Ako naučiť deti angličtinu

Azda všetci sa zhodneme na tom, že v dnešnej dobe je výhodné ovládať popri slovenčine aj ďalší jazyk - ideálne angličtinu. Obzvlášť rodičia sú si vedomí toho, aký význam má angličtina pre ich deti.
Tento článok je od Speaking Friends, obľúbených jazykových kurzov cez internet. Ak sa chcete učiť z pohodlia domova, otvorte si www.speakingfriends.sk.

Anglický jazyk je súčasťou každodenného života a obrazne povedané, táto reč otvára hranice. Kedy je ten správny čas začať s výučbou angličtiny?

O tom, kedy by sa malo dieťa s cudzím jazykom, v našom prípade angličtinou, zoznamovať, sa neustále vedú polemiky. Rodičia stoja pred dilemou, či možno s výukou začať už pri celkom malých batoľatách, alebo je vhodnejšie chvíľu počkať, (aspoň) kým dieťa nastúpi do materskej školy.

Výhodou dnešnej doby je to, že takmer každá škôlka poskytuje detičkám možnosť jazykového vzdelávania, pričom je jedno, či ide o štátne, alebo súkromné zariadenie. A tak majú aj malí lingvisti našliapnuté na skvelú budúcnosť a rodičia si nemusia lámať hlavu s tým, ktorý kurz by stál za pozornosť.

Deti sú ako špongie

Pokiaľ stále váhate, či malé dieťatko takéto učenie cudzej reči nezaťažuje, príkladom nech vám sú bilingválne rodiny.

Tam sa výsledky dostavujú rýchlo, pretože rodičia nemusia rozmýšľať, ako naučiť deti angličtinu. V takých domácnostiach detičky prichádzajú do kontaktu s angličtinou už od prvého momentu a viaceré výskumy potvrdzujú, že takéto deti sú kreatívnejšie, flexibilnejšie a neraz aj rozumovo na vyššej úrovni ako ich rovesníci, ktorí hovoria výlučne jedným jazykom. Takže, smelo do toho!

Vedeli ste? Malé bábätká nerozlišujú, či ide o materčinu alebo cudziu reč. Čím skôr prídu do kontaktu s iným ako rodným jazykom, tým je väčšia šanca, že sa s daným jazykom zžijú a budú ho považovať za bežnú súčasť života. Podstatné je poskytovať dieťaťu neustále podnety a rozvíjať tak jeho jazykové schopnosti.

Ako naučiť deti angličtinu vďaka hrám

Viacerí odborníci vrátane psychológov poukazujú na to, že ideálne je s výukou druhého jazyka začať niekedy medzi štvrtým a siedmym rokom. To je vek, kedy sa dieťa učí komunikovať, načúvať a porozumieť hovorenému.

Zabudnite však na klasické “bifľovanie” a drilovanie slovíčok a fráz, ako ho poznáte zo svojich školských čias. Ak hladáte efektívny spôsob, ako naučiť deti angličtinu, myslite v prvom rade na prirodzenosť. Cieľom výuky by malo byť vybudovanie pozitívneho vzťahu k učeniu.

Zvoľte také aktivity, ktoré prebúdzajú detskú zvedavosť.”

Použite riekanky aj básničky

Pri výučbe malých detí, či už ide o kurz angličtiny, jazykové hodiny v škôlke, alebo domáce lekcie pod taktovkou rodičov, je mimoriadne dôležitý spôsob vedenia.

Forma výučby detí by mala byť zábavná, uvoľnená, zážitková a podávaná hravou formou.

Tip: Zabudnite na nátlak. Nechcete predsa v dieťati vzbudiť averziu. Nech je radšej učenie prirodzenou súčasťou vašich každodenných aktivít.

Ak chcete naučiť deti angličtinu, nikdy ich neporovnávajte medzi sebou

Z každej strany počúvame, s akou ľahkosťou sa deti dokážu naučiť cudzie jazyky. Mnoho rodičov uverí tomu, že keď raz zistia, ako naučiť deti angličtinu, v krátkom čase budú aj ich ratolesti plynulo komunikovať v angličtine. Avšak treba myslieť na to, že každé dieťa je jedinečné a zatiaľ čo jedno “nasáva” nové informácie rýchlejšie, u iného to tak byť nemusí.

Taktiež dĺžka obdobia, počas ktorého dieťa (či dospelý) iba prijíma informácie a vytvára si akýsi základ bez toho, aby komunikovalo navonok, je individuálna. Ide o tzv. tiché obdobie (silent period), počas ktorého na dieťa netlačte - je to v podstate podobná fáza, ako keď bábätko spoznáva materinský jazyk. Skôr či neskôr nastane okamih, kedy sa “rozrozpráva”.

Tip: To, čo ste sa už spoločne naučili, opakujte. Deťom vôbec nevadí, že ide o tú istú básničku či riekanku dookola. Najdôležitejšie je pravidelné utvrdzovanie nadobudnutých vedomostí.

No stress, no pressure

Neklaďte preto na svoje deti vysoké nároky, ani hneď nečakajte, že budú hovoriť v súvislých vetách. Nehľadajte skratky, ako naučiť deti angličtinu. Každé dieťa je iné, rovnako aj pokroky v osvojovaní si cudzieho jazyka sa rôznia. Netlačte na dieťa, nepredbiehajte a hlavne, pojmite učenie formou hry. Skúste napríklad tieto spôsoby:

- pri čítaní knižky pomenúvajte zvieratá, jedlo, farby, predmety, alebo čokoľvek iné aj anglickým výrazom (pes=dog, jablko=apple, knižka=book);

- pozrite si spoločne rozprávku na zahraničnom kanále (samozrejme bez titulkov či dabingu) a sledujte, ako rýchlo sa vaša ratolesť zorientuje a prispôsobí novej situácii;

- počúvajte pesničky, naučte sa hravé rýmovačky a riekanky, ktoré budú deti po vás opakovať;

- pracujte aj s reálnymi predmetmi, dajte ich dieťaťu priamo do ruky, lepšie si spomínané výrazy zapamätá .

Nezničte to krásne v nich...

Každý rodič je mimoriadne hrdý na úspechy svojho dieťaťa. To však potrebuje povzbudenie aj vo chvíľach, kedy preň učenie nie je iba prechádzkou ružovou záhradou. Preto dieťa nekarhajte, ak prinesie horšiu známku, alebo nebodaj tempo jeho štúdia angličtiny zaostáva za ostatnými.

Neporovnávajte deti s ostatnými a myslite na to, že dobrý vzťah k učeniu získava malý človiečik práve v ranom veku.

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
2
Poslať správu
Speaking Friends je angličtina pre samoukov online. Čo to znamená? Dajme si krátky test: - Si skôr introvert? - Vieš sa o seba postarať? - Nechýba ti odhodlanie? - Dokážeš sa koncentrovať? Ak si na väčšinu otázok odpovedal(a) áno, máš na samo štúdium dobré predpoklady. Úspešný samouk sám začne, keď je treba, motivuje sa a svoje ciele dotiahne až do konca. Znie to zaujímavo? Potom ti chýba už len jedna vec, aby si sa hneď teraz začal(a) vzdelávať, pracovať na sebe a posúvať sa vpred. A to je kvalitný online kurz. Preto sme s láskou vytvorili Speaking Friends - originálny slovenský kurz angličtiny pre samoukov, vďaka ktorému získaš zo svojho štúdia maximum.

Chceš vedieť, keď Speaking Friends pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.