Nie je dôležitý len názor, ale aj jeho forma

Teda, aspoň na internete by si niekedy mohol porozmýšľať, že to, čo si sa učil od základnej školy, sa dá využiť.

Po dlhšej odmlke som späť. Hurá. Nemusíte tlieskať. Tí, čo čítate prvý blog, zistíte čomu som sa doteraz venoval na týchto odkazoch:

Úvod, pozdravy, pokora, hejt, hrdinstvo, úcta

Jazykové schopnosti

Od narodenia sa učíme rozprávať, neskôr čítať, písať, ovládať ďalšie jazyky a zdokonaľovať sa v písanom i hovorenom slove. Tak to je proste dané a niekto svoj vývoj zastavil už v ôsmej triede na základnej škole, iní dokážu informácie nasávať celý život. Keďže v dnešnej dobe máme internet všade a všetci, dokážu sa tak bohužiaľ vyjadriť k téme aj tí, zo spomínanej ôsmej triedy.

Ale ja som Slovenčinu nikdy nemal rád

Okej, ani ja som neoplýval radosťou, keď som mal písať diktát, alebo čítať Antigonu. Ale keď je niečo raz mojou rodnou rečou a som štátny príslušník konkrétneho štátu, je minimálne úctivé nedehonestovať jazyk tým, že píšem ako počujem. Taká doba tu bola, ani jeden z nás vtedy nežil, takže smola. Ani ja sa nemôžem pasovať do role znalca, keďže existujú zákutia nášho jazyka, ktoré neovládam. Napríklad všetky pravidlá pri čiarkach, či niekedy I/Y v rôznych slovách, vždy však urobím niečo preto, aby som sa vyhol chybe - vygooglim alebo použijem synonymum. Výhovorka, že som z diktátu mal vždy 4 a Slovenčinu nepotrebujem, je málo.

Nikde sa nehovorí po slovensky, dôležitý je cudzí jazyk

Prvá časť vety shit, tá druhá hit. Koľko rečí vieš, toľkokrát si človekom. Našťastie pri rozpravaní nevidno, že si vetu, " zas len z niečim mudruje na refreshery," povedal totálne naprd. Akú výpovednú hodnotu by mal názor od človeka, čo nevie základy jazyka, ktorým sa preukazuje od mala?... Nie, nechcem od teba aby si bol slovný virtuóz a vedel všetko, ale vedieť správne použiť siedmy pád - s kým / s čím a tretí pád - z koho / z čoho, použiť "i" v nominatíve množného čísla, použiť y vo vybraných slovách, to je naozaj základ toho, čo nám do hláv pchali niekoľko rokov.

Ide o pointu, nie o gramatiku

Uhm, okej, zamysli sa. Píšeš žiadosť o prijatie do zamestnania, ktoré naozaj chceš získať, no spravíš niekoľko chýb. Personalista, ktorý tvoju žiadosť bude mať na starosti, po prečítaní zavrhne tvoje pozvanie na pohovor, pretože tvoj jediný doterajší kontakt s ním obsahuje chyby. Áno, áno, áno, ste tu aj vy, čo vás živí remeslo a ste v tom fakt dobrí, čiže nepotrebujete písať žiadosti do firiem. Seriózne klobúk dole pred vami. Ale to, že si v niečom extra dobrý neznamená, že na ostatné sa môžeš... Stále bude písané slovo tvoj prejav voči spoločnosti. Nie je hanba dať niekomu skontrolovať text, ak si si nie istý tým, čo si napísal.

Nikdi totiž nezaujmeš chybamy.

PS: Možné chyby v texte sú pre vašu pozornosť. :P

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
5
Poslať správu
Ambiciózny, so snami a víziami. S chuťou a odvahou byť tým, ktorého si zapamätajú (snáď v dobrom). Všetci sa celý život učíme.

Chceš vedieť, keď Bedfrnt pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.