Toto jedlo som raz varila aj pre skupinku rozmanito sa stravujúcich ľudí – vegán, vegetarián, zarytý mäsožravec, histaminička a dvaja “normálni” – a všetkým chutil tak, že zjedli aj poslednú omrvinku. :) A myslím si, že to je dôkazom toho, že napriek rozmanitým stravovacím návykom si ľudia môžu pochutnať spoločne na jednom jedle. Často sa stretávam aj s tým, že nás histaminikov ľudia ľutujú, že nemôžeme nič jesť, že musíme variť bez chuti a stále to isté dokola...no a potom také tie “hardcore” poznámky typu ,,asi by som umrel kebyže mám HIT”. Aaaale neumrel. :) Verím, že môj blog a tento malý príklad je toho dôkazom. :)
Potrebujeme:
5-6 veľkých mrkiev (cca 600g)
1 odmerku* červenej šošovice
za hrsť kešu orechov
1 cibuľu
2 strúčiky cesnaku
domácu kari zmes podľa vašej chuti a tolerancie (ja som mala tentoraz nasledovnú: kurkuma, nigella sativa, galgant, čierne korenie, mletý kardamón, štipka škorice)
1 ČL trstinového cukru
za hrsť petržlenovej vňate
mandľové mlieko
olivový olej
ghee maslo
*používam takú, ktorá je k ryžovaru, ale pokojne použite malý pohár alebo šálku na kávu
1. Kešu orechy nakrájame na malé kúsky a následne nasucho opražíme na panvici.
2. Mrkvu nakrájame na malé kúsky, šošovicu prepláchneme.
3. Na panvici rozohrejeme olivový olej a pridáme nadrobno nakrájanú cibuľku a cesnak.
4. Následne pridáme kari zmes, mrkvu, kešu orechy, cukor, soľ a podlejeme trochou mlieka. Necháme dusiť.
5. Počas varenia podlievame mliekom podľa potreby.
6. Keď už je mrkva polomäkká, pridáme šošovicu a dvojnásobný diel vody (alebo mlieka).
7. Uvaríme domäkka a po odstavení z ohňa vmiešame nakrájanú vňaťku.
8. Podávame s ryžou.
Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].
Chceš vedieť, keď Hitjezdravozit pridá nový blog?
Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.