4.4.2019 01:18

Review 1. štvrťroka v slovenskom metalovom podzemí

Za prvé 3 mesiace roku 2019 vyšlo sedem albumov od slovenských metalových kapiel. Každý som si pustil. Raz.

Všetky reviews boli robené nasledovným štýlom: Po JEDNOM vypočutí EP/albumu som napísal všetko, čo mi o ňom zišlo na um. Zbežne hodnotím aj lyricsy, nebojím sa povedať, že až povrchne. Grafiku albumu riešim iba ak ma niečo zarazí, alebo prekvapí.

Mojím zdrojom boli metal-archives, takže pokiaľ mi niečo uniklo, tak to buď nieje na metal archives alebo som slepý slepúch (čo je dosť možné).

ONO - Cloaked Climax Concealed (EP)

Akože určite sa pri tom dobre fajčí tráva, taká vec ambientná. Čjviem. Je to pokojné. Veľmi dobre sa to počúva popri inej činnosti.

Počuť tieto pesničky na koncerte s parádnymi svetlami, dymom a hudobným prevedením by bol veľký štvrtodimenzionálny zážitok.

Lyrics: Pohode krásne.

__________________________________________________________________________

GRIUM - By The Way of Sin (EP)

Takže kratučké 10minútové demo one-man bandu. Black metal? No hej, je to. Ale tak prapôvodný, že v ňom ešte počuť jeho motorkárske heavymetalové korene, čosi ako Bathory. Do toho dokonale nezrozumiteľný vokál so silným echom, no pomerne čistý zvuk gitár a bicích a miestami fakt takmer rockový riff či skôr jeho kúsok.

Výsledný pocit: sedím v krčme v pekle, všade okolo sedia desiatky proklatých Čechů v kožených bundách a všetci majú rohy.

Krčmár vrieska, že nás všetkých narazí na kôl ak sa neprihlási ten, čo si objednal to pivo.

Super, baví ma to. Úprimne, netušil som že takáto hudba sa ešte robí. Čo sa týka nápaditosti, prvá skladba "Inkvizícia" totálne odfajčila zvyšné dve. I want more.

Lyrics: Nerozumel som ani kok. Boli tam niekde? __________________________________________________________________________

Krolok - Journey Through the Past

Prirovnal by som to k Veži v Pise. Má to svoje čaro, ale mám z toho krivý pocit.

A samozrejme je to black metal, takže nesmú chýbať kilometrové pesničky. Dobrá hudba do pozadia - popri varení, rylovaní a písaní dôkazov pomocou Riceových viet.

Akonáhle som sa viac sústredil na hudbu samotnú, tak mi to prišlo repetitívne - ale to je bežná vlastnosť takéhoto blacku.

Môže sa zdať, že to dissujem, ale vlastne sa mi to páči. Podľa mňa je zmyslom takejto hudby vytvoriť atmosféru poprdených starých vecí, ktoré už neexistujú. A nostalgickú atmosféru ja rád.

Lyrics: Sem tam nejaké anglické novotvary a otázne časy. Košaté opisy prostredia a pocitov. Škoda, že kapely nikdy nerobia walkthrough cez lyricsy a nevysvetľujú, čo konkrétnym veršom myslia. __________________________________________________________________________

Symfobia - The Smog of Tomorrow

Pre mňa, osobne, je to lepšie ako najnovší album Nightwish. Smrdí to trošku na ABBU :D.

Lyrics: Budúcnosť ľudstva a veci. Trošku ma trápi výslovnosť speváčiek, ale tak... to už sa stáva. __________________________________________________________________________

Apocryphal Arcane Profundity - Arcane Mysteries I

Intré ma dostalo, úplne super, možno menej opakovať, ale na to pindám furt, takže si už radšej nájdem niečo iné :D.

Ďalšie pesničky... je mi z nich zima, to robí to zrnenie... až je to nepríjemné. Atmosféru to má stále takú ako intré - takže je to fajn. Ale ten zvuk ma týra :(.

Je to nahraté asi na Rubikovu kocku.

Lyrics: Nemám šancu. __________________________________________________________________________

Muruth - Legie oceli

Hudobne, black metal. Nemám viac čo k nemu napísať, za tieto 3 mesiace vyšli lepšie slovenské black metalové albumy.

Lyrics: Keby som takýto text videl napísaný po anglicky, tak by som to považoval skôr za pózu, ale po slovensky mi to príde dosť radikálne, ba až za hranicou zákona. Je to divne brutálne - v zlom.

Možno je to zámer, stroho podané krutosti, bez emócií, aby čitateľ pocítil tú absurditu. V takom prípade by sa dalo hovoriť o čomsi ako umelecký zámer. Každopádne mi to nie je príjemné.

Vyjadrím sa aj ku grafike: Tá potvrdila moje najhoršie obavy. Do prčic, slovenský štátny znak, a o poschodie pod ním aj český lev - s prilbou! - a vedľa ...orlica sediaca na fašistických zviazaných papekoch?! Okej, čauko. __________________________________________________________________________

Marturos - Nameless

Heavy metal, poloplný prekvapení, ale bohužiaľ s katastrofálnym masteringom. Bude to znieť divne, ale podobá sa mi to na Megadeth, trošku pomalší, s nápaditejšími gitarami a s ženským vokálom, ktorý kľudne môže topnúť aj hociktoré mužské chrapľáky... akurát sa bojím, či to robí dobrou technikou a neubližuje si pri tom.

Lyrics: Chválim texty, v ktorých sa autor snaží dodržať slabičné počty a podobné basic veci z poézie (nieje to až tak bežné v metalových textoch). Zopár vetných krivotvarov dokáže vyvážiť obsah textov, ktorý je celkom dobrá biblia od LaVeya. __________________________________________________________________________

Rekapitulácia na koniec

4 black, 1 doom death, 1 symphonic, 1 heavy metal

Ak som niekoho zabudol, tak napíšte do komentára.

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
20
Poslať správu
Nateraz obeť koronavírusu.

Chceš vedieť, keď satanio pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.