6 spôsobov, ako sa naučiť anglicky

Médiá nám servírujú angličtinu hneď v niekoľkých podobách - od pesničiek cez filmy až po internet. Ako to využiť, aby sme sa angličtinu naučili bez námahy?
Tento článok je od Speaking Friends, obľúbených jazykových kurzov cez internet. Ak sa chcete učiť z pohodlia domova, otvorte si www.speakingfriends.sk.

Vedeli ste, že okrem USA a Anglicka je angličtina úradným jazykom tiež v Austrálii, Tanzánii, Pakistane, na Novom Zélande, Malte, Filipínach a ďalších krajinách? To sú spolu miliardy ľudí, pre ktorých je tento jazyk na dennom poriadku už zo zákona.

Angličtina je proste najrozšírenejším jazykom a či chceme alebo nie, stretávame sa s ňou takmer denne. Prečo to teda nevyužiť vo svoj prospech?

V dnešnej dobe máme mnoho možností, ako zvládnuť cudzí jazyk. S trochou snahy to zvládne každý. Ako sa teda dopracovať do úspešného konca?

Ako sa učiť angličtinu?

V prvom rade si jasne určite priority. Zamyslite sa nad tým, čo chcete alebo potrebujete štúdiom cudzieho jazyka dosiahnuť. Napríklad:

Potrebujete si zdokonaliť angličtinu v e-mailovej korešpondencii, alebo sa chystáte za hranice a potrebujete sa dohovoriť s ľuďmi na druhom konci sveta? Chcete si rozšíriť slovnú zásobu, aby ste mohli aj naďalej komunikovať so známymi na sociálnej sieti, či kúpiť online na nadupaný smartfón zo zahraničia?

Nech je vašou motiváciou čokoľvek, od schopnosti prečítať si obľúbenú knihu v originálnom jazyku až po získanie pocitu výnimočnosti, práve zodpovedanie si tejto základnej otázky by malo byť začiatkom vašej cesty za vedomosťami.

Ďalej nasleduje vybrať si spôsob, akým sa do učenia angličtiny pustiť. Pozrime sa na štandardné možnosti, ich výhody a nevýhody.

1. Jazykový kurz angličtiny

Jazykové školy a inštitúty sú ešte aj dnes najpoužívanejšou formou výuky cudzích jazykov. Nanešťastie nie každý kurz je možné absolvovať v čase osobného voľna a tak sa môže stať, že pre nedostatok času párkrát kurz vynecháte, čo v konečnom dôsledku väčšinou vedie k strate motivácie vzhľadom na nedostatok času pri doháňaní “restov” z predošlých lekcií.

· Výhody kurzu angličtiny: Výučba prebieha na pravidelnej báze a motivácia v podobe ostatných účastníkov kurzu je silná.

· Nevýhody kurzu angličtiny: Popri množstve povinností sa môže ľahko stať, že kurz nedokončíte.

2. Lektor angličtiny

Lekcie angličtiny dnes ponúkajú aj jednotlivci, ochotní prísť za klientom hoci aj domov. Výhodou je možnosť zamerať výuku presne podľa požiadaviek študenta. I tu sa môže stať, že po čase prídu dôležitejšie veci a postupne, keďže nie ste nijako viazaní, štúdium ukončíte (to isté platí aj zo strany vyučujúceho). Zároveň je takéto štúdium pomerne drahé v porovnaní s ostatnými možnosťami.

· Výhody lektora angličtiny: Lekcie šité doslova na mieru.

· Nevýhody lektora angličtiny: Závislosť na časovej dostupnosti lektora a vyššia cena.

3. Rodený hovorca (native speaker)

Viacerí odborníci sa zhodujú na tom, že jazyk sa najlepšie absorbuje v prirodzenom prostredí. No nie každý má možnosť vycestovať za hranice a tak vyhľadávame alternatívne riešenia. Konverzácia s rodeným hovorcom sa považuje za skvelý spôsob, ako si osvojiť výrazy používané v bežnej komunikácii a vycibriť si správnu výslovnosť. Rodeného hovorcu si môžete nájsť cez internet, a dohovoriť sa napríklad cez program Skype.

· Výhody rodeného hovorcu: Ideálny spôsob pre získanie správnych návykov hovorenej angličtiny.

· Neýhody rodeného hovorcu: Zložitejšie nájsť si dobrého rodeného hovorcu a vyššia cena.

4. Učebnica angličtiny

Materiálov na samoštúdium je veľa a trh s knihami ponúka učebnice, slovníky a príručky pre tých, ktorí sa rozhodli učiť cudzí jazyk svojpomocne. Dobrá učebnica angličtiny obsahuje aj CD pre pochopenie správnej výslovnosti, prípadne cvičenia.

· Výhody učebnice angličtiny: Bohatá ponuka knižiek, z ktorej si vyberie každý. Vy sami si vyberiete úroveň, zameranie a náročnosť materiálu.

· Nevýhody učebnice angličtiny: Pri samoštúdiu hrozí, že si osvojíte nesprávne návyky, o výslovnosti nehovoriac.

5. Aplikácie v telefóne

Svet online technológií prináša mnohé vychytávky, ktoré naše mamy nepoznali, okrem iného aj množstvo študijného materiálu a návodov dostupných na internete. Stačí zapnúť smartfón, stiahnuť appku a samoštúdium sa môže začať (LingualLeo, Duolingo, apod.) s kvalitnou angličtinou pre samoukov.

· Výhody aplikácií: Vy sami si určujete čas, kedy sa budete učiť, či už cestou v autobuse, v čakárni u lekára alebo hoci aj na nudnej firemnej večeri.

· Nevýhody aplikácií: Pokiaľ nedisponujete extra silnou vôľou, existuje šanca, že aplikáciu budete používať sporadicky (keď si spomeniete) a po čase v rámci uvoľňovania miesta v telefóne appku vymažete.

6. Angličtina online

Ďalšou možnosťou, ktorú priniesol rozvoj technológií, je angličtina online. Tento spôsob je spomedzi vyššie spomenutých možností čoraz viac vyhľadávaný pre svoju flexibilitu.

Vy jediní poznáte svoj denný harmonogram a tak si viete nastaviť lekcie presne podľa seba. Ste ranné vtáča či nočná sova? Nepotrebujete sa nikomu prispôsobovať, štúdium si riadite sami. Zameriate sa presne na oblasť, ktorú potrebujete vycibriť a doplniť si tak potrebné vedomosti.

Pri klasických kurzoch sa niektorí ostýchajú prejaviť pred skupinou, čo v prípade kurzu angličtina online taktiež odpadá. Žiaden stres, len radosť z učenia.

· Výhody online kurzu angličtiny: Štúdium všade tam, kde je pripojenie na internet, podľa potreby si volíte stupeň a obtiažnosť výuky. Angličtina online je k dispozícii 24 hodnín denne, 7 dní v týždni. Dobrá cena v porovnaní s klasickou jazykovou školou alebo lektorom.

· Nevýhody online kurzu angličtiny: Samoštúdium si vyžaduje sebadisciplínu a pokiaľ sa chcete dostať čo najskôr na vami požadovanú úroveň angličtiny, musíte občas prekonávať svoje limity.

Pri výbere toho najvhodnejšieho kurzu angličtiny online sa riaďte týmito pravidlami od Speaking Friends, aby ste si našli naozaj ten najlepší kurz, ktorý plne vyhovuje vašim požiadavkám. Na trhu sú totiž okrem pár kvalitných aj mnohé nekvalitné produkty, ktoré sú spracované hala-bala a nakoniec vás môžu od učenia úplne odradiť. Dajte si teda záležať, aby ste si našli kvalitný kurz a uvidíte, ako rýchlo sa tá angličtina online dá zvládnuť.

Rada na záver: Keď sa učíte cudzí jazyk, neponáhľajte sa a neočakávajte výsledky hneď. Ani malé deti predsa nezačnú hovoriť svojim materinským jazykom plynulo hneď po narodení. Chce to prax, odhodlanie a vôľu zotrvať, výsledky sa dostavia postupne, ale budú o to trvácnejšie.

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
3
Poslať správu
Speaking Friends je angličtina pre samoukov online. Čo to znamená? Dajme si krátky test: - Si skôr introvert? - Vieš sa o seba postarať? - Nechýba ti odhodlanie? - Dokážeš sa koncentrovať? Ak si na väčšinu otázok odpovedal(a) áno, máš na samo štúdium dobré predpoklady. Úspešný samouk sám začne, keď je treba, motivuje sa a svoje ciele dotiahne až do konca. Znie to zaujímavo? Potom ti chýba už len jedna vec, aby si sa hneď teraz začal(a) vzdelávať, pracovať na sebe a posúvať sa vpred. A to je kvalitný online kurz. Preto sme s láskou vytvorili Speaking Friends - originálny slovenský kurz angličtiny pre samoukov, vďaka ktorému získaš zo svojho štúdia maximum.

Chceš vedieť, keď Speaking Friends pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.