Cesta vlakom do Cinque Terre

V tomto článku o Taliansku prejdeme Benátky, Cinque Terre, Pisu a Florenciu.

Začal by som Benátkami, ktoré sme navštívili ako prvé. Ak chcete navštíviť okrem Benátok aj priľahlé ostrovčeky a lacnejšie si užiť cestovanie loďou po vode, odporúčam zakúpiť si 24-hodinový lístok na lodnú MHD. My sme si ho kúpili a poriadne využili. Ak sa chcete kúpať, odporúčam ostrov Lido, kde je krásna piesočnatá pláž. Čo to vidieť sa dá aj na ostrovoch Murano a Guidecca. Fotkami sa vám pokúsim priblížiť, čo všetko sme navštívili v Benátkach.

Ak chcete ušetriť na hoteli, neodporúčam ubytovať sa priamo vo Venezia Santa Lucia, ale vo Venezii Mestre, ideálne v blízkosti vlakovej stanice. Vlaky Venezia Mestre - Venezia Santa Lucia chodia každých 5 minút.

V skorých ranných hodinách sme sa presunuli vlakom z Venezia Mestre smer La Spezia cez Parmu. Cesta nám trvala cca 6 hodín, a prebehla bez problémov. Ubytovaní sme boli v La Spezii priamo v centre, aby sme to mali blízko k vlakovej stanici, z ktorej sa dá dostať do každej jednej “dedinky” (neviem ako to inakšie nazvať). Inak sa do týchto dedín dostať ani nedá, a keby sme chceli byť ubytovaní priamo v daných dedinkách, vyšlo by to o dosť drahšie. Čiže sme sa zase snažili ušetriť na lokalite, čo sa aj podarilo. Vlaky chodia každých 10 minút, aj v noci, čiže západ a východ slnka nie je problém vidieť.

Rozhodli sme sa navštíviť dediny po poradí, ako nasledujú vlakové zastávky, čiže prvá bola Riomaggiore.

Videli sme toto miesto na fotkách asi hádam už stokrát predtým, než sme sem šli, ale aj tak sme prvé minúty len pozerali na tie farebné domčeky a krásne more. Prvé čo zaregistrujete, je značný smrad rýb, ktorý tu dosť cítiť, ale po chvíľke si zvyknete. V Benátkach sme takýto smrad necítili, a to každý vkuse straší, že to tam smrdí.

Ďalšie, a myslím si, že aj najkrajšie, a turisticky najviac zaľudnené miesto, bola Manarola. Tú sme navštívili asi trikrát, pretože tie západy Slnka a krásny výhľad je tak dokonalý, že si to chcete opakovať a opakovať.

Corniglia, Corniglia, ešte teraz ma bolia nohy (a to som turisticky zdatný) pri spomienke na to, koľko schodov sme museli prekonať, aby sme sa dostali na samý vrch dediny, odkiaľ máte tiež krásne výhľady. Ak sa chcete dostať k moru, tak vás zase čaká veľké množstvo schodov, a celý tento cyklus pri 35°C je dosť na uváženie, či sa oplatí Cornigliu navštíviť. Kvôli tejto dedine sme vlastne vynechali poslednú dedinu Monterosso al Mare, ale to už predbieham.

Poďme ďalej. Vernazza patrí tiež k mojim srdcovkám hneď po Manarole. Viete sa dostať až k dvom miestam, kde je krásny panoramatický výhľad, každý je z inej strany dediny.

Keďže sme vynechali poslednú dedinu Monterosso al Mare, a chceli nakusnúť aj trošku Toskánska, tak sme sa rozhodli ísť vlakom z La Spezie do mesta Pisa.

Osobne nám stačili dve hodinky na pozretie šikmej veže a centra, a rovno nastúpili na vlak smer Florencia. Tam už to bolo časovo len tak tak, ale stihli sme navštíviť najpodstatnejšie miesta, a prejsť na druhú stranu mesta, kde sme si vyšliapali kopec a ukázal sa nám krásny panoramaticky výhľad na celú Florenciu. Je to jedno nádherné historické mesto, ktoré určite treba navštíviť!

Posledný deň sme sa rozhodli cestovať nočným spojom do Viedne, aby sme stihli aspoň na hodinku pozrieť Miláno. Metrom sa z vlakovej stanice rýchlo dostanete do centra a späť na stanicu. Odtiaľ nám šiel vlak priamo do Bologne a domov.

Dúfam, že sa vám tento článok páčil. V ďalšom vám napíšem, ako sme vlakom pobehali Rím, Neapol a Pompeje.

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
8
Poslať správu

Chceš vedieť, keď Nikolas Jašurek pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.