Oplatí sa kurz angličtiny online?

Učiť sa, učiť sa, učiť sa. Z každej strany počúvame, aké je štúdium dôležité pre našu budúcnosť a neraz sme nútení sedieť nad učebnicami proti svojej vôli. Nedá sa to inak?
Tento článok je od Speaking Friends, obľúbených jazykových kurzov cez internet. Ak sa chcete učiť z pohodlia domova, otvorte si www.speakingfriends.sk.

Určite to poznáte. Čaká vás dôležitý test alebo písomka z angličtiny. Učivo akosi nejde do hlavy, koncentrácia na bode mrazu a s radosťou urobíte čokoľvek, len aby ste nemuseli sedieť nad knihami.

Dokonca aj upratovanie majú prednosť pred “nasávaním” vedomostí. A počas nie práve najzábavnejšej hodiny angličtiny (je jedno či sedíte v škole alebo na kurze) by ste radi vymenili učebnice za prechádzku po korze, piknik v parku alebo športové podujatie. Neraz však iná možnosť nie je, a mozgové závity treba poriadne potrápiť...

Ako si vyberať kurz angličtiny

Ak sa chcete naučiť po anglicky, máte niekoľko možností. Každému vyhovuje niečo iné. Výuku si musíte prispôsobiť svojmu životnému štýlu.

Zamyslite sa, k čomu vlastne jazyk potrebujete - chcete sa dohovoriť na dovolenke, ovládať mailovú komunikáciu, biznis angličtinu, alebo gramatiku na profi úrovni?

Tiež zvážte, aký máte súčasnú úroveň a kedy ste sa naposledy angličtine aktívne venovali. Možno je pre vás vhodná angličtina pre začiatočníkov, aby ste si zopakovali základy - alebo potrebujete len dotiahnuť už len konverzáciu a zvolíte si tak pokročilejší kurz angličtiny.

Tu nájdete podrobný návod, ako nájsť pre seba ten najlepší kurz.

Čo by mal dobrý kurz angličtiny obsahovať

Odpovede na otázku, čo je v angličtine najdôležitejšie, sa rôznia. Dozviete sa, že najdôležitejšie sú anglické slovíčka, pretože bez slovnej zásoby sa nepohnete ďalej a bodka.

Iný namieta so slovami, že prvoradá je gramatika a ďalší zas s kľudom Angličana oponuje, že najdôležitejšie je rozprávať, s chybami či bez nich.

A na dôvažok si vygúglite akúsi novú prevratnú metódu sľubujúcu extra rýchle výsledky.

Kto sa v tom má vyznať? Množstvo informácií, ku ktorým máme v dnešnej dobe prístup, môže byť, ako sa zdá, občas aj na škodu.

Jedno je však isté. Cudzie jazyky stoja na štyroch základných pilieroch: rozprávanie, čítanie, písanie a počúvanie.

Základom je teda prísť na to, ktorá z vyššie spomenutých zručností u vás pokrivkáva a zamerať sa práve na ňu. Postupným vylepšovaním jednotlivých oblastí dosiahnete to, že budete v jazyku napredovať.

A slovká s gramatikou sú akýmsi tmelom, ktorý nevyhnutne potrebujeme k tomu, aby sme ovládali všetky vyššie spomenuté schopnosti.

Ako sa učiť angličtinu efektívne

Výučba jazykov začína slovíčkami, a potom postupne dávkujeme gramatiku. Niekomu to ide o niečo ľahšie ako inému, vtedy to len zvykneme stroho okomentovať so slovami “ten má talent na jazyky”.

Slovná zásoba

Slovíčkam sa pri učení jazykov nevyhneme. Slovná zásoba tvorí kostru samotného jazyka, na ktorej stoja ostatné scopnosti, ako rozprávanie, počúvanie. Učte sa slovíčka názorne, to znamená tak, že si k nim priradíme konkrétny predmet, myšlienku.

Predstavte si slovíčko v reáli, zabudnite na suché biflovanie. A zriaďte si zošit, kde si budete zapisovať alebo kresliť slovíčka, s ktorými máte problém. Ten majte poruke, kedykoľvek vás nejaké slovíčko napadne.

Gramatika

Pri učení gramatiky treba mať na pamäti, že hoci je dôležitá, nie je zďaleka tou najdôležitejšou časťou jazyka. Trh ponúka množstvo učebníc a cvičebníc. Najlepšie je si precvičovať gramatiku v praxi, vytváraním viet.

Počúvanie

Vo väčšine prípadov prebieha výučba angličtiny formou učebníc a slovníkov, a tak posluch originálnych textov nahovorených originál Angličanom či Američanom býva zväčša problémom.

Pomôžete si tak, že si pozriete obľúbené seriály či filmy v pôvodnom jazyku, sem-tam po večerné správy zájdete na zahraničné kanály a portály, naladíte si zahraničné rádio. Dobrá učebnica angličtiny máva neraz pribalené tiež CD s nahovoreným textom.

Čítanie

Čítanie je spôsob, ako si najlepšie zopakujete slovnú zásobu, alebo aj gramatiku. Samozrejme, každý podľa svojich schopnotí a možností. Našťastie trh ponúka množstvo materiálov a stačí si vybrať.

V ponuke sú knižky, časopisy, ale aj komiksy v angličtine. K dostaniu sú tiež dvojjazyčné knihy a knihy s rôznymi stupňami obtiažnosti. Stojí za spomenutie, že na stránke Book Depository si môžete zakúpiť akúkoľvek knihu priamo z Anglicka s poštovným zdarma.

Kurzy

Pokiaľ sa jazyky chcete učiť efektívne, dobrou voľbou je práve kurz angličtiny. V súčasnosti sú mimoriadne obľúbené kurzy online, kde si tempo a čas výuky určujete vy sami, podľa uváženia. Kedykoľvek sa naviac k učivu môžete vrátiť a tak utvrdiť svoje nadobudnuté vedomosti.

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
3
Poslať správu
Speaking Friends je angličtina pre samoukov online. Čo to znamená? Dajme si krátky test: - Si skôr introvert? - Vieš sa o seba postarať? - Nechýba ti odhodlanie? - Dokážeš sa koncentrovať? Ak si na väčšinu otázok odpovedal(a) áno, máš na samo štúdium dobré predpoklady. Úspešný samouk sám začne, keď je treba, motivuje sa a svoje ciele dotiahne až do konca. Znie to zaujímavo? Potom ti chýba už len jedna vec, aby si sa hneď teraz začal(a) vzdelávať, pracovať na sebe a posúvať sa vpred. A to je kvalitný online kurz. Preto sme s láskou vytvorili Speaking Friends - originálny slovenský kurz angličtiny pre samoukov, vďaka ktorému získaš zo svojho štúdia maximum.

Chceš vedieť, keď Speaking Friends pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.