridáme vanilkový cukor, vajce + rozpustenú a vychladenú mliečnu čokoládu. Túto vrstvu nalejeme na korpus. Do druhej polovice pridáme vanilkový a trstinový cukor + vajce. Taktiež vylejeme na čokoládovú plnku a premiešame tak, aby sa nám vytvoril mramorový efekt. Pečieme na 160 stupňov cca 1 hodinu. Po upečení necháme cca 2 hodiny v pootvorenej rúre, následne vložíme do chladničky na celú noc. Dozdobíme čokoládou, ktorú sme rozpustili so šľahačkovou smotanou. Pridáme Kit Kat a jahody.
Určite mi dajte vedieť, ak nejaký z mojich koláčikov vyskúšate. Viac receptov nájdete na mojom Instagrame.
Prajem Vám ešte pekný zvyšok víkendu! :)
Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].
Chceš vedieť, keď lenkamajtanova pridá nový blog?
Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.