Vegan blondie (HIT friendly)

Brownie, blondie...populárne dezerty už aj u nás, ktorých základom je čokoláda. Tmavá alebo biela.

Kedže my histaminici by sme klasickú čokoládu nemali (v malom množstve kvalitná z nepraženého kakaa mnohým pokročilejším dobre prejde), väčšinou siahame po bielej. Lenže ja mám k HIT ešte pridruženú aj alergiu na bielkovinu kravského mlieka, takže mne ani biela čokoláda nespôsobuje pôžitok. Skôr naopak.

A preto som sa rozhodla vyskúšať recept, ktorý som kedysi videla na Pintereste a zaujal ma, pretože v ňom nebol žiaden mliečny produkt a s menšími úpravami som ho prispôsobila aj histamínovej intolerancii. ;)

Potrebujeme:

100g kokosového oleja (môže byť voňavý, aspoň dostane koláčik aj jemne kokosový nádych) – ale pokojne použite aj rastlinné maslo alebo pre nevegan verziu klasické

100g jablkového pyré (pre zrýchlenú verziu môže byť 100% jablková výživa – ja mám rada napr. tú z DMky)

90g trstinového cukru

125g hladkej špaldovej múky

1 ČL prášku do pečiva bez fosfátov

½ ČL škorice

štipku tahitskej vanilky

štipku soli

1. Kokosák si roztopíme a metličkou vymiešame s cukrom. Následne primiešame jablkové pyré.

2. Múku preosejeme, zmiešame s práškom do pečiva, škoricou, vanilkou a soľou.

3. Prisypeme ju k mokrej zmesi a poriadne metličkou rozmiešame.

4. Cesto nalejeme do pripravenej formy rozmerov 20x30 cm vystlanej papierom na pečenie.

5. Blondie pečieme pri 170°C 25 minút.

6. Necháme ho úplne vychladnúť a až potom nakrájame na kocky.

Pozn. Pre inakosť receptu sa môže jablkové pyré nahradiť iným, napríklad sezónnym - marhuľovým. :)

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na blogy@refresher.sk.

Ohodnoť blog
1
Poslať správu
Volám sa Patrícia a blogujem v oblasti histamínovej intolerancie, ktorú mi zistili v roku 2015. Od vtedy sa aktívne venujem tvorbe receptov, radím histaminikom z vlastných skúseností a tento rok som vydala svoju prvú kuchársku knihu venovanú tejto téme.

Chceš vedieť, keď Hitjezdravozit pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.