21.1.2020 21:15

Plody dračieho stromu Kaweesak

Najväčšie kvety sveta, Kaweesakove! Vidieť tento gigant v thajskej džungli je zážitok. Máme šťastie, že raflézia práve kvitnú v Národnom parku Khao Sok v Thajsku.

Ideme hľadať najväčší kvet sveta – Kaweesakove dračie plody. Vstupujeme do džungle, náš sprievodca Karim prostredie veľmi dobre pozná a tak nás informuje o veľa zaujímavostí z ríše rastlín a zvierat. Pozorujeme jašterice, pavúky, cikády. Miestami sa musíme presekávať mačetou. Okolo chodníky sú polámané bambusy, chodia tadiaľ slony, musíme byť veľa opatrní!

Po ostrom výstupu a zadychčaný na malom odpočívadle stretávame mladý pár z Francúzska a ich sprievodca. Radostne nám oznamujú, že máme obrovské šťastie. Málinko skryté, ale napriek tomu už z diaľky viditeľné obrovské červené kvety, niektoré práve rozvité, iné len v trčiace púčikoch, pripomínajúce hlávku kapusty, iné už po odkvitnutí skrútené.

Dračí strom a jeho plody

Máme šťastie, že môžeme uvidieť nádherné kvety Kaweesakovho dračieho stromu.

Kvety kvitnú len pár dní v roku a je šťastie, keď sa podarí ich uvidieť. Prichádza ešte skupina mladých Thajčanov a tak spoločne vo veľkej tichosti sedíme a pozorujeme tú krásu okolo.

Kaweesakove dračie plody

Kaweesakov strom je cudzopasná rastlina, nemá ani stonku, ani korene, ani listy.Vyznačuje sa obrovskými kvetmi až 10 kg ťažkými, ktorých priemer môže dosiahnuť až 130 cm. Kvet zapácha po hnijúcom mäse, nepatrí preto medzi okrasné kvety v záhradách :-). Semená obalená lepkavú hmotou rozširujú slony na svojich chodidlách. Jej výskyt je len juhovýchodnej Ázie. Až štúdia DNA ukázala, že tieto rastliny patria do čeľade prýštcovitých. V juhovýchodnej Ázii sa vyskytuje 16 druhov rastliny Kaweesakov dračí strom.

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
0
Poslať správu

Chceš vedieť, keď lucikk pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.