Prečo sú časy v angličtine také zamotané

Ach, tá gramatika je taká ťažkopádna...
Tento článok je od Speaking Friends, obľúbených jazykových kurzov cez internet. Ak sa chcete učiť z pohodlia domova, otvorte si www.speakingfriends.sk.

A vraj sa tú suchú teóriu musíme naučiť za každú cenu. Naozaj nie je iné východisko?

Nájdu sa aj takí, ktorí gramatiku neberú vážne a napriek tomu sa anglicky celkom slušne dohovoria...

Angličtina má totiž jednu z najľahších gramatík zo všetkých jazykov. Keď budeme tie všetky poučky ignorovať, naša konverzácia až tak neutrpí. Až na jednu oblasť: anglické časy.

Slovenčina vs. angličtina

Pri učení slovenčiny sa nejeden z nás pozastavuje nad tým, aká komplikovaná je naša materčina v porovnaní s ostatnými jazykmi. Skloňovanie, koncovky, vybrané slová, správne používanie “i” a “y”, to všetko robí vrásky na čele nielen žiačikom, ale aj dospelým. Výhodou však je, že slovosled máme voľný a aj napriek poprehadzovaným slovám veta nestráca svoj význam.

Jediné, čo je oproti slovenčine výrazne zložitejšie, sú práve časy v angličtine.

Napriek tomu je angličtina v dnešnej podobe značne zjednodušená oproti minulosti. Postupne sa napr. z angličtiny vytratili koncovky a tak len s ťažkosťami možno určiť, o aký rod, pád, vetný člen či slovný druh ide. A práve preto je slovosled anglickej vety pevný, akonáhle prehodíte slová, veta môže dostať celkom iný význam.

Gramatika v angličtine a jej úskalia

Nikto netvrdí, že naučiť sa po anglicky čítať, písať a komunikovať je jednoduché. Na ceste za vytúženým cieľom sa stretnete s viacerými prekážkami, niektoré oblasti sa vám budú učiť ľahšie, iné ťažšie. Dôležité je zvoliť si dobrý kurz a máte takmer vyhrané.

Treba počítať s tým, že hlavnou prekážkou na ceste k plynulosti v akomkoľvek jazyku je zvyčajne práve gramatika. Anglický jazyk našťastie nepatrí k tým najťažším na svete, hoci, také frázy, pevný slovosled a časy v angličtine vedia poriadne potrápiť.

Prečo sa mnohým zdá gramatika v angličtine ťažká

Dôvodom, prečo nám učenie anglických časov a iných “špecialitiek” môže robiť ťažkosti je fakt, že viaceré z nich sa v slovenčine nevyskytujú. A tak nám neostáva nič iné, len sa s nimi “popasovať” a opakovať, trénovať, hovoriť a používať.

Hneď v úvode je však dôležité uvedomiť si základnú vec: gramatika je síce dôležitá, avšak nie najdôležitejšia. Ani rodený Angličan neovláda svoj jazyk spisovne správne na 100 percent.

Dôležité je nečakať s trénovaním konverzácie dovtedy, kým nemáte plne zvládnutú gramatiku. Radšej rozprávajte čím skôr, aj keď s chybami, ale neodkladajte to. Inak sa vám môže stať, že sa k rozprávaniu nedostanete nikdy.

Ak chcete začať rozprávať gramaticky správne aj bez znalosti samotnej gramatiky, dobre vám poslúžia anglické frázy. Keď sa ich raz naučíte, môžete ich v konverzácii opakovane používať bez rozmýšľania na gramatikou.

Časy v angličtine sa vedia pekne zamotať

To, v čom anglický jazyk “vyhráva”, je obrovská slovná zásoba a rôzne časy v angličtine. Zatiaľ čo v slovenčine ide o 3 (minulý, prítomný, budúci), v angličtine ich nájdeme až 12!

Ich presný popis v jednoduchom vysvetlení nájdete na tejto stránke.

Našťastie ich netreba ovládať všetky! Pre plynulú konverzáciu stačí poznať tieto:

- Prítomný jednoduchý + priebehový

- Minulý jednoduchý + priebehový

- Budúci jednoduchý

- Predprítomný jednoduchý

Keď máte v časoch jasno, nezabudnite ani na nepravidelné anglické slovesá.

Ako časy v angličtine zvládnuť rýchlo

Pre rýchle zvládnutie anglických časov si nájdite nejaký pohodlný online kurz, kde si ich môžete dokola trénovať. Obklopte sa anglickými materiálmi, siahnite po pracovných zošitoch, knihách a magazínoch - ako inak, v angličtine. Skvelou voľbou sú tiež anglické nahrávky. Na konkrétnych príkladoch lepšie pochopíte používanie jednotlivých časov.

Hlavne to nevzdávajte, postupným opakovaním sa vám aj anglická gramatika dostane pod kožu a časom sa pre vás stane tak prirodzenou, že o nej už nebudete musieť ani rozmýšľať.

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
5
Poslať správu
Speaking Friends je angličtina pre samoukov online. Čo to znamená? Dajme si krátky test: - Si skôr introvert? - Vieš sa o seba postarať? - Nechýba ti odhodlanie? - Dokážeš sa koncentrovať? Ak si na väčšinu otázok odpovedal(a) áno, máš na samo štúdium dobré predpoklady. Úspešný samouk sám začne, keď je treba, motivuje sa a svoje ciele dotiahne až do konca. Znie to zaujímavo? Potom ti chýba už len jedna vec, aby si sa hneď teraz začal(a) vzdelávať, pracovať na sebe a posúvať sa vpred. A to je kvalitný online kurz. Preto sme s láskou vytvorili Speaking Friends - originálny slovenský kurz angličtiny pre samoukov, vďaka ktorému získaš zo svojho štúdia maximum.

Chceš vedieť, keď Speaking Friends pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.