Náhodne v Karibiku

Dá sa v Dominikánskej republike bývať v 4* hoteli skoro zadarmo? Áno dá. Aj o tom bude tento článok. :-)

Cesta na

Naša dovolenka v Dominikánskej republike vznikla tak akosi náhodou :-). Celé sa to začalo ‘’hotel misprice alertom", ktorý mi došiel od jednej nemenovanej aplikácie na výhodné ponuky leteniek, hotelov a chybných cien, ktoré sem-tam vzniknú nepozornosťou pri zadávaní ceny. Nuž, povedala som si, že pôjdeme do toho a rezervujeme 4* all inclusive hotel na 7 nocí v mestečku Puerto Plata na severe Dominikánskej republiky za šialene nízku cenu. Konkrétne sa malo jednať o 185 EUR pre dve osoby. Vyšlo nám to, alebo to bol obyčajný podvod? Čítaj ďalej...

Zaujímavosti a tipy

Dominikánska republika sa nachádza v Karibiku. Z južnej strany ju obmýva Karibské more a zo severnej Atlantický oceán. Vyskytuje sa na ostrove, ktorý ako jediný na svete, zaberajú dve krajiny- Dominikánska republika na východe a Haiti na západe. Santo Domingo, hlavné mesto Dominikánskej republiky, je najstarším kontinuálne osídleným mestom v Severnej a Južnej Amerike. Národným športom je baseball a národným tancom merenge. Známy Dominikánec je napríklad Oscar de la Renta.* Ak by som mala opísať Dominikánsku republiku jedným slovom bolo by to “raj”. Raj, kde zabudneš na “ťažoby sveta”, ktoré ťa čakajú doma a na pláži si uchlipkávaš svoju Piňakoládu. Tento blog nebude len o plážach, aj keď tie sú „the best of the best“ , čo táto krajina ponúka. Všetko sme to museli stavať na náhodnej ponuke, ktorá sa ku mne dostala, no hlavne sme sa to snažili vystavať tak, aby sme stihli čo najviac vidieť a vyskúšať...jednoducho, veľa muziky za málo peňazí. :-)

Itinerár

Plán cesty vyzeral nasledovne: vlakom z Košíc do Budapešti, odtiaľ letecky do Bruselu. Z Bruselu o dva dni neskôr do Punta Cany na juhu Dominikánskej republiky, odtiaľ po 4 dňoch presun autobusom do Puerta Platy, tam 7 nocí na hoteli plus jedna noc cez privát, z Puerta Platy letecky do Kolína kde sme strávili jednu noc a odtiaľ priamo letecky do Košíc. Zdá sa ti tento plán cesty brutálny? Nuž áno, bol to strašný mišung, ale sem tam sa treba obetovať. :-)

Punta Cana

pláže v Punta Cane sú úplne top

Zaujímavosti a tipy

Punta Cana je hlavnou turistickou destináciou v Dominikánskej republike. Turizmus je pre toto mesto hlavným zdrojom príjmov. Mesto bolo vybudované v roku 1969, takže je relatívne mladé. Až 90% všetkých hotelov sú all inclusive. **

Cesta na

Po dvoch dňoch v Bruseli sme leteli. Po pohodovom lete sme pristáli na medzinárodnom letisku v Punta Cane. Naša hosťujúca, na najbližších 5 dní, nás očakávala na vopred dohodnutom mieste v Punta Cana Village. Zistili sme, že Alina je pôvodom Rumunka, ktorá ostala bývať v Dominikánskej republike spolu s manželom Carlosom a dcérkou. Prvý dojem z Punta Cana village bol, že je to čistá Florida, čo sa okolia týka. Alina nám dala super tipy na výlety po okolitých plážach, ba čo viac, úplne zadarmo. Stačilo nastúpiť na shuttle bus pre hostí neďalekého hotela Four Points by Sheraton. Trochu sme boli v strese, či nebude problém, že minibusy sú pre hotelových hostí, ale Alina nás ubezpečila, že nieee, pohoda, nič sa netreba báť, že všetci jej hostia takto “oblbujú systém” :-). Stále sa treba pýtať na tipy od miestnych ľudí, veľakrát vám to ušetrí čas aj peniaze.

Doprava

Miestnu dopravu sme nevyužívali. Po príchode na letisko sme si vzali taxík. Za asi 10 min. jazdy si vodič popýtal $10. Cenu si je potrebné zjednať pred nastúpením, aby ste nezostali nemilo prekvapení. Zadarmenko sme cestovali shuttle busom, podrobnejšie info v texte. :-)

Itinerár

1. Deň- príchod do Punta Cana

2. Deň- Playa Blanca

3. Deň- pláž Punta Cana Resort and Club

4. Deň- Isla Saona (Saona Island)

5. Deň- presun autobusom Punta Cana- Puerto Plata

6. Deň- ubytovanie v hoteli v Puerto Plata

7. Deň- na hoteli

8. Deň- na hoteli

9. Deň- na hoteli

10. Deň- 27 waterfalls

11. Deň- na hoteli

12. Deň- Paradise island

13. Deň- check out/check in Airbnb

14. Deň- let Punta Cana-Kolín

15. Deň- Kolín

16. Deň- let Kolín-Košice

Doprava

Miestnu dopravu sme nevyužívali. Po príchode na letisko sme si vzali taxík. Za asi 10 min. jazdy si vodič popýtal $10. Cenu si je potrebné zjednať pred nastúpením, aby ste nezostali nemilo prekvapení. Zadarmenko sme cestovali shuttle busom, podrobnejšie info v texte. :-)

Jedlo

guacamole a plantain chipsy

Najtypickejším jedlom Dominikánskej republiky je Sancocho. Je to polievka so zeleninou a až 7 rôznymi druhmi mäsa. Ďalším tradičným jedlom je Mofongo je uvarený zo sušenej bravčovej kože, cesnaku a vyprážanej zeleniny, ktorú nazývajú plantain. Jedná sa o nesladký banán, ktorý treba tepelne upraviť. Na ilustračnej foto sa nachádza guacamole (avokádo a limetka) spolu s plantain čipsami.

Čo som videla ponúkať na uliciach je čerstvý džús z cukrovej trstiny, nevyskúšali sme, ale dievčina čo si to kúpila, to celkom pochvaľovala. Najtypickejším nápojom je Mama Juana. Je to taký červenkastý nápoj, ktorý sa vyrába zmesou červeného vína, rumu, kôry stromu a medu. Pokladá ja za liečivo, ktoré má viaceré blahodarné účinky na telo a dokonca sa považuje za mieste afrodiziakum. Pivo ktoré v Dominikánskej republike tečie vo veľkom sa volá Presidente.

Top atrakcie

Hneď na ďalší deň sme sa vybrali na pláž Playa Blanca. V tichosti sa natískali to shuttle busu a šli sme. Vystúpili sme a padla nám sánka, doslova. Ak niekde čítate o plážach s bielym pieskom a azúrovým karibským morom obklopenými kokosovými palmami, proste “’picture perfect” raj na zemi…tak presne také to bolo, rozprávkovo-tropicko-gýčové a dokonalé zároveň. Po vylihovaní na pláži a šalení sa vo vlnách sme skočili na obed do miestnej plážovej reštaurácie. Guacamole robia po celej DR perfektne.

Playa Blanca

Ďalší deň sme sa rozhodli vyskúšať inú pláž Punta Cana Resort and Club. Opäť sme využili free shuttle bus, nebol s tým vôbec problém. Napriek stavebným prácam, ktoré sa tiahli popri celom pobreží a kde traktory a buldozéry brázdili celou plážou, neubralo jej to veľmi na čare. Táto pláž nás nechala v ešte väčšom úžase, ako pláž z predošlého dňa. Super padla prechádzka popri pobreží s jemným bielym pieskom pod nohami. Toto miesto sa oplatí navštíviť, bez debaty.

Punta Cana resort and club

Na tretí, predposledný deň pred odchodom sme riešili dilemu, čí ísť na výlet do neďalekej rezervácie Dos Ojos, alebo ísť na top atrakciu miestnej oblasti Saona Island (Isla Saona). Nakoniec padla voľba na ostrov. Úvodné foto je práve z tohto miesta. Musím povedať, že to bola super voľba. Prvá zastávka bola plytko vodná lagúna, kde sme sa zdržali asi 45 minút. Mohli sme si zaplávať, zapózovať miestnemu fotografovi na foto (na záver tripu, si fotky môžeš odkúpiť na poplatok, od nás pýtal tuším 80 dolárov, no nie je to povinné). Počas tejto pauzy si môžeš od kapitána vypýtať rum s kolou, týpček nalieva tak, že to má grááády, takže pozor :-).

Ostrov Saona je topka. Jediné čo mi na fakultatívnych výletoch vadí, je že čas strávený na danom mieste sakramentsky rýchlo ubehne. Tu sme mali asi 3 hoďky čistého času. Zadarmenko bol obed vo forme švédskych stolov, na výber asi 6 rôznych jedál. Nealko (voda, kola, sprite) aj alko (rum, pivo). Jedným z negatív boli miestni predajcovia, ktorí sa na vás vrhnú so svojím zbožím od kokosového oleja, cez masáž nôh až po cigary.

Aj tu platí, zjednávať, zjednávať, zjednávať. Dve cigary, ktoré nám pán chcel predať za 105 eur sme nakoniec zjednali na 5 eur. Na druhej strane miestnych aj trochu chápem, že to na turistov ,,skúšajú”. Ich zárobky sú mizivé a veľa ľudí prakticky žije z ruky do úst. Veľa z nich nemá pravidelný príjem a žijú z toho, čo im turisti zaplatia na sprepitnom “on tips”. Tento výlet bol príjemnou bodkou za naším pobytom v Punta Cane. Táto ,,cesta navyše” rozhodne stála za to.

Saona island

Na ďalší deň nás čakala cesta do Puerto Plata, čistá vražda.

Puerto Plata

Isabel del Torres peak

Zaujímavosti a tipy

Puerto plata alebo „strieborný prístav” sa nachádza na severe ostrova. Zaujímavosťou je, že ako jediné mesto v Karibiku prevádzkuje nadzemnú lanovku. Je to zároveň raj na zemi pre milovníkov kiteboardingu a windsurfingu. Toto mesto je dlho známe svojím jantárovým múzeom, v ktorom sa nachádza najväčšia kolekcia jantáru a jantárových výrobkov na svete. ***

Doprava

To presúvanie sa z Punta Cany do Puerto Platy bola ,,jedna balada‘‘. Mysleli sme, že to dáme za 5.5 hodiny, hej figu. Dokopy nám to trvalo asi 13 hodín. Berieme to ako jednu z mála nemilých skúseností počas nášho pobytu. Carlos bol veľmi milý a pred odchodom do práce nás hodil na autobusovú stanicu, kde sme sa odviezli do Santo Dominga. Tam sme sa museli prepraviť na inú stanicu. Vďaka za miestnu celosvetovo rozšírenú taxislužbu. Funny príhoda bola, keď prvá veta, ktorú môj priateľ vychrlil na taxikára bola: sorry, but we don’t speak English”, (chcel povedať Spanish), myslím, že to chalan zobral športovo. :-)

Po hodine na stanici sme ďalších pekných pár hodín strávili v buse, kým sme sa nedostali na stanicu v Puerto Plata. Netušili sme, aká je vzdialenosť medzi stanicou a našim hotelom. Tam sme za 300 pesos, čo je asi 5,2 eura zjednali taxi na hotel. Po vysadení si taxikár pýtal 2x viac, keďže on to údajne bral tak, že 300 za osobu. Už len z princípu, lebo tak sme sa fakt nedohodli, sme mu zaplatili 400 a pobrali sa preč.

Ubytovanie

ubytovanie sme vychytali :-)

Na recepcii sme popravde trochu tŕpli, či check in prebehne bez problémov za tú našu "almužnu". Čuduj sa svete, ale nebol s tým ani najmenší problém...odľahlo nám, to veru áno. Ubytovaní sme boli v Cofresi Palm beach & spa resort. Hotel poskytoval všetko čo štandardný all inclusive hotel ponúka. Kopec jedla, asi 6 reštík, denné a večerné programy a prístup k pláži. Jakživ sme taký obrovský hotelový komplex nevideli. Na prevážanie sa z jednej časti do druhej sa dal využiť shuttle bus, áno až také to tam bolo majestátno-veľké.

Jedlo

Club sandwich na dominikánsky štýl

All inclusive, takže bolo zo všetkého dosť, priam priveľa. :-) Páčilo sa nám, že to tam mali tématicky riešené. V Každej reštaurácii existovali tematické večere a dalo sa vybrať medzi Dominikánskou, Indočínskou, Brazílskou, Talianskou a Mexickou večerou. Podarilo sa nám urobiť rezervačku v Dominikánskej a Indočínskej reštike. Dominikánska bola veľmi fajn. Vyskúšali sme tradičnú polievku Sankocho, niečo na štýl lasagne, ale miesto cesta bol použitý plantain. Na záver sladký dezert z mliečnej ryže a škorice.

V blízkosti hotela sa nachádzal Ocean World, kde veľa ľúdí odchádzalo za zábavou aj jedlom. Nielenže sa tam nachádza bohatý podmorský svet, s možnosťou zaplávať si s delfínmi (toto sme veľmi chceli, žiaľ, nevydalo), je to miesto s populárnou Bravissimo Show, neobmedzenými drinkami a delikátnym jedlom.

Top atrakcie

Naše tri výlety, kam sme sa rozhodli ísť, boli 27 waterfalls of Damajagua, 27 prírodných vodopádov, kde skáčeš do vody, spúšťaš sa dolu žliabkom po vodopáde a plávaš na istých úsekoch medzi jednotlivými vodopádmi.

Druhým výletom bol Paradise Island, mini ostrov, vzdialený asi 13 km od pobrežia. Tretím posledným výletom bol výstup na samotný vrchol Puerto Plata pod názvom Isabel de Torres Peak.

27 waterfalls bol výlet, kde nás najprv naložili blízko hotela a potom sme si to, hrboľatými cestami necestami, odhrkotali až do malej dedinky. Tam nám sprievodca ukázal tradičnú výrobu sošiek z kameňa a Mama Lujza, miestna domorodá žena, nám navarila kávu, ktorá kávové zrná potĺkla, v takej mega nádobe a počastovala nás aj domácou horúcou čokoládou. Potom sa šlo na vodopády.

typické dedinské chatrče
tradičný spôsob mletia kávy

Na úvod sme mali asi 30 minútový špacír cez džungľu a následne nás čakalo prekonávanie vodopádov, miestami aj prekonávanie samých seba. Môžem podotknúť, že ja som veru seba samú veľakrát neprekonala, lebo keď som zbadala tú výšku z ktorej sme mali skákať, tak som si to radšej dávala dole po rebríkoch, ja a ešte jeden opitý Nemec :-). Bola som vďačná za túto možnosť, lebo by som bola v keli. Preto ak sa bojíš výšok, nezúfaj, dá sa to aj zloziť.

To plávanie v azúrovej vode bolo super a záverečná spúšťanie sa po vodopáde z asi z 12 metrovej výšky úplne bomba.

Po vodopádoch sme boli na bohatý obed a ešte sme sa stihli zastaviť na tabakovej plantáži, kde prezentovali výrobu cigár, jednu sme si mohli zapáliť zadarmo a grátis bolo aj “fel deci” Mamy Juany, fajn bodka za všetkým. Cigary sa dajú aj kúpiť, 8 ks cigár rôznych príchutí sa dá zjednať za $15.

výroba cigár na tabakovej plantáži

Paradise Island je jednou z hlavných atrakcií v Puerto Plata. Sľubuje návštevu mini ostrovčeka neďaleko pobrežia, ktorý je prírodne vytvorený a mení svoj tvar podľa toho ako fúka vietor. Zaujímavosťou je, že na ostrov je zakázané nosiť uterák alebo obuv, pretože pri toľkých turistoch sú miestni v strese, že by im návštevníci časom “odniesli” celý ostrov. Najlepšie bolo naše pristátie na ostrove a la “Miami Vice”. Kapitán to zrazu peckuje kolmo na ostrov...čo sa deje?! Nie je šanca ubrzdiť...no zbohom...napokon končíme priamo na strede ostrova. Zaparkovali sme vo veľkom štýle, to treba uznať. :-)

Celý ostrov tvorilo sedem búdok, do ktorých si si mohol odložiť veci a celý program spočíval v šnorchlovaní (plutvy a okuliare boli grátis), podmorský svet tam bol, ale nič extra nečakaj. Na pohostenie sme mali servírované kúsky kokosovej dužiny a banány, na pitie cola a rum, úplne stačil jeden drink, lebo pomer alkoholu bol opäť pre prvú ligu. :-) Najväčší problém boli vlny, ktoré prichádzali zo všetkých svetových strán, takže ak si sa úspešne vyhol vlne z jednej strany, tá druhá ti dala fajný preplesk z tej druhej.

Top zážitok z ostrova bol, keď priateľ potreboval skočiť na malú potrebu. Kedže sme šli speedboatom spoliehal sa na to, že to dá a s prehľadom vydrží. Lenže, najprv sme sa pristavili na sladkovodných úsekoch v mini džungli, tam už začal blednúť. Ďalej sme si to pálili popri pobrežiu trasou, ktorá bola značne dlhšia ako trasa smerom na ostrov, už bol bledý ako stena. Pred finishom kapitán odstavil loďku asi 100 metrov od brehu a dal kolovať fľašu, kde sme sa zbierali na “povšimné”, už sa zvíjal. O 2 minúty na to sme zakotvili a to ste ho mali vidieť, ako sa hnal šprintom za kríčky, čistá komédia. :-)

mini Paradise island

Na konci výletu sme sa opäť zastavili na tej istej tabakovej farme kde aj predtým. S úsmevom nás vítali: ,,ááaá ste tu znovu?’’ V posledný deň sme chceli stihnúť cestu lanovkou na Isabel de Torres Peak (úvodná foto). Lucy bola taká zlatá, že nás tam odviezla a aj na nás počkala. Na vrchole je krásny výhľad na mesto. Nachádza sa tam aj socha Krista, verná kópia Krista v Brazílii, len o niečo menšia. Vzadu je štýlová reštaurácia kde sme si dali obedík (club sandwich a Presidente) a pomaly sa pobrali späť.

takmer ako v Riu :-)

Tesne pred odchodom na letisko nás Lucy vzala do centra Puerto Plata. Čo bolo najkrajšie z toho celého boli domy postavené vo viktoriánskom štýle, bolo ich tam vskutku požehnane.

viktoriánske domčeky

Kedy ísť

V Dominikánskej republike existujú dve top turistické sezóny a to júl a august a následne december až február, kedy je tam z teplotného hľadiska najideálnejšie počasie. Najlepší čas na návštevu mimo sezónu je návšteva v jeseni a na jar. Treba si dávať pozor na obdobie hurikánov, ktoré je najintenzívnejšie počas mesiacov august a september, avšak hurikánmi môžu byť ovplyvnené aj júl a október.

*

http://www.yourconcierge.net/15-interesting-facts-about-the-dominican-republic/

**

http://puntacanabavaro.com/news/punta-cana-fun-facts.html

***

https://infograph.venngage.com/p/1820/fun-facts-about-puerto-plata-dominican-republic

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
4
Poslať správu

Chceš vedieť, keď radoslava.dobrova pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.