Anglické slovíčka polopate

Slovná zásoba tvorí základ každej reči. Zaručený spôsob, ako “vliať” slovíčka do hlavy, bohužiaľ neexistuje. Ale existuje pár trikov, ktoré učenie urýchlia.
Tento článok je od Speaking Friends, obľúbených jazykových kurzov cez internet. Ak sa chcete učiť z pohodlia domova, otvorte si www.speakingfriends.sk.

Už ako malé deti prichádzame do kontaktu s rôznymi situáciami, pomenúvame predmety okolo seba, skladáme prvé vety. Na to, aby sme boli schopní komunikovať v cudzine, je dôležité poznať najmä anglické slovíčka.

Do výučby jazykov neraz investujeme nemalé peniaze a drahé učebnice, pracovné zošity, slovníky a kurzy sú navonok prísľubom tých najlepších výsledkov. Avšak hneď na začiatku si treba uvedomiť, že to, čo na prvý pohľad vyzerá jednoducho, si v skutočnosti vyžaduje veľa úsilia.

Tip: Neporovnávajte sa so svojimi kamošmi, kolegami, alebo kýmkoľvek, kto sa podujal rovnako ako vy zdolať úskalia cudzej reči. Radšej si prispôsobte štúdium vlastným schopnostiam a možnostiam.

Slovná zásoba detským spôsobom

Keď sa učí jazyk malé dieťa, nikto mu nevysvetľuje pravidlá skloňovania, časovania, ani čo je to jednotné a množné číslo. Deti sa učia len tým, že počúvajú a postupne si materinský jazyk osvoja.

Nepotrebujú čítať ani písať, jednoducho prirodzeným spôsobom “nasávajú” a ich mozog si princípy novej reči ľahko zapamätá. Pamätajte na to, keď sa budete snažiť natlačiť do mozgu ďalšie slovíčka.

Anglické slovíčka v dnešnej dobe

Ešte aj v 21. storočí sa stretávame so zastaranými metódami výuky jazykov, ktorých efekt je takmer nulový. Hodiny a hodiny strávené bifľovaním tony slovíčok a zložitej gramatiky, ktorej len málokto v skutočnosti rozumie.

Naučené materiály nedokážeme využiť v praxi, bohužiaľ jazyk používame iba na testoch, čo nakoniec vedie k tomu, že školy opúšťajú absolventi s minimálnymi jazykovými schopnosťami.

Našťastie sa to už začína meniť. Dnešná doba otvára nové možnosti pre učenie jazykov. Časy, kedy boli anglické slovíčka považované iba za ďalší vyučovací nástroj, sú už dávno preč.

Anglický jazyk je dnes rečou internetu, športu, umenia, či módy a otvára nám nové obzory. Rôzne jazykové kurzy sa tešia mimoriadnej obľube a trh s materiálmi sľubujúcimi rýchle výsledky, zažíva v posledných rokoch doslova boom.

Ešte predtým, ako sa s vervou pustíte do učenia, sa zamyslite, či vami zvolený spôsob je pre vás to pravé orechové. Dôležité je netlačiť na pílu a postupne si budovať silné základy slovnej zásoby.

Učebnice, nahrávky aj kurzy angličtiny

Moderná doba, v ktorej žijeme, prináša moderné riešenia a súčasné technológie nám v mnohom uľahčujú život. Hranice sa otvorili, cestovanie nikdy nebolo jednoduchšie.

Jazyky sa stali nepostrádateľnou súčasťou každodennej reality, predovšetkým angličtina, ktorá sa radí k najužitočnejším jazykom vôbec. Koniec-koncov, anglické slovíčka sa “usadili” aj v slovenčine a nad četovaním, smartfónom či mejkapom sa už ani nepozastavujeme.

Tip: Keď sa budete najbližšie učiť anglické slovíčka a pochytí vás únava, spomeňte si na to, ako ste sa naučili materinský jazyk vy sami. Nenásilne a celkom prirodzene, slovíčka ste si postupne spájali s rôznymi predmetmi či situáciami. Využite tento princíp aj teraz. Predstavujte si za každým slovíčkom nejakú smiešnu situáciu a uvidíte, ako vás učenie začne baviť (a viac si aj zapamätáte).

Základ, na ktorom možno stavať...

Je už jasné, že bez slovnej zásoby sa ďaleko nepohnete. Nie je však nevyhnutné tráviť hodiny nad drahými knihami a učiť sa dookola slovíčka, ktoré len ťažko nájdu uplatnenie v praxi.

Naopak, zamerajte sa na tie, ktoré sú najpoužívanejšie a tvorte z nich vety a anglické frázy. Nie nadarmo sa hovorí, že “opakovanie je matkou múdrosti”.

Určite to poznáte - nie vždy sa nájde na učenie angličtiny čas a chuť. Možno zrovna chýba motivácia. Obzvlášť vtedy, keď je to potrebné.

Vytvorte si vlastné materiály, ku ktorým sa vrátite vždy, keď budete mať chvíľu času. Kúpte si notes, či diár, do ktorého si budete postupne zapisovať všetko, čo je potrebné. Výslovnosť, preklad, význam, predložky, atď.

Ak vás zaujíma konkrétna téma, choďte do toho a vyhľadajte si sami anglické slovíčka, ktoré sa s ňou spájajú. Potom zápisník jednoducho odložte do tašky a vytiahnite kdekoľvek.

Zvoľte si inšpiratívne prostredie

Je dokázané, že reč sa človek naučí najlepšie vtedy, keď sa ocitne uprostred diania. Pokiaľ nemáte možnosť vycestovať do zahraničia a v okolí nemáte native speakera, ktorý by vám vštepil správne základy cudzieho jazyka, pomôžte si sami. Spojte príjemné s užitočným a urobte si výučbu príjemnou, presne podľa svojho gusta.

Pár zábavných tipov, ako sa zoznamovať “nenásilne” s jazykom:

- sledujte programy, filmy a seriály v angličtine,

- čítajte zahraničné časopisy, komiksy,

- počúvajte cestou do práce či školy audionahrávky,

- vytvárajte si vlastné.

Takéto nenásilné spôsoby výuky sú rokmi overené a prinášajú zaručené výsledky. No opäť platí, nezabudnite si naučené anglické slovíčka opakovať, aby sa vám v hlave uležali.

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
9
Poslať správu
Speaking Friends je angličtina pre samoukov online. Čo to znamená? Dajme si krátky test: - Si skôr introvert? - Vieš sa o seba postarať? - Nechýba ti odhodlanie? - Dokážeš sa koncentrovať? Ak si na väčšinu otázok odpovedal(a) áno, máš na samo štúdium dobré predpoklady. Úspešný samouk sám začne, keď je treba, motivuje sa a svoje ciele dotiahne až do konca. Znie to zaujímavo? Potom ti chýba už len jedna vec, aby si sa hneď teraz začal(a) vzdelávať, pracovať na sebe a posúvať sa vpred. A to je kvalitný online kurz. Preto sme s láskou vytvorili Speaking Friends - originálny slovenský kurz angličtiny pre samoukov, vďaka ktorému získaš zo svojho štúdia maximum.

Chceš vedieť, keď Speaking Friends pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.