17.3.2020 20:17

#1 MUSIC TRIP : Fínsko

Hudobný seriál Music Trip mapuje európsku hudobnú scénu a prináša prehľad o zaujímavých umelcoch v Európe. Dnes sa pozrieme na autorskú tvorbu v krajine tisícich jazier a ostrovov – Fínska.

Fínsko je jednou z krajín, ktorá ma dlhodobo fascinuje z dôvodu cestovateľského trendu a fínskeho koloritu. Najviac mi však na krajine učarovala hudba, ktorá je pestrá a eklektická. Počas potuliek internetom a bádaním cez rozličné hudobné portály som natrafila na množstvo fínskych interpretov, ktorí ma oslovili svojou tvorbou. Keďže moje hudobné zameranie je prevažne orientované na žánre RnB, popu a občasného rapu, aj preto dnešný článok, resp. nasledovná séria článkov, odzrkadľuje moje hudobné preferencie.

1. Misha, Jesse Markin & IKE - Used To Be (feat. Jussi Halme & DJ Beha)

Producent a občasný raper Misha je napoly Ukrajinec a napoly Fín. Kedysi bol súčasťou dua F.U.N.C, ktoré sa preslávilo rôznymi skladbami, no medzi ich najznámejšie sa zaraďujú Nectar, či Mitwa. Hudobník ma predovšetkým oslovil svojou unikátnou futuristickou hudobnou tvorbou a melodikou, ktorá sa inšpiruje žánrami moderného RnB a neo-soulu, aj keď jeho predošlá tvorba viac zrkadlila hip-hopový štýl.

Jeho signifikantný chill-pop je počuť zo všetkých skladieb. Samostatne začal pracovať až po vytvorení svojho pseudonymu, ktorý počas posledných rokov prešiel rôznymi úpravami. V súčastnosti vydal svoje štvrté EP s názvom Midnight Sun, ktoré obsahuje 7 piesní a spolupráce s rozličnými umelcami.

2. Robin Packalen, Kovee, Joznez - I'll Be With You

Ako každá krajina, aj Fínsko má svojho Justina Biebera. Je ním 21-ročný spevák Robin Packalen, ktorý svoju hudobnú kariéru odštartoval ešte ako malé dieťa. Škandinávska superstar produkuje hudbu od svojich 12 rokov a doteraz je jedným zo 70-tich najpredávanejších fínskych umelcov.

I'll Be With You je chytľavou tanečnou skladbou s prvkami urban popu, electra a RnB. Pre speváka je zároveň prelomová, keďže pochádza z pripravovaného albumu, ktorý bude prezentovaný pod taktovkou nemeckého vydavateľstva Universal Music. Robin novým singlom potešil svojich fanúšikov a publikoval svoj prvú anglickú pieseň vôbec, po viac ako dvojročnej pauze.

3. Cledos - KYSYMYS (feat. Pyhimys)

Vladislav Heponen (21), známy pod svojím umeleckým menom Cledos je obľúbeným fínskym raperom. Do hudobného sveta sa zapísal skladbami Töis, Kysymys a Made in Italy. Svoju rapovú kariéru odštartoval náhodne na základe námetu svojho kamaráta, ktorý mu vnúkol myšlienku vytvoriť niečo vlastné.

Keďže o Cledosovi neiformujú žiadne svetové médiá, bolo pre mňa mierne problematické načítať si o ňom viac z tých lokálnych. Dozvedela som sa však, že jeho najväčší hit zložil v priebehu 10-tich minút, že sa chce naučiť hrať na klavíri, a že sa pokúsi naspievať popovú, prípadne džezovú skladbu.

Vo viacerých rozhovoroch označil za svoje hudobné vzory mená ako Kanye West, Michael Jackson a Tyler the Creator. Vo svojej rodnej krajine je pre mladých veľkým vzorom a vystupuje na rôznych fínskych festivaloch. V roku 2020 dokonca chystá aj sľubované CD.

4. Louie Blue - Down the Road

Notes (2019) je názov EP, ktorý mladý umelec Louie Blue vydal iba ako 17-ročný počas minulého leta. Svojím úspešným počinom a veľkým potenciálom si naštartoval sľubnú kariéru. Hudobný štýl mladého tínedžera je radený medzi zmes indie-popu a RnB, pričom jeho zameranie vo veľkej miere ovplyvnil americký spevák Frank Ocean.

Fanúšikov chce prostredníctvom vlastnej tvorby katarzovať a pripravovať pre nich nezabudnuteľné živé vystúpenia. Za zmienku určite stojí fakt, že Louie vo svojom mladom veku ovláda až 5 svetových jazykov na písomnej a komunikačnej úrovni, a to angličtinu, fínčinu, švédčinu, španielčinu a taliančinu.

5. KASPERG - Good Right Here feat. Kailaa

Dvadsaťšesť ročný fínsky producent, hudobník a DJ – KASPBERG, sa do popredia dostal najmä vďaka svojej pozícii bubeníka pre teraz už globálne známu superstar Alma. Umelecké meno si zvolil rovnomenne ako názov rodného mesta odkiaľ pochádza. Jeho hudobná tvorba sa prevažne označuje za rytmickú a tanečnú s prvkami hip-hopu a RnB.

Kaspbergov najnovší počin s názvom Good Right Here bol nezávisle publikovaný na platforme Lost Favourite Records. Singel je zároveň aj predzvesťou nového EP, ktoré hudobník s veľkou pravdepodobnosťou predstaví tento rok. Kaspbergovu novú tvorbu podporili aj mená dídžejov celosvetového charakteru, akými sú Martin Garrix, Rudimental, alebo Rüfüs Du Sol.

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
0
Poslať správu
music lover.

Chceš vedieť, keď lenkielenk pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.