Tak teda ty pracuješ na jachte? To je tá veľká záoceánska loď, čo?

Odkedy som začala pracovať na jachtách, vždy keď sa niekomu snažím vysvetliť čo to tá jachta je, v 90% prípadov príde vyššie uvedené skonštatovanie, kde daný dotyčný prirovná jachtu k výletnej lodi.

Už ani neviem, koľkokrát som sa snažila vysvetliť, že tie dve veci majú spoločné asi len jedno: to, že sa plavia. Rozhodla som sa dať dokopy pár zaujímavostí, ktoré by Vám mali byť nápomocné, ak by Vám náhodou niekedy niekto (o čom síce pochybujem) začal rozprávať o práci na luxusných jachtách. Ak radi čítate v angline, tak si tento článok omrknite na So....you work on a cruise ship, right?

1. Výletné lode sú obrovské a.....jachty tiež,ale nie až tak

Takže, jachty a výletné lode v prvom rade odlíšime veľkosťou. Aj keď, v súšasnosti najnovšie jachty dosahujú abnormálne veľkosti a niekedy sa fakt podobajú na menšie výletné lode. Viem, viem...toto kritérium asi nie je veľmi nápomocné, takže poďme "očekovať" ďalší rozdiel.

Na vrchnej fotke je veľmi známa, no zároveň mysteriózna jachta Enigma a na spodnej je výletná loď, kotviaca v Monaku. Nájdi 5 rozdielov :D

2. Menej pasažierov, viac súkromia, viac komfortu a luxusu

Toto je jeden z najvýraznejších rozdielov medzi výletnou loďou a súkromnou jachtou. Na výletnej lodi sa naraz plaví aj 2-3 tisícky ľudí a cca 1000 členná posádka. To je mega veľa ľudstva, čo tak trochu znamená, že nič nie je tiché, pokojné a neprepchaté. Ale, ak hľadáte pokoj a súkromie, asi sa "neodpražíte" na plavbu výletnou loďou, čo? Vráťme sa trošku k jachtám. Bežná kapacita jachty je 10-20 hostí, o ktorých sa 24/7 stará cca 10 až 20 členná posádka, v závislosti od veľkosti jachty. Každý člen posádky sa musí správať veľmi diskrétne, všímať si každý detail no a niekedy sa musíme tváriť, že sme neviditeľní. Veľa vecí na jachte musí fungovať bez toho, aby hostia vôbec o niečom vedeli.

Veľa, veľa ľudí všade.

Ja s kolegyňou a chalanmi z "mjuzik bendu" Hangmassive, ktorých sme mali na palube počas Formule F1 v Monaku.

3. Na jachtu si lístok kúpiť nemôžeš

Aby si sa dostal na palubu výletnej lode, normálne si kúpiš lístok, tak ako si kúpiš letenku. No lenže, ono to vo svete jachtingu funguje trošku inak. Teda ono to funguje celkom inak.

Ak ste sa narodili v bežnej rodine, v detsve nosili oblečenie po staršom súrodencovi a na dovolenky ste chodili možno raz ročne, s vašimi dane platiacimi rodičmi, mám pre vás zlé správy. Pravdepodobne sa na jachtu nedostanete. Nikdy. Luxusné jachty patria väčšinou dákym ruským oligarchom, arabským princom, nemožne zámožným politikom a podnikateľom.

4. Na jachte je všetko "šité na mieru"

Ako som už spomenula, ´"persóny", ktoré si môžu dovoliť kúpiť jachtu sú nechutne bohaté a slávne. Teda, vždy bohaté, ale (na ich šťastie) nie vždy slávne. Keď si kúpia alebo prenajmú jachtu (prenajať jachtu sa v jachtingovej terminológii povie "to charter a yacht") chcú mať absolútne všetko tip-top. Tak napríklad, musím sa vždy uistiť, že minerálka je dostatočne bublinková a nebola otvorená viac ako 5minút, alebo servírovať hosťovi espresso, bez toho aby si ho popýtal, hneď v momente, keď dopije svoj "vynikajúci" ranný vysokovlákninový drink. Práve tak, ako to má rád/rada.

Na vrchnej fotke je typická "krujsšipová" reštika. Na spodnej foto je super truper vydekorovaný stôl (by me) pre dvoch ľudí.

Poďme sa ale pozrieť na konkrétny príklad, toho, ako by vyzerala tá istá situácia na výletnej lodi a na jachte. Povedzme, že ste na výletnej lodi a z ničoho nič máte neskutočnú chuť na kráľovské krevety v cesnakovo-limetkovej omáčke a pohár dobre vychladeného francúzskeho rosé. Lenže ono to nie je na menu. Pravdepodobne si teda asi len povzdychnete a dáte si tie lasagne alebo tuniakový šalát ako zdravšiu variantu. Čo sa v tejto istej situácii deje na jachte? Jednoducho poviete šéfkuchárovi, že na to máte mega chuť a on vám to spraví. Niekedy je to šialené. Hlavne vtedy, keď si hosť zaželá jedlo, ktorého príprava trvá vyše hodiny a pol, no zároveň vás skromne a slušne požiada, aby bola večera servírovaná tak za pol hodinku. Veď západ slnka nepočká, však...

Čo som týmto celým teda chcela povedať? No to, že jachta určite nie je výletná loď, ktorú všetci poznáme z reklamy. Jachta by sa dala prirovnať k 7* plávajúcemu hotelu, kde nič nie je nemožné a nesplniteľné. Tak, a ste zase bohatší o ďalšiu, ku každodennému životu nepodstatnú, informáciu :)

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
12
Poslať správu
Dievka z Liptova, co vystudovala namorne pravo a odplachtila sa objavovat svet na jachtach. Miluje cokoladu, jogu, slobodu a more :)

Chceš vedieť, keď Slovak mermaid pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.