Za všetko nesieš zodpovednosť

Aj keď sa ti to možno nezdá, nepripúšťaš si to. Ale každé vyslovené slovo, myšlienka, každý krok, ktorý v živote urobíš je len a len na tvojich pleciach.

Yaaaaay, som späť. Posledný blog sa venoval téme trošku inej, ako tie dovtedy, avšak takmer všetci ste sa s ním stotožnili. Za čo vďaka. Posledný blog. V ňom nájdeš keď tak aj odkazy na sériu predtým, ak sa ti to nechce čítať, sériu nájdeš tu.

K spomínanej sérií by som sa rád vrátil. Tak, ako si už istotne čítal, snažím sa ti odprezentovať názory na svet trošku iné, ako má dnes spoločnosť. Nemyslím, že horšie.

Ja som to neurobil!

Každý z nás pozná túto vetu, niekto z detstva, niekto ju používa doteraz. Výchova našich rodičov, spoločnosti nás vedie k tomu, aby sme za svoje skutky prevzali zodpovenodsť. Teda, tak som to vnímal ja, keď moju osobnosť formovali rodičia / učitelia / kamaráti. Aj ja som veľa vecí pokazil, rozbil a snažil sa tváriť ako pes, ktorý roztrhá vankúš - ja tu nie som a tento problém sa ma netýka. Tak to s deťmi chodí, báli sme sa kriku, bitky po zadku, zlej známky v škole a všetkého okolo.

K zodpovednosti ale musíme byť vedení od malička. Nie je pekné dať po hlave lopatkou inému dieťaťu a dokonca ani plač nemôže zmierniť následky trestu. Niekomu stačí ako trest krik, iný pochopí až po tom, ako mu vezmú tablet.

Čím starší, tým zodpovednejší

Presne tak by to malo byť. Zatiaľ, čo v škôlke si bol zodpovedný len za to, aby si sa nebil, najedol a poobede spal. Na základnej škole už máš zodpovednosť vedieť učivo, robiť si úlohy a podobne. A nie, za zlé známky naozaj nemôže učiteľ (99,9%), ale môžeš za ne ty, takže prijmi zodpovednosť za to, že miesto učenia si sa von flákal a miesto priznania sa rodičom plačeš, že učiteľka na tebe sedí. Keď ťa v piatok v meste chytia s pol promile v krvi, postav sa k tomu čelom. Bol si hrdina piť, buď hrdina, že do 18 sa to nesmie a prijmi zodpovednosť za to, že máš zápis a prídu si po teba rodičia.

Vysoká škola, brigáda k tomu - zodpovednosť za prejdenie semestrom a tak isto zodpovednosť za výsledok v práci. Zas je toho viac, kedy to prestane... Nikdy. A to počkaj na dieťa, domácnosť, hypotéku............

Nechám to na iných

Znie zrejme heslo dnešnej generácie. Aj ty máš iste spolužiaka alebo si to ty, ktorý sa doma sťažuje rodičom, že za jeho známky môže učiteľka. Jasné, rodičia, ktorí na neho nemajú čas, to radšej vyriešia s ňou. Však načo by mal mladý prijať zodpovednosť, keď môže učiteľ. Na výške zas za to môže profesor, ktorý je starý chren a mal by už dávno skončiť. Ako predsa môže vedieť dokonale niečo, čo učí XY rokov.

Nemáš prácu, ale budeš influencer, však? Ako ten, čo jeho mama má dve zamestnania, aby mohol chlapec cestovať? Ten tiež prijal zodpovednosť za svoj život a to, že je dospelý.

Opäť raz učiteľom

Nie, nie som a nechcem byť. Len sa nemôžem pozerať na to, ako dnešní mladí nevidia v ničom problém a všetko sa "nejako vyrieši". Prijať zodpovednosť za svoje správanie, činy, slová je prvým bodom úspechu, ako sa niekde posúvať.

Tak zas nabudúce, pri ďalšej téme. :)

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
4
Poslať správu
Ambiciózny, so snami a víziami. S chuťou a odvahou byť tým, ktorého si zapamätajú (snáď v dobrom). Všetci sa celý život učíme.

Chceš vedieť, keď Bedfrnt pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.