S chlpatým parťákom po Slovensku #1

Už dlhšie som sem nenapísal článok, aj keď som ich mal vypracovaných viac, ale nebol čas, keďže všetok voľný čas trávim cestovaním.

Zväčša to boli články o cestovani v zahraničí, ale medzitým sa nám tento rok zmenila dramaticky situácia, a každého sa to dotklo. Niekoho viac, niekoho menej.

Preto sme sa rozhodli aj s priateľkou, že sa začneme tento rok a aj najbližšie roky venovať cestovaniu hlavne po Slovensku. Tento rok sme v zahraničí ani neboli, a rátam, že väčšina dopadla tak isto. Rovnako som názoru, že v týchto ťažkých časoch treba podporiť hlavne slovenské hotely a všetky služby s tým spojené.

Vybrali sme miesta na Slovensku, ktoré sú pre niekoho známe a pre niekoho menej, hlavne kvôli tomu, aby sme aspoň trošku aj vás inšpirovali cestovaním po Slovensku. V prvej časti Vám predstavím tieto dve miesta.

Vršatské bradlá a Chmeľová

Určite niektorí z vás cestujú vlakom a v úseku Trenčín-Ilava vidíte krásny skalnatý útvar, ktorý vidieť v diaľke popri trati. Ja som si ho teda hneď všimol a už dlhšie som plánoval, že toto miesto navštívim. Toto miesto som vlastne navštívil už 2x. Prvýkrát sme si s kamarátom a naším psom Síriusom spravili okružnú cestu popod celé vršatské bradlá.

Auto sme zaparkovali hneď na mieste, kde začína žltá trasa. Popri nej je vedený aj náučný chodník ,,Okolo Vršatca - koruny Bielych Karpát,, ktorý sme sa my rozhodli prejsť. Na tomto mieste sa nachádza aj dostatočne veľké neplatené parkovisko, kde môžete auto nechať. 30 minút sme išli po žltej trase, a po 30 minútach sme odbočili na vrch Chmeľová, odkiaľ máte krásny výhľad aj na hrad Vršatec. Stúpanie môže byť pre niekoho náročnejšie, ale rozhodne netrvá dlho, a na vrch sa dostanete pomerne rýchlo. Po pokochaní sa výhľadom z vrchu Chmeľová sme pokračovali ďalej po našej plánovanej trase, ktorá je skôr klesajúca ako stúpajúca, a zväčša sa nachádzate v lese, čiže sa Vám neprehreje ani psík, a ani vy. Pri dokončení naučného chodníka sme sa rozhodli , že vyjdeme aj na hrad Vršatec, teda skôr zrúcaninu, ktorý tiež stojí za návštevu. Celý okruh by Vám mal trvať približne 2:40.

View this post on Instagram

Chmeľova je druhý najvyšší vrch Bielych Karpát ⛰. Vždy som sa na tento kopec kukal , keď som okolo prechádzal. Tak som si povedal s kamarátom, že sa tam musíme ísť pozrieť. Jedna sa o veľmi príjemnú turistiku 👣, kedže ste v objatí vršatských bradiel. 👌 #dnescestujem #praveslovenske #beautifulslovakia #traveler #mountains #beautifulview #nature #cestovanie #turistika #tourist #dogsofinstagram #turistikanaslovensku #klobaskariontour #slovenskehory #pureslovakia #madeinslovakia #exploreeurope #slovakia #goodideaslovakia #spoznavameslovensko #instasvk #takeslovenske #slovakianaturehd #uzasnamista #samoyed #followme #vyletyslovenskom #chmelova

A post shared by Túlavé nohy (@tulave_nohy) on

Ďalšie miesto, ktoré odporúčam navštíviť, ak chcete spojiť prírodu a krásny výhľad na Banskú Štiavnicu, je vrch Paradajs.

Paradajs

Auto sme zaparkovali v Hornej Rovni, kde sa tiež nachádzajú bezplatné parkovacie miesta, a odtiaľ sme sa rovno napojili na žltú turistickú značku. Očakávajte zo začiatku prudké stúpanie, ktoré trvá cca 30 minút. Po prvom výšľape sa dostanete na vrch Tanád, odtiaľ sme pokračovali 36 minút po červenej značke k cieľovému kopcu Paradajs. Ponúkne vám super výhľad na Banskú Štiavnicu. Nejedná sa tiež o náročnú turistiku, ale treba sa pripraviť na prvotné stúpanie.

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
5
Poslať správu

Chceš vedieť, keď Nikolas Jašurek pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.