24.1.2020 14:42

Dracaena kaweesakii a jeho zaujímavosti

Novoobjavený druh dračích stromov Dracaena kaweesakii z Thajska sa vyznačuje rozsiahlym vetvením.

Nový druh dosahuje pôsobivú výšku 12 m, rovnako ako priemer koruny, a má krásne mäkké listy v tvare meča s bielymi okrajmi a krémovými kvetmi s jasne oranžovými vláknami, ktoré majú všetky charakteristické znaky. Dračí strom Kaweesak môže byť vysoký 12 metrov a priemer korunky 12 metrov. Kmeň stromu môže dosiahnuť priemer jedného metra. 

Štúdia popisujúca tento vzrušujúci nový druh bola uverejnená v časopise Phytokeys v medzinárodnom tíme vedcov.

Dracaena kaweesakii je príbuzný krásneho stromu Kanárskych ostrovov Dracaena draco. Je to ekologicky dôležitý druh nachádzajúci sa iba na vápencových kopcoch a pohoriach, ktoré sú často spájané s budhistickými chrámami v Thajsku.

Dračí strom nosí šťastie

Dracaena kaweesakii sa získava z voľnej prírody na použitie v záhradníctve v Thajsku a je jedným z najobľúbenejších druhov vďaka svojej rozsiahlej vetve. Druhy Dracaena vo všeobecnosti považujú Thajci za šťastie v domácnostiach, ktoré ich majú, a preto ich popularita. Mnohé populácie D. kaweesakii sú chránené blízkosťou chrámov alebo boli presadené do ich záhrad. Zatiaľ neexistujú žiadne priame dôkazy o nadmernej ťažbe, ale na zabezpečenie ochrany tohto krásneho druhu sú potrebné štúdie udržateľnosti na úrovni populácie.

Predpokladá sa, že Dracaena kaweesakii je ohrozená obmedzenou distribúciou, ničením vápenca pre betón a extrakciou stromov do záhrad.

Pôvod názvu

Prvá časť jeho vedeckého názvu, Dracaena , je ženskou formou gréckeho slova drakon, a preto znamená „ženský drak“. Druhá časť, kaweesakii , pochádza z mena Dr. Kaweesak Keeratikiat, člena tímu, ktorý identifikoval strom ako jedinečný druh.

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
0
Poslať správu

Chceš vedieť, keď lucikk pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.