Histamínová intolerancia – manuál pre nováčika

V poslednej dobe ako by sa vrece roztrhlo s novými histaminikmi a ja dostávam čím ďalej tým viac e-mailov s prosbou o pomoc v začiatkoch.

Tak som sa rozhodla svoj prvý Refresher článok venovať práve akémusi úvodu do HIT. Volám sa Patrícia a sama som histaminičkou od roku 2015. V roku 2018 som vydala aj svoju prvú kuchársku knihu a téme HIT sa venujem na svojom blogu hitjezdravozit.

Samozrejme upozorňujem, nie som lekárka, píšem z vlastných skúseností. Okrem toho HIT je veľmi individuálne ochorenie, každý z nás je jedinečný a čo jednému sedí nemusí aj druhému!! Avšak sú základy, na ktoré by mal dbať každý nováčik a ktoré vám možno pomôžu zorientovať sa po tom, čo vyjdete od vášho lekára s brožúrkou v ruke.

Histamínová intolerancia (HIT)

Pojem histamínová intolerancia čoraz častejšie odznieva spoza dverí lekárskej ambulancie. Žiaľ ešte vždy ju nevieme určiť so 100%-nou správnosťou a preto pacienti s HIT často nenachádzajú úľavu ani po eliminačnej diéte a vylúčení “zakázaných” potravín. Ak však ani po mesiaci-dvoch dodržiavania nízkohistamínovej diéty vaše problémy nevymiznú, je dosť možné, že vás trápi iné, pridružené ochorenie, ktorým môže byť intolerancia laktózy, fruktózy, celiakia a podobne. Dokonca od mojej alergologičky viem, že je ešte mnoho enzymatických ochorení, ktoré sa u nás ani len nedajú vyšetriť. U mňa to bolo podobne. Kým som prišla na to, že najhoršie mi robili kravské mliečne produkty (napriek tomu, že intolerancia ani alergia sa u mňa nepotvrdili), prešla som si až 3 “eliminačkami”.

Ako je to s tými zoznamami?

Vy od lekára odídete pravdepodobne s Hrubiškovým zoznamom. Na internete však natrafíte aj na švajčiarsky zoznam a mnoho ďalších, ktoré sa od seba všetky v niečom líšia. Ja sa už zoznamami neriadim dlho. Ako som písala, každý je individualita a preto otázky typu “Brokolicu môžeme?” nie sú na mieste, pretože jeden možno môže a druhý zasa nemusí. Ovplyvňujú to aj mnohé iné faktory ako pridružené ochorenia, iné alergie či intolerancie, zdravotný stav, psychický i fyzický ale aj momentálny stav (ste vystavení nadmernému stresu, fyzicky náročnej aktivite a podobne).

Ja som sa zo začiatku orientovala švajčiarskym zoznamom, príde mi najrozumnejší, a časom som si vytvorila jeden zoznam aj sama, no už teraz vám viem povedať minimálne 2 príklady v ktorých sa odlišujem od mojich známych, histaminikov. Preto ako hovorím, časom si musíte nastaviť jedálniček vy sami.

Základné veci, ktorým by sa mal vyhýbať každý histaminik

Sú potraviny, ktorým by sa mal vyhýbať každý, dokonca nie iba histminik. Ide o polotovary, potraviny, ktoré sú umelo prifarbované, dochucované, preplnené É-čkami. Žiaľ žijeme v dobe, kedy človek zabúda na to, čo bolo kedysi bežné, nemá čas variť každý deň, je unavený, vystresovaný z práce, a tak je preňho jednoduchšie siahnuť po predvarenej sviečkovej zo supermarketu, ohriať ju v mirkovlnke a večera je na svete. A práve dobe v ktorej žijeme a tomuto životnému štýlu “vďačíme” sa rôzne ochorenia ako napríklad aj HIT. Okrem toho si treba dávať pozor na potraviny, ktoré by sme ani nečakali, že môžu škodiť, a predsa. Mnohí počas eliminačnej diéty stále pociťujú ťažkosti, v domnení, že už bude všetko v poriadku, keď vysadili paradajky, citrusy, údeniny, no zabudli pritom na základ akým je napríklad jódovaná soľ, rafinované oleje, obchodné koreniace zmesi a podobne. O alternatívach potravín som sa podrobne rozpísala aj v mojej novej knihe.

Čo ďalšie histaminik nemôže?

Okrem vyššie spomenutých vecí by si mal histaminik dávať pozor v prvom rade na čerstvosť a vyhýbať by sa mal fermentovaným potravinám (údeniny, zrejúce syry, kyslá kapusta, víno, pivo, kvasnice…). Áno, žiaľ aj zdravé potraviny ako kyslá kapusta môžu histaminikovi uškodiť. Histamín sa tvorí aj v potravinách, ktoré podliehajú skaze, preto i keď je jabĺčko z jednej strany pekné, no z druhej by už trebalo mierne nahnitý kúsok vyrezať, radšej sa mu vyhnite. Sama som zástancom zerowaste problematiky a preto veľa krát zjem aj niečo, čo už nie je priam najčerstvejšie, no zakaždým mi to spôsobí ťažkosti (minimálne nafúknuté bruško). Skúste preto radšej nakupovať iba to, čo skutočne zjete. To je už ale na inú tému. No a potom tu máme prirodzene vyššie histamínové potraviny akými sú napríklad paradajky, avokádo, prezreté ovocie (napr. banán s hnedými škvrnami); potraviny, ktoré sú uvoľňovačmi napr. citrusy alebo potraviny, ktoré blokujú DAO enzým napr. kakao, čokoláda, alkohol. Samozrejme to neznamená, že tieto potraviny už nikdy nebudete jesť. Je nutné vylúčiť ich najmä v prvých fázach diéty. Po čase však môžete skúšať a možno zistíte, že vám kúsok čokolády alebo paradajka odtrhnutá z babkinej záhrady neublížia.

Veľa robí aj psychika

Pri HIT zohráva veľmi dôležitú úlohu aj naša psychika a celkovo náš životný štýl (ako som už písala vyššie). Eviduje sa mnoho prípadov, kedy HIT zistili niekomu po traumatickom zážitku (napr. smrť v rodine) alebo dlhodobo stresujúcom období (škola – štátnice, stres v práci, rozvod). Ak sa cez to prenesiete, nastavíte si jedálniček a budete dbať aj na svoje psychické zdravie je dosť možné, že sa vám to časom všetko zlepší a vy budete pociťovať minimálne ťažkosti. Ja osobne si už teraz doprajem oveľa viac a preto v mojich príspevkoch sem tam nájdete aj maliny, jahody, paradajky (samozrejme iba zo záhrady či z trhu – nie tie zimné, umelo vypestované!), kúsok čokolády (kvalitnej, nepraženej, vysokopercentnej) a podobne.

Stres

U mňa vyvoláva najhoršie reakcie stres. Či už ide o stres v práci, stres z lekára, alebo trému pred nejakou prednáškou či vystúpením. Vtedy si napriek mojej pokročilej HIT naordinujem úplne nízkohistamínový jedálniček aspoň na 2-3 dni aby som sa vyhla ťažkostiam. Musíte sa naučiť naslúchať vášmu telu.

Záverečné slová

Verím, že vám tento manuál pomohol trošku sa odraziť a ak by ste mali akékoľvek otázky, pokojne ma kontaktujte alebo navštívte môj blog kde určite natrafíte na mnohé odpovede. :)

Patricia

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
13
Poslať správu
Volám sa Patrícia a blogujem v oblasti histamínovej intolerancie, ktorú mi zistili v roku 2015. Od vtedy sa aktívne venujem tvorbe receptov, radím histaminikom z vlastných skúseností a tento rok som vydala svoju prvú kuchársku knihu venovanú tejto téme.

Chceš vedieť, keď Hitjezdravozit pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.