"Pamätajte na úctu k sebe, úctu k druhým a zodpovednosť za vaše konanie."

...povedal raz Dalajláma. Téma aktuálnejšia, než akákoľvek iná pre generáciu mladých, ktorá dospieva.

Po dlhšej dobe som späť, načerpal som energiu, chuť písať a chuť odovzdať niečo mladším, na čom som sa (možno) stihol popáliť ja.

História:

O čom to celé je.

Pozdrav.

Pokora.

Hejt.

Zodpovednosť.

Úcta ako pojem

Ako spieva rapuje jeden známy, slovenský interpret: "Pokora, skromnosť, rešpekt a úcta, aj keď ti p*čujú zavreté ústa maj!" Pokoru sme spolu prebrali, skromní sme od prirodzenia, venujme sa teda rešpektu a úcte. Iste si zachytil v nedávnej minulosti incident spod Tatier, kedy mladík udrel staršiu pani. Nebudeme sa tu hrať na vyšetrovateľov, tí už na prípade pracujú (ak ho už nevyriešili), ale poukážeme na zaujímavosť. Napadnutá staršia pani mala byť bezdomovkyňa. Ak aj nie, na pointe to nič nemení. A útočníkom mladík, ktorý mal pocit, že je nedotknuteľný, no taký nie je nik. Minimálne morálne určite nie.

Prejavenie úcty

No poď, spomeň si, kedy si naposledy voči niekomu prejavil úctu. A nemyslím padlých vojenských hrdinov, zosnulých rodinných príslušníkov pri pamiatke zosnulých, alebo veliteľa tvojho útvaru, voči ktorému musíš by si mal (hádam tu je nejaký vojak, či policajt). Myslím maličkosti, ako podržanie dverí staršej osobe, pustenie ju na svoje miesto v autobuse, pomoc mamičke s kočíkom pri naložení do autobusu ,neskákanie do rečí, pozdravenie sa a podobne. ...Dávno, čo? Viem, nie vždy sa to dá a nie všetko z vyššie vymenovaného by sa dalo zaradiť pod pojem úcty, ale vyber si, čo sa ti zdá podstatné.

Tento blog nie je návod na to, ako sa správať, ale pomôcka ako byť lepší. :)

Úcta k sebe samému

Áno dievčatá, vaše telá sú skoro všetky nádherné a je radosť sledovať vás na instagrame. Ale vážne si myslíš, že dve polky zadku odfotené o zrkadlo s neporiadkom za tebou zvýšia tvoj kredit? Asi hej,ale len ak je tá fotka na stránke eskortu, inak nie. Ja viem, chceš sa páčiť, ale ver mi, že na to netreba otŕčať riť. Ale pozrel by som si.

A čo ty, akú máš k sebe úctu, keď donášaš na kolegov v práci, len aby si si šplhol u šéfa? Asi malú, € na účte sú ďaleko príjemnejšie, viem. Je ťažké povedať, čo je úcta voči sebe samému, každý máme hranice nastavené inak. Avšak nemali by sme ich príliš odchýliť od hraníc nastavených spoločnosťou. (Hej hej, každý má právo mať také pohlavie ako chce a byť trebárs aj lietadlom.)

Úcta a jej prejavy v skratke

Nik od teba nechce, aby si nemal názor a poklonkoval sa všetkým starším, keď ani oni sami niekedy nevedia prejaviť úctu, alebo aby si sa fotila len v roláku a dlhých rifliach, lebo tak je to voči tebe samej úctivé. Určite však vieš prejaviť prvky úcty aj ty, vo vzťahu voči partnerovi, keď uznáš jeho vážnosť a názor, nebudeš mu skákať do rečí a nevykričíš mu všetko, čo ti doteraz vyviedol. Voči nadriadenému, keď ho ráno prvý pozdravíš, voči starčekovi, keď mu podržíš dvere (hej zas), voči komukoľvek, kto si ju zaslúži, nech je akejkoľvek farby, vierovyznania, veku alebo z akejkoľvek sociálnej vrstvy. Raz aj voči tebe budú vzhliadať mladší/menej skúsení, od ktorých budeš chcieť a dúfať v to, aby prijali/vypočuli tvoj skúsenejší názor, z úcty k tebe a k tomu, o čom hovoríš. Viď ja teraz.

Venovať sa tejto téme je na blog príliš dlhé a obsiahle. Mohli by sme o tom popísať ešte veľa, ale načo, už som v tebe naštartoval otázky, spomienky a tak si kúsok úcty musí nájsť v sebe každý a rozvíjať ho voči iným, voči názorom iných, voči sebe, voči spoločnosti v ktorej je, voči všetkému a všetkým. Hlavne my mladí, keďže úctu nemáš danú od narodenia, ale získavaš ju výchovou a správaním sa celý život. Ale vy starší, ak tu ste, ani vy nie ste od toho oslobodení ;-).

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
7
Poslať správu
Ambiciózny, so snami a víziami. S chuťou a odvahou byť tým, ktorého si zapamätajú (snáď v dobrom). Všetci sa celý život učíme.

Chceš vedieť, keď Bedfrnt pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.