Ako prekonať večné začiatky v angličtine

Začínate s angličtinou už po niekoľkýkrát? Napriek veľkej snahe sú výsledky v nedohľadne? Pozrime sa, ako sa dá s jazykom popasovať a uniknúť zo začarovaného kruhu označeného ako “večný začiatočník”.
Tento článok je od Speaking Friends, obľúbených jazykových kurzov cez internet. Ak sa chcete učiť z pohodlia domova, otvorte si www.speakingfriends.sk.

Angličtina nás sprevádza takmer na každom kroku. Je to medzinárodný jazyk, ktorý “vládne” internetu, politike aj športu, nehovoriac o tom, že sa u nás udomácňuje čoraz viac slovíčok, ktoré majú pôvod práve v angličtine. A tak akosi automaticky, pri výbere cudzej reči prvá voľba padne práve na jazyk anglický.

Univerzálny spôsob, ako sa naučiť angličtinu za krátku dobu neexistuje, a tak sa mnohí z nás pri výučbe angličtiny držia hesla “pokus-omyl”.

Prvé “rande” s cudzím jazykom zväčša máme už na základnej škole, v niektorých prípadoch ešte skôr. Po škole výučba pokračuje, existuje množstvo kurzov a metód, ktoré často sľubujú veľa muziky za (ne)málo peňazí.

A tak skúšame a skúšame... Na tom by nebolo nič zlé, keby tento spôsob priniesol aj zaslúžené ovocie v podobe vytúžených vedomostí. Realita však ukazuje, že množstvo času stráveného štúdiom často nezodpovedá nadobudnutým vedomostiam.

Čím viac možností, tím je ťažšie prekonať večné začiatky

Internet ako taký priniesol zjednodušenie do mnohých oblastí života, vzdelávanie nevynímajúc. A tak možností, ako získavať vedomosti, nebolo nikdy tak veľa.

Tradičné kurzy angličtiny doplnili kurzy cez internet, študijné materiály vystriedali aplikácie, vďaka ktorým máme učivo so sebou vždy a všade. A nakoľko je jazykom internetu práve angličtina, čo-to sa na nás “nalepí” aj pri bežnom surfovaní na webe.

Faktom je, že dnes Slováci vedia po anglicky podstatne lepšie, ako tomu bolo v minulosti. Na druhej strane, viaceré výskumy poukázali na to, že pokiaľ máme reálne zhodnotiť svoje vedomosti, iba viac ako tretina by sa ohodnotila na úrovni “dobre”.

Mnohí sa radia k skupinke “večných začiatočníkov”, a to aj napriek dlhým rokom štúdia. Možno ste sa aj vy ocitli v podobnej zamotanej situácii.

Ako uniknúť začarovanému kruhu večného začínania

Tak ako azda v každej oblasti, kľúčovým faktorom je motivácia. Skôr ako sa pustíte do štúdia anglického (akéhokoľvek) jazyka, mali by ste poznať odpoveď na otázku

“Prečo sa vlastne jazyk učím?”

Stanovte si reálne ciele. Mnohí z tých, ktorí sa rozhodnú rozšíriť svoje jazykové znalosti robia chybu hneď na začiatku - majú prehnané očakávania. Keď sa dostavia prvé neúspechy vo forme časového sklzu, v snahe dohnať zameškané sa učenie stáva povinnosťou, čo môže vyústiť až k odporu k učeniu.

Učenie jazyka by malo byť koníčkom, nie akousi povinnou jazdou.

Pravidelnosť je základom úspechu. Majte na pamäti, že učiť sa raz týždenne rozhodne nepostačuje, aj keby ste nad knihami sedeli dve hodiny. Radšej častejšie, hoci aj každý deň - celkom postačí pár minút a pokroky sa dostavia už čoskoro.

Nájdite si metódu, ktorá je vám najbližšia. Za vynaložené peniaze si vyžadujte kvalitu, neuspokojte sa s priemernosťou. Lektora si overte, urobte si vo svojom okolí prieskum, získajte referencie a vyberte si ten najlepší kurz angličtiny. Ide predsa o investíciu do vášho vzdelania.

Pevné základy si vybudujte najmä v oblasti anglických slovíčok a fráz. Každý jazyk stojí a stavia na slovnej zásobe, takže tieto sa naučiť jednoducho musíte.

Využite čítanie pre rozširovanie slovnej zásoby. Snažte sa pochopiť význam priamo z kontextu. Vypisovaním nepoznaných slovíčok a ich hľadaním v slovníku ďaleko nezájdete. Voľba žánru je len na vás, ponuka zahraničnej literatúry široká a tak nuda určite nehrozí.

Tip: Pokiaľ si netrúfate na rýdzo anglickú literatúru, siahnite po dvojjazyčných tituloch. Sú prehľadné a pre študentov anglického jazyka priam ideálne- na jednej strane nájdete text v angličtine a na druhej preklad.

Výhodou modernej doby je to, že podnety na učenie sa angličtiny máme priamo pod nosom. Stačí si pozrieť zahraničné filmy, dôkladnejšie sa započúvať do textu obľúbenej pesničky v angličtine. Čím častejšie, tým lepšie.

Zabudnite na doslovný preklad. Čím menej sa sústredíte na prísne sledovanie každého slovíčka, tým viac sa s daným jazykom zžijete a budete schopní sa aj dorozumieť.

Vzájomná motivácia je ideálnym ťahúňom v prípade, že vám dochádza para. Spoločné učenie je zábavné, môžete sa rozprávať v cudzej reči a tak si cibriť nielen slovnú zásobu, ale tiež výslovnosť a gramatiku. Zároveň si tak nájdete spojenca, na ktorom si môžete nadobudnuté vedomosti odskúšať. Vysvetľujte, rozprávajte a takto sa vlastne aj učíte, pretože takýmto spôsobom si zároveň trénujete pamäť.

Využite silu sociálnych sietí. Skypujte, chatujte a spoznajte fajn ľudí, hoci aj na druhom konci sveta.

A v neposlednom rade spojte učenie so zábavou.

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
3
Poslať správu
Speaking Friends je angličtina pre samoukov online. Čo to znamená? Dajme si krátky test: - Si skôr introvert? - Vieš sa o seba postarať? - Nechýba ti odhodlanie? - Dokážeš sa koncentrovať? Ak si na väčšinu otázok odpovedal(a) áno, máš na samo štúdium dobré predpoklady. Úspešný samouk sám začne, keď je treba, motivuje sa a svoje ciele dotiahne až do konca. Znie to zaujímavo? Potom ti chýba už len jedna vec, aby si sa hneď teraz začal(a) vzdelávať, pracovať na sebe a posúvať sa vpred. A to je kvalitný online kurz. Preto sme s láskou vytvorili Speaking Friends - originálny slovenský kurz angličtiny pre samoukov, vďaka ktorému získaš zo svojho štúdia maximum.

Chceš vedieť, keď Speaking Friends pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.