Inšpirácia

Mať otvorené oči. Hľadať, nachádzať a hlavne dovoliť vstúpiť jej. Inšpirácia.

Po dlhšom odmlčaní povinnosťami, starosťami a životom som späť. Späť s inšpiráciou, motiváciou a snáď pohľadom, ktorý aj vás možno inšpiruje. Do kelu, teraz ma to bude nútiť používať to slovo stále, ale budem sa mu snažiť vyhnúť. Sľubujem.

Tak vám poviem ako som začínala byť frustrovaná, že potrebujem ľudí, veci, situácie vo svojom živote, ktoré ma budú inšpirovať a nie demotivovať alebo unavovať. A viete ako to býva, keď chcete niekoho zmeniť, skúste zmeniť najskôr samého seba. Tak to bolo aj v tomto prípade a tak nedeľný výlet na Ostrú Lúku mi zmenil pohľad na inšpiráciu v mojom živote.

Možno sa už niekomu tento názov dediny spojil so známou slovenskou ženou, ktorú poznáme všetci pod milostným príbehom so slovenským národným buditeľom - Ľudovítom Štúrom. A je to tu, je to Adela Ostrolúcka. Táto žena mi akýmsi spôsobom otvorila oči. Poznáte ten pocit, keď žijete v akomsi pocite tmy a zrazu vám niekto zažne svetlo a vy si poviete to slávne: "Ahaaa."

Ako sme tak kráčali okolo bohužiaľ schátraného, ale nádherného kaštieľa, v ktorom kedysi Adela mala svoju izbu, tak som mala šancu rozmýšľať nad ňou a nad jej životom. Zomrela ako 28 ročná. Ja mám 25. Keď som prechádzala riadkami a čítala som o jej živote, vedela som, že niekde v hĺbke mňa sa začínala taká myšlienka.. aj ja chcem byť ako ona. Bola vzdelaná, múdra, ovládala 8 jazykov, okrem toho sa zaujímala o latinčinu a gréčtinu. Vyznala sa vo filozofii a literatúre. Výborne hrala na klavíri a to vďaka učiteľovi, ktorý je mimochodom autorom maďarskej hymny. Adela sa zaujímala aj o politiku, navštevovala parlament a preklada články z maďarčiny. Bola v centre diania a stretávala sa s ľuďmi, s ktorými mohla komunikovať na vysokej úrovni.

Povedala som si, že veď ona bola dokonalá. Ok, jasné, že nebola. Ale viete ako to myslím. A vtedy sa mi otvorili oči a povedala som si: "Adela, ty si ma inšpirovala. Si v mojich očiach dokonalá a ja chcem o tebe vedieť viac. Si žena, ktorá vie kým je, vie tak veľa, dokonca si pomotala Ľudovi hlavu a to všetko do svojej tridsiatky. Veď ty by si v dnešnej dobe už mala článok vo Forbes."

A tak, ak hľadáte inšpiráciu vo svojom živote, nechajte si srdce otvoriť ľuďmi, ktorí možno žijú vo vašom okolí a možno aj tými, ktorí už nie sú medzi nami, ale ich príbehy majú silu nás osvietiť a pohnúť vpred.

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
3
Poslať správu
100 % r e a l L i f e . instagram @penka_letro

Chceš vedieť, keď Penka_letro pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.

Ďalšie články autora

Zobraziť všetky
18.10.2019 22:07
Za slušný Sliač
14.11.2018 17:32
Cool X.
14.9.2018 18:00
Slovenská myseľ