23.7.2019 14:49

Slovák, odborník na všetko - časť druhá

Opäť nám raz prešlo pár dní a sociálnymi sieťami sa pretriasa kauza, kedy polícia zasiahla v rámci kompetencií a v medziach zákona. Odborníkom z komentárov sa to ale nepáči, prečo...

Blog na podobnú tému som už písal, nájdete ho na tomto odkaze. Sú tam aj odkazy na ostatné blogy, na rôzne témy, ak vás zaujmu, budem rád. Teraz však späť k pointe.

Dobrovoľný hasič sa ponáhľal

... a zlí, zlí, najhorší policajti ho zastavili. Tak nejak znel príspevok, ktorý som zachytil 20.7.2019 na sociálnej sieti, keďže sa začal masovo zdieľať, s komentármi, ktoré útočili na políciu, ako si niečo také dovolila, veď on sa predsa ponáhľal hasiť!!!

Zdroj: Facebook - odkaz na originál.

Pár faktov na začiatok

1. Pokuta vo výške 800€ sa dáva v obci za priestupok proti maximálnej povolenej rýchlosti, ak je rýchlosť väčšia minimále o 60 km/h. Dnes (23.7.2019) polícia zverejnila informáciu, že vodič bol nameraný pri rýchlosti 114 km/h. Zákonnú podmienku na udelenie pokuty vo výške 800€ teda splnil.

2. Ak sa začítame do príspevku, zistíme, že horelo medzi obcou Pečeňady a Veľké Kostoľany. Pomocou máp z googla zistíme, že sú to obce v okrese Piešťany. Od hasičskej stanice v Piešťanoch je vzdialenosť medzi tieto dve obce cca 18 kilometrov, od hasičskej stanice v Hlohovci cca 16 kilometrov.

3. Ak išlo o rozsiahly požiar, na výjazd smerovali obe stanice a teda dostatok profesionálnych hasičov. Ak nie, nebolo treba ísť 114 km/h.

4. Vodič - dobrovoľný hasič sa ponáhľal na zásah na svojom súkromnom vozidle, ktoré v premávke vyzerá presne tak, ako ostatné súkromné vozidlá, nemá nad sebou značku, ponáhľam sa, som dobrovoľný hasič.

5. Na začiatku príspevku je napísané "Náš kamarát je dobrovoľným hasičom išiel na zásah a po ceste na zbrojnicu ho namerali. " Z čoho jasne vyplýva, že sa neponáhľal na zásah ale len na zbrojnicu, odkiaľ by na zásah odišla celá jednotka. S ním, či bez neho.

Polícia verzus vodič

Fakty sme si uviedli, teraz prejdeme k názorom odborníkov z diskusie.

1. Mali byť tolerantní. - Najčastejší argument, avšak ako môžeme hovoriť o tolerancií, keď niekto prekročí rýchlosť v obci viac ako dvojnásobne? Nehovoriac o tom, že ak na zbrojnicu šiel a nebol v jej blízkosti, spadá jeho zbor do kategórie B, či C (podľa rozdelenia SaP DHZo na Slovensku). Ak teda patrí zbor do kategórie B, výjazd jednotky je do 10 minút od náhlásenia udalosti KOS. Určite nie je v DHZo jediný zásahový člen a preto by kolegovia vyšli na výjazd aj bez neho.

2. Mali mu urobiť eskortu. - Dôvod? Jedná sa o dobrovoľného hasiča. Ja viem, áno, išiel pomáhať, avšak stále to robí na úkor svojho času, peňazí, rodiny. Nerobí to preto, že musí, ale preto, že chce. A keď vie, že ide pomáhať - nemusí spôsobovať v okolí ešte väčší rizikový faktor (riskantná jazda), stále to je o dobrovoľnosti.

3. Menšia pokuta, zhovievavosť. - Neviem koľkí z vás, ktorí to čítate, jazdíte denne na cestách po Slovensku, ale pokuty by mali byť vyššie a nie nižšie. Nehovoriac o tom, že bol VEREJNE vyhlásený stav, kedy polícia ide viac dbať na represiu a pokuty sa budú dávať v najvyššej možnej sadzbe.

4. Ale on išiel pomáhať. - Áno išiel, otázkou však je nasledovné: Ak vodič vozidla s právom prednosti jazdy musí prispôsobiť jazdu tak, aby ostatných obmedzil nie ohrozil, ako môže jazdiť vodič vozidla bez práva prednosti jazdy? Správne, podľa predpisov, myslím, že polícia by bola zhovievavá, keby sa jednalo o priestupok do 15 - 20 kilometrov, aj keď by to opäť bolo len na zasahujúcej hliadke. Nepotrestaním priestupku v rozsahu, aký bol, by vytvorili precedens a o pár týždňov by sme všetci boli dobrovoľní hasiči, ktorí sa ponáhľajú pomáhať.

Konali v rámci kompetencií, morálne správne

Tak by som zhrnul zachovanie sa polície. Nie som ani ich príslušník, ani ich platený obhajca. Len triezvo rozmýšľajúci človek. Byť dobrovoľný hasič neznamená byť všade prvý, vrhať sa do ohňa, stáť v dyme, kým neodpadnem, či vliezť do zrútenej stavby zachrániť čo sa dá. Dobrovoľný hasič by mal v prvom rade byť človek ochotný pomôcť, zasiahnuť, avšak nie ohroziť seba, kolegov, či zachraňovaných.

A tento dobrovoľný hasič stihol ohroziť seba a okolie ešte skôr, ako začal zachraňovať.

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
4
Poslať správu
Ambiciózny, so snami a víziami. S chuťou a odvahou byť tým, ktorého si zapamätajú (snáď v dobrom). Všetci sa celý život učíme.

Chceš vedieť, keď Bedfrnt pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.