TRANSSIBÍRSKA MAGISTRÁLA - MOSKVA (časť I.)

Z Moskvy až do Pekingu vlakom. Táto cesta ciest prináša so sebou veľa zážitkov a nových pohľadov na svet.

Hlavné mesto Ruska ponúka nespočetné množstvo zaujímavých miest, nakoľko celé mesto dýcha ruskou majestátnosťou a históriou. My sme v tejto prvej zastávke našej cesty strávili krátky čas, ale určite to stálo za to.

MOSKVA (Rusko)

Našu cestu sme začali 2. júla v Debrecíne (Maďarsko) odkiaľ sme odleteli do Moskvy ružovou nízkonákladovkou za veľmi výhodnú cenu. Je to malé letisko, avšak z Košíc je bližšie ako Budapešť a za tú cenu nebolo nad čím váhať. V Moskve sme pristáli na letisku Vnukovo odkiaľ sa dá Expresom bez problémov dostať na stanicu Kyjevskaja, kde sme si zakúpili lístky na metro a metrom sa dopravili k nášmu hostelu. Hostel bol vzdialený od stanice metra asi 20 min. chôdze. Nakoľko bolo leto v plnom prúde aj v Moskve bolo teplo. Slniečko pripekalo a pomedzi tú betónovú krásu bolo ešte o niečo teplejšie. Rozhodli sme sa, že v Moskve budeme cestovať metrom. Je všeobecne známe, že práve Moskva má jedny z najkrajších staníc metra na svete. Musím povedať, že je to asi pravda, nakoľko z tých, ktoré som doteraz vo svete videl, boli naozaj najkrajšie. Funguje od roku 1935 a má okolo 200 staníc, samozrejme nie všetky sú bohato zdobené, ale v oblasti centra Moskvy Vám tieto mramorové výtvory miestami až vyrazia dych, ako si dali starí rusi záležať na veľkoleposti hoci aj pod zemou. Presne takto pôsobí aj samotná Moskva. Veľkolepá, mohutná, nebojácna a silná. V čase nášho moskovského výletu v Rusku vrcholili majstrovstvá sveta vo futbale. Tým pádom bolo v meste, podľa rečí domácich, podstatne viac ľudí ako obvykle, hoci leto v Moskve turistom praje či už s futbalom alebo bez neho. Každopádne, vďaka tejto skutočnosti sme absolvovali bezpečnostné kontroly všade, kde sa zhromažďovalo viac ľudí.

Našou prvou moskovskou zastávkou bol podľa vzoru kapely Scorpions, Gorkyho Park. Nachádza sa v juhozápadnej časti centra Moskvy a má rozlohu okolo 120 ha. Počas slnečného dňa, aký sa pošťastil aj nám, sa v parku vyskytuje veľa ľudí. Je naozaj rozľahlý, pekne upravený, s vôňou zelene a pocitom sviežosti sediac pri fontáne. V rámci parku nájdete niekoľko stánkov s občerstvením a pivom, ktoré v taký teplý deň padne naozaj vhod. Okolo menšieho jazierka Golitsynskiye Prudy, ktorý sa v Gorkyho parku nachádza, sme sa vydali ďalej cez most, ktorý ako mnoho ďalších spája brehy rieky Moskvy. 

Metrom sme sa pohodlne odviezli na zastávku Kropotkinskaya odkiaľ je to na skok k najväčšiemu pravoslávnemu chrámu v Moskve a zároveň aj na svete. Chrám Krista Spasiteľa, nachádzajúci sa v blízkosti brehu rieky má za sebou veľmi zaujímavý nešťastno-šťastný príbeh. Bol postavený na počesť Krista Spasiteľa ako prejav vďaky cára Alexandra I. za odchod Napoleónových vojsk z Moskvy. Bol dokončený v roku 1860 a ďalších 23 rokov sa v interiéri maľovali fresky. Bol vysvätený v roku 1883 deň pred korunováciou cára Alexandra III. Avšak s nástupom komunizmu sa súdruhovia rozhodli chrám zbúrať a v roku 1931 bol vyhodený do vzduchu s cieľom postaviť na jeho mieste 100 metrovú sochu Lenina. To sa im kvôli nedostatku peňazí a mokrému podložiu od rieky Moskva nepodarilo a zmohli sa len na verejné kúpalisko. V roku 1992 sa začal chrám nanovo stavať a v roku 2000 uzrel opäť svetlo sveta v celej svojej majestátnosti a nádhere. Nám sa žiaľ nepodarilo vôjsť dovnútra chrámu nakoľko bol zatvorený, ale už len pohľad z vonku spolu so zapadajúcim slnkom stál za to.

Od chrámu sme sa peši prešli popri štátnej knižnici ku Kremľu. Práve so spomínaným futbalovým šampionátom sa na Červenom námestí konalo viacero podujatí. Všade bolo veľa ľudí, veľa kontrol, veľa futbalu. Trošku to kazilo tú atmosféru ruskej majestátnosti, ale na druhej strane stretlo sa tu mnoho ľudí z rôznych krajín a celé to pôsobilo veľmi pokojne. Červené námestie mi v porovnaní s tým, čo som očakával prišlo menšie, no nie oveľa. Námestie je v tvare bežného obdĺžnika, na ktorého okrajoch sa nachádzajú moskovské dominanty. Majestátne národné múzemum Vás víta hneď pri vchode na námestie zo severozápadnej strany. Napravo sa týčia múry Kremľa spolu s vchodom do mauzólea súdruha Lenina, naľavo slávnu GUM - najznámejšie a najväčšie nákupné centrom v Rusku, postavené v neoklasickom štýle so stredovekými ruskými prvkami, ktoré v spojitosti s modernými a luxusnými obchodmi pôsobia naozaj…pekne. 

Samotnou dominantou a najtypickejšou stavbou Červeného námestia a aj samotnej Moskvy je krásny Chrám Sv. Vasiľa Blaženého nazývaný aj Sobor Pokrovu. Vonkajší vzhľad chrámu je naozaj očarujúci a pôsobí na človeka rovnako ako na fotke s nejakým dobrým filtrom. Naozaj majstrovské dielo, ktorý je zložený z ôsmich samostatných chrámov. Pod každou vežou chrámu sa nachádza samostatná Cerkev. Interiér chrámu nie je z môjho pohľadu ani zďaleka tak pôvabný ako exteriér, ale určite stojí za to navštíviť ho aj zvnútra. 

Čas sa nám krátil a chceli sme ešte vidieť aspoň niektorú z ikonických metrostaníc Moskvy. Blízko GUMu sa nachádza stanica Námestie Revolúcie (Ploščaď Revolucii), ktorá je zaujímavá najmä bronzovými sochami socialistického realizmu, ktorých je na stanici neúrekom. Ďalšími, naozaj peknými stanicami sú Arbatskaya, Komsomolskaya alebo Kievskaya.

Čo sa týka Moskvy, ak ju chcete spoznať detailnejšie, určite si na to vyhraďte viac času. Je tu naozaj čo vidieť, avšak nakoľko to nebola naša hlavná destinácia a venovali sme jej iba niečo vyše dňa, niekedy sa sem vrátim spoznať túto ,,ruskú dámu,, o niečo detailnejšie. Pokračujeme smer Kazanská železničná stanica (Kazanskiy vokzal), ktorá je našou prvou vlakovou zastávkou na Transsibírskej magistrále, kde nás čaká vlak do Jekaterinburgu. 

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
23
Poslať správu

Chceš vedieť, keď ulicny.simon pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.