24.11.2018 11:15

Vianočný perníkový cheesecake

Perník patrí k Vianociam a stále sa nám s nimi spája. Perníkový sirup v cheesecaku urobí svoje a vy budete mať Vianoce v koláčiku.

Potrebujeme:

🥧140 g maslové sušienky

🥜90 g masla

Krém:

🥧500 g tvarohu

🥜200 g kyslej smotany

🥧1 vajíčko

🥜160 g práškového cukru

🥧 2 čajové lyžičky škorice

🥜 2 čajové lyžice perníkového korenia

🥧1 čajová lyžička vanilkovej esencie

🥜2 polievkové lyžice hladkej múky

🥧 100 ml perníkového sirupu

Zdobenie: Smotanová poleva:

🥧 100 ml kyslej smotany

🥧 práškový cukor ( pridáme podľa vlastnej chuti – odporúčam 3-4 lyžice )

🥧 2 kvapky vanilkovej esencie

🥧perníky na dozdobenie

View this post on Instagram

❤️Recept na perníkový cheesecake❤️ 🥧140 g maslové sušienky 🥜90 g masla Krém: 🥧500 g tvarohu 🥜200 g kyslej smotany 🥧1 vajíčko 🥜160 g práškového cukru 🥧 2 čajové lyžičky škorice 🥜 2 čajové lyžice perníkového korenia 🥧1 čajová lyžička vanilkovej esencie 🥜2 polievkové lyžice hladkej múky 🥧 100 ml perníkového sirupu Zdobenie: Smotanová poleva: 🥧 100 ml kyslej smotany 🥧 práškový cukor ( pridáme podľa vlastnej chuti – odporúčam 3-4 lyžice ) 🥧 2 kvapky vanilkovej esencie 🥧perníky na dozdobenie V mixéri si rozdrvíme sušienky. Ku sušienkam do mixéra pridáme maslo izbovej teploty. Spoločne tieto suroviny pomixujeme tak, aby sa spojili. Vzniknutú sušienkovú zmes dáme na spodok a okraje formy (24 cm), ktorú sme vystlali papierom na pečenie. Sušienky uťapkáme lyžičkou, aby boli rozložené rovnomerne. Krém: Všetky suroviny na krém dáme do misky a premiešame ručným mixérom. Krém by mal byť redší. Nalejeme ho do formy na sušienky. Pár krát jemne pobúchame, aby nám zmizli vzduchové bublinky. Rúru si predhrejeme na 160° a pečieme cca 45 minút (pozor na dobu pečenia, pretože každá rúra pečie inak). Cheesecake bude hotový vtedy ak bude povrch koláča pevnejší a jemne sa „želatinovo“ triasť, ale nebude už vodnatý. Po dopečení otvoríme rúru a necháme aspoň polhodinku koláč v nej. Potom cheesecake necháme vychladnúť na izbovú teplotu. Pripravíme si smotanovú polevu tak, že potrebné suroviny zmiešame dokopy. Nezľaknite sa, poleva bude riedka, ale neskôr krásne stuhne. Rozotrieme ju na celý povrch cheesecaku a dozdobíme. Perníkový sirup: 🥧1 liter vody 🥧500 g trstinový cukor 🥧400 g biely cukor 🥧100 g vanilkový cukor 🥧2 x badián 🥧2x celá škorica 🥧3x klinček 🥧1,5 g citrónovej kôry (najlepšia je sušená pretože sa sirup „nezdrcne“) 🥧1,5 g muškátový oriešok (taktiež sušený) 🥧štipka čierneho korenia 🥧20 ml zázvorová šťava ale môže ísť aj celý kus neostrúhaného zázvoru, len spravený rez aby sa lúhoval Všetky suroviny poriadne premiešame a necháme zovrieť. Sirup treba ochutnať a ak je chuť málo perníková, pridáme po kúsku z každej prísady a necháme vychladnúť a precedíme. ~~~~~~~~~~~~~~~~~ #klaudirimkarecepty #cheesecake #dnesjem #uzasnejedlo #dobrejedlo

A post shared by 🍰Klaudi Rimarčíková🍰 (@klaudi_rimka) on

Postup:

V mixéri si rozdrvíme sušienky. Ku sušienkam do mixéra pridáme maslo izbovej teploty. Spoločne tieto suroviny pomixujeme tak, aby sa spojili. Vzniknutú sušienkovú zmes dáme na spodok a okraje formy (24 cm), ktorú sme vystlali papierom na pečenie. Sušienky uťapkáme lyžičkou, aby boli rozložené rovnomerne. Krém: Všetky suroviny na krém dáme do misky a premiešame ručným mixérom. Krém by mal byť redší. Nalejeme ho do formy na sušienky. Pár krát jemne pobúchame, aby nám zmizli vzduchové bublinky. Rúru si predhrejeme na 160° a pečieme cca 45 minút (pozor na dobu pečenia, pretože každá rúra pečie inak). Cheesecake bude hotový vtedy ak bude povrch koláča pevnejší a jemne sa „želatinovo“ triasť, ale nebude už vodnatý. Po dopečení otvoríme rúru a necháme aspoň polhodinku koláč v nej. Potom cheesecake necháme vychladnúť na izbovú teplotu. Pripravíme si smotanovú polevu tak, že potrebné suroviny zmiešame dokopy. Nezľaknite sa, poleva bude riedka, ale neskôr krásne stuhne. Rozotrieme ju na celý povrch cheesecaku a dozdobíme.

Perníkový sirup

Potrebujeme:

🥧1 liter vody

🥧500 g trstinový cukor

🥧400 g biely cukor

🥧100 g vanilkový cukor

🥧2 x badián

🥧2x celá škorica

🥧3x klinček

🥧1,5 g citrónovej kôry (najlepšia je sušená pretože sa sirup „nezdrcne“)

🥧1,5 g muškátový oriešok (taktiež sušený)

🥧štipka čierneho korenia

🥧20 ml zázvorová šťava ale môže ísť aj celý kus neostrúhaného zázvoru, len spravený rez aby sa lúhoval Všetky suroviny poriadne premiešame a necháme zovrieť. Sirup treba ochutnať a ak je chuť málo perníková, pridáme po kúsku z každej prísady a necháme vychladnúť a precedíme.

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na blogy@refresher.sk.

Ohodnoť blog
4
Poslať správu
Klaudi Rimarčíková Východňarka z Košíc, ktorá miluje pečenie :)

Chceš vedieť, keď Klaudi_rimka pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.