29.10.2018 17:30

S Freudom to nie je iba o sexe

Hovorí každá... Kam ukladáme všetky zahanbujúce či neslušné myšlienky? Prečo sme niekedy ako zvery, niekedy hotoví akademici, inokedy ako mníšky, mnísi? Freud našiel na toto všetko odpovede..

Zdroj: tenor.com

Poznáte ten pocit, keď sa vám počas spánku vynoria tie najtrápnejšie, najodpornejšie myšlienky, na ktoré ste sa už dávno snažili zabudnúť? Tak tieto myšlienky , hoci ste ich potlačili, prišli ukázať, že stále existujú.

Vďaka pojmom ako potláčanie, nevedomie a mnohým iným sa preslávil velikán psychológie a psychoterapie Sigmund Freud. Niečo o ňom: lekár, neurológ, židovského pôvodu, so schopnosťou zapamätať si doslova čokoľvek, čo počul, milovník kokaínu. Hoci trpel rakovinou a s ňou súvisiacimi bolesťami, nechcel užívať utišujúce prostriedky, aby mohol pracovať a udržal si čistú myseľ. Až na samotnom konci požiadal svojho lekára o smrteľnú dávku liekov. Je zakladateľom prvého a veľmi silného psychoterapeutického prúdu- Psychoanalýzy.

Zdroj: slideshare.net

Poďme si teda jeho teóriu trocha predstaviť a spojiť si jeho meno s niečím iným ako je sexualita.

Veľa ľudí, ktorí jeho meno aspoň zbežne poznajú toto zaskočí. "Vážne má Freud v teórii aj niečo iné ako sex?" Čo takto často využívané slovíčko EGO?

ID, EGO,SUPEREGO tvoria podľa neho základné časti osobnosti.

ID (ONO) – je pudová sila, ktorá sa riadi princípom slasti, čiže „ Idem si po to, čo chcem.“ . Je úplne iracionálne a pudové, túži iba po uspokojení. Základné dva pudy, ktoré Freud popísal sú eros (pud života) a thanatos (pud smrti).

EGO (JA) – na vyvážení pudovosti ID pracuje EGO, ktoré sa riadi princípom reality. Musí potláčať prejavy ID a vyplniť tie potreby a ciele, ktoré sú aktuálne a vhodné.

SUPEREGO (NADJA) – je to svedomie. Riadi sa princípom dokonalosti a snaží sa prispôsobiť všetko morálnym princípom spoločnosti a konvenciám. Samozrejme, závisí od výchovy ako máme superego vyvinuté. Niekto ho má silnejšie, niekto slabšie. Perfekcionisti budú mať prevahu superega, zločinci budú mať ťažko potlačovateľné ID.

Predstavte si našu osobnosť ako obchod. Na poličky si ukladáme naše spomienky, skúsenosti, ciele, túžby, vášne. Všetko čo nás robí nami. ID je malé dieťa, ktoré si chce brať ľubovoľne z poličiek, rozhadzuje veci, mení nálady, kričí, že niečo chce. EGO je otec, ktorý musí uznať za vhodné či IDu splní prianie alebo nie. Ak áno, podá mu ho (napríklad túžbu po sexe) z poličky. Ak nie, vráti ju naspäť, zatlačí možno až dozadu, aby dieťa nedosiahlo. SUPEREGO je, napríklad, matka, ktorá pozerá na muža a dieťa a hovorí im, že vyťahovať tie veci nie je dobré a potrebné a mali by sa pekne a slušne správať!

Zdroj: pixabay.com

Aby to nebolo také jednoduché. Freud popísal, že ID, EGO aj SUPEREGO pracujú v rámci troch vrstiev osobnosti. VEDOMIE, PREDVEDOMIE a NEVEDOMIE.

Vedomie je vlastne všetko to čo si v momentálnej chvíli uvedomujeme, nad čím rozmýšľame.

Predvedomie je všetko čo máme k dispozícii v rámci pamäte.

Najzaujímavejšiu úlohu tu hrá práve nevedomie. Je to (už podľa názvu) oblasť, ktorú si neuvedomujeme. Potlačujeme tam všetky neprijateľné túžby, spomienky, skúsenosti, za ktoré sa hanbíme alebo by mohli byť spoločnosťou odsúdené. Je to akoby pivnica, v ktorej skladujeme akýkoľvek odpad, starý a nechcený nábytok, niečo, čo nechceme, aby návšteva videla, keď príde k nám domov.

Hanbili ste sa niekedy za vaše primitívne alebo pudové myšlienky a hneď ste zatriasli hlavou a zahnali ich? Ego vám povedalo, že toto robiť nebudete a vaše superego vám urobilo výčitku a pomohlo egu,aby ste sa znova cítili ako dobrý človek so slušnou morálkou.

Vec, o ktorej možno neviete, je tá, že nevedomie a jeho obrany sú najviac oslabené počas spánku. Vtedy sa vám môžu vynoriť rôzne vaše bývalé spomienky, túžby alebo strachy v zástupnom obraze. Čiže pravý odkaz nedostal presnú podobu, ochrany ešte zafungovali, ale predsa niečo prešlo v cenzurovanej podobe. Sníva sa vám, napríklad, že vás niekto naháňa, vynárajú sa vám obrazy ľudí, ktorých ste už dávno nevideli a nemysleli na nich. Vaše Ego a superego ich zatlačili, ale v spánku ich neudržia na uzde úplne. Ale toto je téma na celkom samostatný článok, čiže stay tuned!

Zdroj: tenor.com

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
13
Poslať správu
“I do my thing and you do your thing. I am not in this world to live up to your expectations, And you aren't in this world to live up to mine. You are you, and I am I, and if by chance we find each other, it's beautiful. If not, it can't be helped.”

Chceš vedieť, keď Palica pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.