Prečo treba vedieť anglické frázy

Prišiel čas tú angličtinu poriadne rozbehnúť! Prečo vám k tomu pomôžu práve anglické frázy?
Tento článok je od Speaking Friends, obľúbených jazykových kurzov cez internet. Ak sa chcete učiť z pohodlia domova, otvorte si www.speakingfriends.sk.

Nebudeme chodiť okolo horúcej kaše. Angličtina sa stala bežnou súčasťou nášho života. Pozrime sa na to, prečo ...

... treba anglické frázy vedieť

Žijeme v dobe, kedy si s našim materinským jazykom už jednoducho nevystačíme, nech je akokoľvek ľubozvučný. V dnešnej dobe je to práve angličtina, ktorá je tá „must have“. Nevyhnutný medzinárodný jazyk, ktorý doslova otvára dvere do sveta.

Ovládať angličtinu so sebou prináša mnohé výhody nielen v osobnom živote, ale aj v tom profesionálnom. Práve pracovný trh je ideálnym príkladom toho, aký dôraz sa kladie na znalosť cudzích jazykov.

Uchádzač o zamestnanie, ktorý aktívne ovláda iný ako materinský jazyk má u zamestnávateľa omnoho vyššie šance nájsť si prácu snov ako ten, kto angličtinu ovláda len pasívne (samozrejme s ohľadom na charakter zvolenej práce). Nehovoriac o tom, ako nám jazyky otvárajú nové obzory a dvere do sveta...

Technologické vymoženosti dnešnej doby nám v mnohom uľahčujú život. Svet internetu hovorí univerzálnou rečou a možnosť zvoliť si anglický jazyk je k dispozícii (takmer) na každej webstránke.

Hľadanie informácií na zahraničných stránkach, nakupovanie, varenie podľa online videonávodov, sledovanie zahraničných správ nikdy nebolo jednoduchšie.

Vedeli ste? Slováci nakupujú v zahraničí čoraz častejšie, internetové obchody nevynímajúc. Už len z tohto dôvodu sa potreba vedieť cudzí jazyk zintenzívnila.

Angličtina stiera hranice

Pri browsovaní rôznych webstránok padne mimoriadne vhod poznať aspoň základy angličtiny a vedieť sa tak rýchlo zorientovať v spleti informácií, ktoré nám médiá predkladajú.

Z hľadiska bezpečnosti sa zase môžete vyhnúť prípadným nepríjemnostiam (spôsobených kliknutím na nesprávne miesto).

Dovolenka dostane razom iný šmrnc, keď ovládate aspoň základné anglické frázy a s domácimi sa dohovoríte inak ako len “rukami nohami”.

Urobme si selfíčko

V posledných rokoch do slovenčiny preniká čoraz viac anglických fráz a slovíčok, ktoré sa “udomácňujú” v bežnej konverzácii. Nad slovami ako browser, e-mail, chatovať, smskovať, hardware, či selfie sa už nikto ani len nepozastavuje.

Jediné, s čím si občas nevieme rady, je správne písanie týchto slovíčok - nechať ich v pôvodnom stave, alebo ich trošku “poslovenčiť”. Make-up či mejkap? Selfíčko alebo svojka? Na druhej strane, novodobé výrazy prebraté zo zahraničia môžu spôsobiť isté problémy v komunikácii medzi generáciami.

Na veku (ne)záleží

Prvý kontakt s angličtinou nadväzujeme zväčša už na základnej škole, v poniektorých prípadoch ešte o niečo skôr.

Hovorí sa, že deti sa jazyky učia najľahšie - čomu neraz uveria aj mnohí dospelí. Toto tvrdenie si vezmú “za svoje” s tým, že oni sú už na učenie cudzieho jazyka pristarí.

Môžeme vás však uistiť, že nikdy nie je neskoro a naučiť sa anglicky (nemecky, španielsky, taliansky...) môže skutočne každý. Stačí len chcieť...

Vedeli ste? Podľa výskumu amerických neurológov (Americká Neurologická Asociácia) učenie sa jazyka v neskoršom veku je mimoriadne prospešné pre ľudský mozog. S pribúdajúcim vekom síce klesá naša pozornosť a pamäť, no práve učenie dokáže tieto procesy oddialiť a spomaliť, vrátane Alzheimerovej choroby.

Nové vs. staré učenie

Forma, akou sa s angličtinou zoznamujeme, v mnohom ovplyvní náš ďalší vzťah k nej. Vlastne to možno povedať o čomkoľvek, s čím sa stretávame po prvýkrát.

Nanešťastie sa ešte aj dnes na školách stretávame so skostnateným modelom výuky, čo znamená bifľovanie anglických fráz bez štipky fantázie (česť výnimkám).

Drilovanie slovíčok bez kontextu, gramatika presne v súlade s poučkami a vety, ktoré sú ťažko využiteľné v praxi. Iba ukladanie naučeného materiálu do krátkodobej pamäte vedie k postupnému klesaniu záujmu naučiť sa niečo nové...

Väčšina slovíčok, ktoré sa bežne učíme na školách je v praxi nevyužiteľná. Zamerať by sme sa preto skôr mali na najpoužívanejšie frázy. Tie dokážu pokryť až 50 percent konverzácie. Sústreďte sa preto na slová, ktoré sú využiteľné v bežnom živote či oblasti, v ktorej ste “doma”.

Intenzita vs. trvanie kurzu

Keď sa na hodiny angličtiny či iného cudzieho jazyka vyučujúceho na slovenských školách pozrieme detailnejšie, prídeme na to, že kameňom úrazu môže byť tiež dĺžka a organizácia samotnej lekcie.

Zatiaľčo bežná vyučovacia hodina trvá 45 minút, aktívne z tejto hodiny využívame jazyk len okolo 15 minút, čo je pre rozvoj reči ako takej žalostne málo. Podobne je to aj na rôznych jazykových kurzoch trvajúcich niekoľko mesiacov.

Vedeli ste? Pravidelnosť štúdia jazykov je vždy dôležitejšia ako intenzita. Je preto lepšie venovať sa štúdiu kratšiu dobu častejšie na miesto toho, že sa budete venovať štúdiu niekoľko hodín iba raz do týždňa.

Ako vám anglické frázy zrýchlia učenie

Mnohí z tých, ktorí do štúdia anglického jazyka dali množstvo energie a síl bez väčšieho efektu, postupne zisťujú, že svoje rokmi nadobudnuté vedomosti nevedia využiť v praxi.

Jednotlivé slovíčka si nevieme spojiť do zmysluplného textu. Okrem toho, každý kto sa učí angličtinu vie, že jednotlivé slovíčka spojené do vety dávajú celkom iný význam, nehovoriac o anglických frázach, ktorých obsahuje tento jazyk neúrekom.

Tým, že sa naučíte základné anglické frázy, jednotlivé slovíčka si viete automaticky s niečím spojiť a aj použiť v správnom význame. Tiež si môžete vybrať oblasť ktorá vás zaujíma, učenie sa tak stáva zábavnejším a vy rýchlejšie napredujete.

Odborníci preto pri štúdiu cudzích jazykov odporúčajú učiť sa najskôr frázy v angličtine a až potom prejsť na gramatiku.

Hlavným dôvodom učenia angličtiny (nemčiny, španielčiny, taliančiny...) je dorozumievanie sa a komunikácia. Keď sa budete učiť jazyk v celých vetách, okrem toho, že si ich lepšie zapamätáte, naučíte sa tiež správny slovosled a samotná komunikácia zrazu ide akosi viac “od ruky”.

Kde začať?

Rozhodli ste sa, že aj vy sa naučíte nejaké anglické frázy alebo že oprášite zašlé znalosti tohto jazyka? Pokračujte týmto článkom od Speaking Friends. Nájdete tam aj audio nahrávku najdôležitejších fráz na stiahnutie a mnoho ďalších praktických informácií, ktoré vás naštartujú.

So let’s do it!

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
8
Poslať správu
Speaking Friends je angličtina pre samoukov online. Čo to znamená? Dajme si krátky test: - Si skôr introvert? - Vieš sa o seba postarať? - Nechýba ti odhodlanie? - Dokážeš sa koncentrovať? Ak si na väčšinu otázok odpovedal(a) áno, máš na samo štúdium dobré predpoklady. Úspešný samouk sám začne, keď je treba, motivuje sa a svoje ciele dotiahne až do konca. Znie to zaujímavo? Potom ti chýba už len jedna vec, aby si sa hneď teraz začal(a) vzdelávať, pracovať na sebe a posúvať sa vpred. A to je kvalitný online kurz. Preto sme s láskou vytvorili Speaking Friends - originálny slovenský kurz angličtiny pre samoukov, vďaka ktorému získaš zo svojho štúdia maximum.

Chceš vedieť, keď Speaking Friends pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.